ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πέρασμα στην «επόμενη ημέρα»

(AP Photo/Petros Giannakouris)

Το σχέδιο της «επόμενης μέρας» μετά την καραντίνα του κορωνοϊού –εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά- εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του ΕΟΔΥ. Επί της ουσίας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, λαμβάνοντας υπόψη του όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό τις κινήσεις που απαιτούνται να γίνουν σταδιακά για την άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Επικεφαλής του σχεδίου που ονομάζεται «στρατηγική για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα» είναι ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, θα λάβει τις εισηγήσεις και αφού αυτές συνδιαμορφωθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ανακοινωθούν επίσημα, κοντά στις 27 Απριλίου, τα πρώτα μέτρα που θα αποδεσμεύουν από τους περιορισμούς την οικονομία και θα επιτρέψουν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των πολιτών το Πάσχα –καθώς δεν βγήκαν από τα σπίτια τους και δεν ενισχύθηκε ο κίνδυνος διασποράς του ιού- εξετάζεται τώρα το πότε ακριβώς θα μπορούν να αρθούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Αν όλα πάνε καλά και αν τα επιδημιολογικά δείγματα που θα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση θα είναι θετικά, τότε το σχέδιο της «επόμενης ημέρας» προβλέπει άρση του περιορισμού των μετακινήσεων κάπου κοντά στα μέσα Μαΐου.

Εξυπακούεται ότι διαφορετική αντιμετώπιση θα έχουν οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ηλικία άνω των 65 ετών, καθώς και οι λεγόμενες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, για τις οποίες μελετάται να καθυστερήσει η έξοδός τους από το σπίτι.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, που για την κυβέρνηση είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι», διότι βρίσκονται μπροστά μας οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, εκείνο που συζητείται -και αν όλα πάνε καλά- είναι να ανοίξουν τα σχολεία για δύο μήνες και μέσα στον Ιούλιο να έχουν ολοκληρωθεί και οι Πανελλαδικές με μειωμένη τη διδακτέα ύλη τους, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Πριν από τα μέσα Μαΐου, η κυβέρνηση θα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξετάσει και τι θα γίνει με το θέμα του ανοίγματος των μικρών καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Στις 4 Μαΐου, και αν το επιτρέπουν τα υγειονομικά δεδομένα, τότε θα γίνουν και οι πρώτες ανακοινώσεις για το άνοιγμα υπό προϋποθέσεις των μικρών καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Στη συνέχεια θα ανοίξουν καφετέριες και μπαρ, τηρώντας όμως τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, όπως αποστάσεις ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης, με βάση το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, προβλέπεται και το άνοιγμα των ξενοδοχείων με αυστηρούς υγειονομικούς όρους.

Περάσαμε το «τεστ»

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίηση της για την μέχρι τώρα πορεία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο , Στέλιο Πέτσα, να συγχαίρει τους πολίτες για τη συμπεριφορά τους.

Ο κ. Πέτσας ευχήθηκε, μέσω Twitter, τους πολίτες και τους ευχαρίστησε λέγοντας:

«Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας. Συνεχίζουμε»!

Τα μέτρα άρσης περιορισμού που αναμένουν να ακούσουν από την κυβέρνηση οι Έλληνες πολίτες σίγουρα θα ανακουφίσουν και θα δώσουν νέα αισιόδοξη προοπτική. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δείξει πως όλες οι επιλογές του έχουν πάντα γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και δεν σχετίζονται ούτε από τη Δεξιά ούτε από την Αριστερά, αλλά από το αν η κοινωνία πηγαίνει μπροστά ή πίσω.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένουν και αυτά τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης επισημαίνει ότι «απομένει λίγο ακόμη μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τον κίνδυνο. Η κυβέρνηση οφείλει να είναι προσεκτική στις αποφάσεις της».

Το ΚΚΕ, με αφορμή την σημερινή μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου, τονίζει με ανακοίνωσή του, πως «τα όποια κυβερνητικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας έρχονται στο “και πέντε”, είναι πυροσβεστικά και όχι προληπτικά, αποτελούν “σταγόνα στον ωκεανό”».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος ζητά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεση οικονομική αποζημίωση από την Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης