ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα μηδέν για την Ευρώπη: Η θέση και η στρατηγική της κυβέρνησης στο Eurogroup

Ώρα μηδέν για την Ευρώπη: Η θέση και η στρατηγική της κυβέρνησης στο Eurogroup
Φωτογραφία από την τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας του Eurogroup ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Η θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει υπέρ του κορωνο-ομολόγου –μια άποψη που αναμένεται να στηριχθεί από κυβερνητικής πλευράς και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, η τελευταία συνεδρίαση του οποίου διεκόπη επεισοδιακά μετά από 16 ώρες και έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα «όπλα» τους, παρά την αδιαλλαξία της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ενώ με τη χώρα μας συντάσσονται η Γαλλία και οι χώρες του νότου, που πλήττονται σφοδρότερα από την πανδημία.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι την ύστατη στιγμή θα βρεθεί το κατάλληλο «εργαλείο» που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τις συνέπειες στην οικονομία στις χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο την επόμενη ημέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι υποστηρίζει μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την κοινή έκδοση ομολόγων, ως δείγμα αλληλεγγύης του ευρωπαϊκού οράματος προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

Στην κυβέρνηση, αυτό που υπογραμμίζουν είναι πως από τη πρώτη στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνασπίστηκε μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες και ζήτησε αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι και σήμερα θα υπάρξει σκληρή σύγκρουση των υπουργών Οικονομικών αλλά πιθανότατα θα καταλήξουμε σε πιστοληπτική γραμμή, που δεν θα έχει όμως τη μορφή Μνημονίου.

Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, τότε οι ΥΠΟΙΚ Ισπανίας και Ιταλίας δεν πρόκειται να καταθέσουν τα όπλα.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το σενάριο να γίνει αναφορά σε κάποιο «εργαλείο», όχι απαραίτητα ευρωομόλογο, το οποίο θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ενδεχομένως, μάλιστα, και στην επόμενη τηλεδιάσκεψή τους.

2556425


Πηγή: European Union

Η «γραμμή» που έχει δώσει στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο πρωθυπουργός –μετά από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το Eurogroup- είναι να στηρίξει την ελληνική θέση με όλα τα μέσα που διαθέτει και μέχρι τέλος –με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για την ελληνική πλευρά, η λύση που προκρίνουν Γερμανία και Ολλανδία οδηγεί σε αδιέξοδο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν τη δέχεται, καθώς στο… βάθος της διαδικασίας που προτείνεται υπάρχει ένα νέο Μνημόνιο –κάτι που το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει κατηγορηματικά.

Σταθερή θέση της Ελλάδας, όπως σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η λύση που προκρίνεται να είναι κοινή και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας.

«Η ΕΕ σε αυτή την κρίση πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη» έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.

«Θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεδρίαση η οποία πολλές φορές θα πάρει χαρακτηριστικά σύγκρουσης» αναφέρουν συνομιλητές του CNN Greece.

Οι περισσότεροι επίσης αναμένουν να δουν το «ντέρμπι» που που αναμένεται ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ και της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς -εκατέρωθεν πιέσεις που στόχο έχουν ποια από τις δύο χώρες θα επιβληθεί πολιτικά και οικονομικά την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Ο καβγάς της πρώτης συνεδρίασης ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η άκαμπτη στάση της Ολλανδίας προκάλεσε σύγκρουση με την Ιταλία. «Μήλον της έριδος» ήταν οι όροι της βοήθειας που θα δοθεί μέσω του ESM.

Η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που θρηνεί χιλιάδες θύματα από την πανδημία και θέλει να διασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα στήριξης της εργασίας και των ανέργων, καθώς και την πρόταση για ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στην περίπτωση πάντως που ούτε και σήμερα βγει «λευκός καπνός», τότε το θέμα θα παραπεμφθεί για τις επόμενες ημέρες και σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας και των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού, η Αθήνα δεν επείγεται όπως τα προηγούμενα χρόνια καθώς έχει στο «κουμπαρά» της χρήματα –κάτι που δεν ισχύει για τις άλλες χώρες.

Σε περίπτωση που υπάρξει νέο «ναυάγιο» στο σημερινό Eurogroup, τότε μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που θα αποτρέψουν ένα «ρήγμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.