Σκουρλέτης: Να στηριχτούν τώρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Την άμεση στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δισ. ζήτησε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real, o γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι: «Είναι κοινός τόπος ότι μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο ύφεσης. Το μέγεθός της μπορεί να ποικίλλει, αλλά σίγουρα θα είναι μια κατάσταση αρκετά δύσκολη. Το θέμα είναι –με δεδομένη αυτή την εκτίμηση- τι κάνουμε έτσι ώστε να περιορίσουμε την ύφεση; Όσο είναι δυνατό να την περιορίσουμε. Ποια είναι τα “οχυρωματικά έργα” που πρέπει να υπάρξουν;»
Προσέθεσε ότι: «Εκεί είναι η μεγάλη διαφωνία μας με την πρακτική και την αντίληψη της κυβέρνησης, η οποία είναι εγκλωβισμένη σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ότι “κρατάμε εφεδρείες”. Όμως, πολύ φοβάμαι ότι όταν “πέσει” το μέτωπο οι εφεδρείες θα είναι άχρηστες. Όταν θα μας έχει κυκλώσει και κατακυριεύσει η ύφεση, τότε οι εφεδρείες θα έχουν χάσει την αξία τους. Όσο, λοιπόν, το μέτωπο είναι ενεργό πρέπει να δούμε τι θα στηρίξουμε.»
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι: «Η δική μας λογική είναι να επιβραδύνουμε και να ελαττώσουμε τη σμίκρυνση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Να το πούμε με ένα παράδειγμα μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, η οποία ούτως ή άλλως δεν ήταν και στα καλύτερά της λόγω της προηγούμενης κατάστασης, αλλά επιβίωνε. Εάν την αφήσουμε μόνη της απέναντι σε αυτή την κατάσταση, καταλαβαίνετε ότι το πιο πιθανό είναι να κλείσει. Αν κλείσει δεν ξαναστήνεται. Θα προτιμούσα, λοιπόν, να εγκριθεί αυτό που εμείς έχουμε πει με συγκεκριμένα νούμερα, τα 3 δισεκατομμύρια για άμεση στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι οποίες, με τη σειρά τους, θα μπορέσουν να διατηρήσουν και κάποιες θέσεις εργασίας».
Επισήμανε επίσης: «Η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που χαρακτηρίζεται, πέρα από τους ισχυρούς παίκτες και από ένα πέλαγος μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι αυτές που στηρίζουν την κατανάλωση και την απασχόληση. […] Η στήριξη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορεί να γίνει είτε με κάποιον άτοκο δανεισμό άμεσα, είτε με άμεσες επιδοτήσεις, είτε αναλαμβάνοντας ένα μέρος –ή και ολόκληρο- του εργασιακού κόστους. Και όχι αυτά τα οποία έχουν δοθεί, τα οποία συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα νούμερα των ευρωπαϊκών χωρών, είναι πάρα μα πάρα πολύ λίγα. Και με δεδομένο ότι εμείς έχουμε εξασφαλίσει τα νώτα μας. Ποια είναι τα νώτα μας; Οι δανειακές μας υποχρεώσεις. Που για το ορατό μέλλον, για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια είναι εξασφαλισμένες.»