Συστήνεται ομάδα για την προβολή των ελληνικών θέσεων στο μεταναστευτικό
Επιτελική ομάδα εργασίας με σκοπό την προβολή των ελληνικών θέσεων στο ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο, συστάθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στην Επιτελική Ομάδα Διεθνοποίησης του Μεταναστευτικού, προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους οι πρέσβεις Δημήτριος Ράλλης, ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο και αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην ΕΕ και Αικατερίνη Μπούρα, η οποία υπήρξε μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ και πρέσβης της Ελλάδος στο Λίβανο.
Επίσης, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην πρέσβης στις πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο και στη Ρώμη, Αλέξανδρος Ζήνων και ο δημοσιογράφος, διπλωματικός συντάκτης, Άγγελος Αθανασόπουλος.
Η πρώτη συνεδρίαση της επιτελικής ομάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου, με θέματα την διεθνή προβολή των ελληνικών θέσεων μετά την αντιμετώπιση της πρόσφατης κρίσης στον Έβρο, την προετοιμασία ενόψει της έναρξης της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης για τη νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου και την αξιολόγηση και τις δυνατότητες αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας σε θέματα ασύλου.
Πενήντα ανήλικους θα δεχτεί η Γερμανία
Εντωμετακύ, πενήντα ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα θα δεχτεί εντός της επόμενης εβδομάδας η Γερμανία, στο πλαίσιο του αντίστοιχου σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, το θέμα αναμένεται να κλείσει κατά την αυριανή συνεδρίαση του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου, κατ' εφαρμογή απόφασης που είχε λάβει η κυβερνητική επιτροπή στις 8 Μαρτίου.
Η μετακίνηση των παιδιών θα ξεκινήσει ήδη την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών και επισημαίνει ότι η δράση γίνεται στο πλαίσιο μιας «ευρωπαϊκής λύσης» στο πρόβλημα. Την ευθύνη του συντονισμού της διαδικασίας έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO) , την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), την UNICEF και τον Διεθνή Οργανισμό για τους Πρόσφυγες (ΙΟΜ).
Μετά την άφιξή τους στην Γερμανία, τα παιδιά θα τεθούν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, όπως προβλέπουν τα μέτρα της χώρας για τον κορονοϊό και κατόπιν θα κατανεμηθούν σε διάφορα κρατίδια.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών, το Λουξεμβούργο έχει επίσης αποφασίσει να αναλάβει την ευθύνη 12 ασυνόδευτων ανήλικων από προσφυγικά κέντρα της Ελλάδας, ενώ ακόμη η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Κροατία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Βουλγαρία έχουν εκφράσει την βούληση να συμμετάσχουν στο σχέδιο. Σε κάποιες χώρες, αυτή η διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, διευκρινίζεται. «Η Γερμανία έχει την ξεκάθαρη προσδοκία ότι τα αυτές οι χώρες θα τηρήσουν την δέσμευσή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να αναλάβει τους πρόσφυγες κατά την διάρκεια της υποχρεωτικής καραντίνας τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να δεχθεί περισσότερους ανήλικους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά. Η σχετική απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής κάνει άλλωστε λόγο για συνολικά 1000-1500 παιδιά και εφήβους έως 14 ετών, τα οποία είτε είναι ασυνόδευτα είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.