ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Ραγκούσης: «Ένοχη ολιγωρία» της κυβέρνησης, δεν έκλεισε έγκαιρα τα σύνορα με την Ιταλία

Γιάννης Ραγκούσης: «Ένοχη ολιγωρία» της κυβέρνησης, δεν έκλεισε έγκαιρα τα σύνορα με την Ιταλία
2839488

Για «ένοχη ολιγωρία» της κυβέρνησης όσον αφορά την απαγόρευση των πτήσεων από την Ιταλία, την ώρα που η επιδημία του κορωνοϊού κορυφωνόταν στη γειτονική χώρα κάνει λόγο ο βουλευτής Β’ Πειραιά και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Ο κ. Ραγκούσης, σε ανάρτησή του στο Facebook, παραθέτει ένα χρονολόγιο εξελίξεων σε σχέση με ταξίδια που έγιναν από την Ιταλία προς την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, είχαν μόλις επιστρέψει από ταξίδι στην Ιταλία, μία ομάδα περίπου 350 επαγγελματιών και μια σχολική εκδρομή της Καστοριάς. Την επόμενη ημέρα, καταγράφηκε το πρώτο επίσημο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ήταν μία γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία, ενώ δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε πως τρία ήταν πλέον τα κρούσματα στην πατρίδα μας. Δύο που είχαν επιστρέψει από ταξίδι στην Ιταλία και ένας ήταν συγγενής αυτών.

«Ωστόσο την Πέμπτη, στις 27 Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση κι ενώ γνώριζε όλα τα παραπάνω δεν αποφάσισε την απαγόρευση πτήσεων από Ιταλία». Αποφάσισε όμως, όπως αναφέρει, ο κ. Ραγκούσης την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Η κυβέρνηση είχε τα αντανακλαστικά να ματαιώσει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά όχι τις πτήσεις από Ιταλία. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει ανοιχτή την εξωπόρτα στον κορωνοϊό και να κλείσει απλώς μια εσωτερική πόρτα του “σπιτιού μας”» αναφέρει.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει στα εξής «σοβαρότατα ερωτήματα»:

«1. Είναι αλήθεια ή όχι πως στα επτά πρώτα κρούσματα κορωνοιού στη χώρα μας οι τέσσερις στους επτά είχαν επιστρέψει μόλις από Ιταλία ενώ οι υπόλοιποι τρεις στους επτά ήταν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος των τεσσάρων;
2. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέτρεψε επί περίπου 2 εβδομάδες, δεκάδες πτήσεις και χιλιάδες ταξιδιώτες-σαν ιπτάμενες υγειονομικές βόμβες-να μεταφέρουν καθημερινά τον ιό στην πατρίδα μας; Γιατί αδράνησε και δεν σταμάτησε τις πτήσεις από Ιταλία από την πρώτη στιγμή, όπως έπραξαν χώρες όπως το Ισραήλ;
3. Γιατί δεν ξεκίνησε αμέσως-έστω-ένα πρόγραμμα υποχρεωτικής κατ´οίκον καραντίνας για όσους έρχονταν από Ιταλία μόλις διαπίστωσε την προέλευση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας;
4. Ήταν ένα λάθος που έχουν πρόθεση να αναγνωρίσουν δημόσια;
5. Μήπως το αιφνίδιο, μεγάλο οικονομικό κόστος που θα προκαλούσε μια τέτοια απαγόρευση σε συγκεκριμένες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες ήταν αυτό που οδήγησε τον κ.Μητσοτάκη να καθυστερήσει όσο μπορούσε την απαγόρευση πτήσεων από την Ιταλία»;

Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρεται και στο θέμα του κλεισίματος των εκκλησιών: «Μολονότι η κυβέρνηση το Σάββατο στις 14 Μαρτίου, είχε σπεύσει να κλείσει μέχρι και τις παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα μαζί με χιλιάδες επιχειρήσεις δεκάδων επαγγελμάτων, εντούτοις, την Κυριακή 15 Μαρτίου, η κυβέρνηση επέτρεψε οι εκκλησίες να λειτουργήσουν ελεύθερα και χιλιάδες πιστοί σε όλη τη χώρα κοινώνησαν από το ίδιο κουτάλι. Την ίδια ημέρα μάλιστα και παρά το γεγονός πως γνώριζαν ότι ο ιός διασπείρεται αστραπιαία, η κυβερνητική θέση ήταν: “Για αυτό θα συνεδριάσει αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ελπίζουμε να πάρει τις σωστές αποφάσεις”. Όμως, την Κυριακή 15 Μαρτίου, η Ελλάδα μετρούσε 331 ασθενείς και δυστυχώς ήδη 4 νεκρούς από τον κορωνοϊό».

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης παρατηρεί ότι ο ιός εξαπλώνεται με δύο ταχύτητες στην Ευρώπη και πως η Ελλάδα θα πρέπει να συγκριθεί με την ομάδα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπου καταγράφονται λιγότερα κρούσματα και όχι με τις ανεπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου ο ιός έχει παρουσιάζει μί ανεξέλεγκτη εξάπλωση. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Στην πρώτη ομάδα χωρών με τη μεγάλη ταχύτητα καθώς και τη μεγάλη διάδοση του κορωνοιού, ανήκουν η Ιταλία καθώς και οι χώρες που βρίσκονται βόρεια και δυτικά της, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Μ.Βρετανία κ.λπ. Σε αυτές τις χώρες καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα αλλά δυστυχώς και πολλοί θάνατοι.
Κοινό κοινωνικοοικονομικό χαρακτηριστικό αυτών των χωρών είναι πως πρόκειται για τις χώρες που ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε οικονομικά και βιομηχανικά ανεπτυγμένο και κυρίως σε αυτό που ονομάζουμε οικονομικά εξωστρεφή Ευρωπαϊκό Βορρά.

Στη δεύτερη ομάδα χωρών με την αργή ταχύτητα καθώς και την ελεγχόμενη διάδοση του ιού, βρίσκονται οι χώρες που βρίσκονται ανατολικά της Ιταλίας. Πρόκειται για τις χώρες που ξεκινούν από τη Σλοβενία -η οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα κιόλας με την Ιταλία- και φτάνουν μέχρι την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Σε όλες αυτές τις χώρες καταγράφονται πολύ λιγότερα κρούσματα κορωνοιού όσο και θάνατοι.

Κοινωνικοοικονομικά υπάρχει κι εδώ κάτι σημαντικό που είναι κοινό ανάμεσα στις χώρες αυτής της δεύτερης κατηγορίας.

Πρόκειται κυρίως για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, με μικρότερο ΑΕΠ και κυρίως με χαμηλή οικονομική εξωστρέφεια. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να εξηγηθούν από τους ειδικούς επιστήμονες οι επιδημιολογικές αιτίες της διαφοροποίησης ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες χωρών, το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα πρέπει να συγκρίνεται όχι μόνο με την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και με τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία».

Η ανάρτηση του κ. Ραγκούση έχει ως εξής: