ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Θεσμική ύβρις η συζήτηση για εκλογές

Γιώργος Ζάζος / ΙΝΤΙΜΕ

Σε έντονο τόνο, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε θεσμική ύβρη την όποια συζήτηση πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μιλώντας «Στο Καρφί» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια, η κ. Γεννηματά είπε συγκεκριμένα: «Είναι αδιανόητο τούτες τις ώρες που δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές, να μιλάνε από το Μαξίμου με τους παπαγάλους τους για εκλογές. Αρνούμαι πραγματικά να συμμετέχω σε μια τέτοια συζήτηση. Αποτελεί θεσμική ύβρη στην αγωνία και την ανασφάλεια που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, αυτές τις δύσκολες ώρες για τη ζωή τους, την υγεία τους, τη δουλειά τους, το σχολείο των παιδιών τους, τις σπουδές τους, την επιχείρησή τους. Στο Κυβέρνηση, αντί για εκλογικούς σχεδιασμούς και μικροκομματικούς τακτικισμούς, οφείλουν να κάνουν χρήση της νωπής εντολής που τους έδωσε ο λαός πριν από λίγους μήνες, για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού και να βγούμε χώρα και πολίτες με ασφάλεια μακριά από την κρίση.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης

Η κ. Γεννηματά είπε ακόμα ότι: «Μέχρι τώρα φαίνεται να κερδίζουμε τη μάχη ανεξέλεγκτης διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας. Με βάση τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών πάρθηκαν άμεσα αναγκαία περιοριστικά μέτρα. Η εκδήλωση της επιδημίας στην Ιταλία δίπλα μας, μας κινητοποίησε έγκαιρα. Εμείς προτείναμε εξ’ αρχής να δράσουμε άμεσα και στηρίξαμε χωρίς δισταγμό τα αυστηρά μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση και κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για την επιτυχία εφαρμογής τους. Με άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση του ΕΣΥ, που αποτελεί τη ναυαρχίδα στον πόλεμο. Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης, αποδίδουν καρπούς βεβαίως χάρη και στην υπευθυνότητα και την πειθαρχία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Συνεχίζουμε χωρίς χαλάρωση και εφησυχασμό γιατί μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε όλοι μαζί αυτό που μέχρι τώρα καταφέραμε. Πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων μέχρι να μας δώσουν το πράσινο φως από την επιστημονική επιτροπή. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό και όλα τα μέτρα ασφάλειας, για να μην έχουμε ένα δεύτερο κύκλο της πανδημίας.»

Για την οικονομία

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την οικονομία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι: «Δεν μηδενίζουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, άλλωστε πολλά από αυτά αποτελούν υλοποίηση δικών μας προτάσεων. Είναι όμως ανεπαρκή. Όπως αποδεικνύεται και από την ανάγκη συνεχούς συμπλήρωσής τους. Δεν πρέπει όμως να καθυστερήσουμε ούτε να ολιγωρήσουμε. Τώρα πρέπει να γίνει ό,τι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Για παράδειγμα τα μέτρα δεν καλύπτουν κατηγορίες ανέργων αλλά και εργαζομένων σε εποχιακές, επισφαλείς και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ούτε χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν χρόνια και δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε προσωρινή σύνταξη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δίνουν καθημερινά μάχη επιβίωσης, αθέατοι, στη σκιά των προβολέων δημοσιότητας. Ακόμα και για τους υγειονομικούς που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή, η Κυβέρνηση αρνείται την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.»

Η Φώφη Γεννηματά προσέθεσε ότι: «Για αυτό καταθέσαμε επτά στοχευμένες προτάσεις που καλύπτουν κρίσιμα κενά, παραλείψεις και αδικίες που υπάρχουν. Υπάρχει το μετά την κρίση, όπου πρέπει να έχουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, αφού συνεκτιμήσουμε τις συνέπειες της και τις αποφάσεις της Ε.Ε, με διάλογο ανάμεσα στα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Όμως, υπάρχει και το τώρα, να κρατήσουμε την παραγωγική δραστηριότητα, να μην κλείσουν επιχειρήσεις. Είναι αναιμικές οι εξαγγελίες στήριξης των επιχειρήσεων και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα καταρρεύσουν γιατί το κόστος της ανάταξης θα είναι πολλαπλάσιο. Με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες που στα κυβερνητικά μέτρα παραμένουν οι φτωχοί συγγενείς. Και βέβαια είναι αδιανόητη η μη αποδοχή των προτάσεων μας για την παράταση προστασίας της Α’ κατοικίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης