ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι μένουν ακάλυπτοι

Δελτίο Τύπου

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Κρανίδι όσο και τα οικονομικά μέτρα.

Μιλώντας στη Δέλτα Τηλεόραση Θράκης και Χριστίνα Κουματζίδου και Αντώνη Τελόπουλο είπε ότι: «Στο μέτωπο του ελέγχου της διασποράς και του περιορισμού της πανδημίας φαίνεται ότι τα πηγαίνουμε καλά. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι αλλά πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στο σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Όμως υπάρχει ένα κενό που είχαμε έγκαιρα εδώ και ένα μήνα επισημάνει με σειρά παρεμβάσεών μας. Η έλλειψη ειδικού σχεδίου σε δομές που φιλοξενούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για αυτό είχαμε προτείνει έγκαιρα να υπάρξει ειδική μέριμνα με ελέγχους και συνεχή τεστ και επί τόπου παρουσία ιατρικών μονάδων. Επιβεβαιώνεται δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες ότι υπήρξε ολιγωρία στο θέμα αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τόσα πολλά κρούσματα σε δομή μεταναστών στο Κρανίδι, προ ημερών κρούσματα σε καταυλισμούς των Ρομά και στα γηροκομεία. Και τώρα εκ των υστέρων τρέχουμε να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.»

Εκατοντάδες χιλιάδες ακάλυπτοι

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα, η Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι:

Περίπου 300.000 εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ δεν λαμβάνουν επίδομα. Περίπου 100.000 άνθρωποι που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους για σύνταξη, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Υπάρχει σοβαρό θέμα με τους πλειστηριασμούς. Οι αδύναμοι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν είναι αδιανόητο να χάνουν τα σπίτια τους από την 1η Μάιου. Εξακολουθούν να είναι ακάλυπτοι.

Αν μετά το Μάιο δεν ανοίξουν επιχειρήσεις, πρέπει να δοθεί νέο επίδομα σε αυτούς τους εργαζομένους. Η Κυβέρνηση βρήκε να δώσει 88 εκατ. σε «ενδιάμεσους» για προγράμματα κατάρτισης που ουσιαστικά δεν θα γίνουν. Δεν βρήκε, όμως, τα χρήματα που απαιτούνται για να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι νοσηλευτές του δημοσίου συστήματος. Δεν αρκεί να λέμε ότι είναι οι ήρωες και να τους χειροκροτούμε. Το χειροκρότημα δεν πρέπει να μένει στο μπαλκόνι για το μπαλκόνι. Η αναγνώριση πρέπει να γίνεται έμπρακτα. Η Κυβέρνηση έχει δυνατότητες γιατί δεν υπάρχουν περιορισμοί για το 2002 και λόγω της πανδημίας συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Για τον αγροτικό τομέα

Τέλος, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας: «Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την επόμενη ημέρα. Πρέπει όμως τώρα να στηριχθεί με άμεσα μέτρα πριν καταρρεύσει η παραγωγική διαδικασία. Όμως, στα κυβερνητικά μέτρα οι αγρότες παραμένουν οι φτωχοί συγγενείς. Έχει γίνει ένα αλαλούμ με τους κωδικούς. Επείγει να δοθεί άμεσα ρευστότητα με εγγύηση από την πολιτεία και προκαταβληθεί άμεσα το 50% των ενισχύσεων. Μπορούν επίσης να ανακουφιστούν και οι αγρότες και οι ευάλωτες ομάδες με την πρόταση μας να αγοραστούν με κοινοτικούς πόρους προϊόντα που δεν πωλούνται και να δοθούν σε ευπαθείς ομάδες. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για να αντιμετωπισθεί η έλλειψη εργατών γης αλλά και να δοθούν κίνητρα σε ντόπιους ανθρώπους να βρουν δουλειά.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης