ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Ξεκινάει η διαδικασία μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ξεκινάει η διαδικασία μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα, Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος με τον υπουργό Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου, κ. Jean Asselborn, επιβεβαιώθηκε η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την μετεγκατάσταση 12 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν όπως οι αρχές των δύο χωρών ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την πολύπλοκη διαδικασία για την μετεγκατάσταση 12 παιδιών, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, παρά τις δύσκολες συνθήκες που θέτει η τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού. Η μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων στο Λουξεμβούργο, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Προχωράμε μαζί με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, J. Asselborn, στην οριστικοποίηση της συνεννόησης για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο. Πρόκειται για μία εξέλιξη που επιτυγχάνεται παρά την δύσκολη συγκυρία της πανδημίας και δημιουργεί θετικό παράδειγμα έναντι των λοιπών Ευρωπαίων εταίρων, που έχουν εκφράσει την προθυμία τους να δεχθούν ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Λουξεμβούργο για «τον ενεργό του ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους, καθώς επίσης και τους ανθρώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για τον υποστηρικτικό τους ρόλο στην διευκόλυνση των διαδικασιών».

10 χώρες της ΕΕ πρόθυμες να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα

Συνολικά 10 είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εκδηλώσει έως σήμερα ενδιαφέρον για να μετεγκαταστήσουν ασυνόδευτους ανήλικους από την Ελλάδα.

Εκτός από το Λουξεμβούργο, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Γερμανία για 350 παιδιά, η Γαλλία για περίπου 300, η Βουλγαρία για 50, η Ιρλανδία για 36 και η Λιθουανία για δύο. Η Φινλανδία έχει ανακοινώσει ότι θα μετεγκαταστήσει 175 παιδιά από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Μάλτα, χωρίς ωστόσο να έχει καθορίσει τον ακριβή αριθμό που θα πάρει από κάθε χώρα. Επίσης, η Κροατία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να πάρουν ασυνόδευτα παιδιά στις χώρες τους, χωρίς ωστόσο να έχουν δηλώσει συγκεκριμένο αριθμό.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, έκανε λόγο για μετεγκατάσταση 1.600 παιδιών από την Ελλάδα σε οκτώ κράτη μέλη. Ωστόσο με την προσθήκη των επιπλέον κρατών δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι τελικά ο συνολικός αριθμός των μετεγκαταστάσεων.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κάθε χώρα έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για τις μετεγκαταστάσεις, όπως για τις εθνικότητες, το φύλο ή τις ηλικίες που θα δεχθεί. Τα παιδιά θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα νησιά, ενώ θα γίνουν δεκτά και κάποια που ζουν στην ενδοχώρα. Σε λίγες περιπτώσεις οι χώρες είναι θετικές στο να μετεγκαταστήσουν και παιδιά με προβλήματα υγείας, που συνοδεύονται από τις οικογένειές τους.

5.232 τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη χώρα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 15 Μαρτίου 2020 ο εκτιμώμενος αριθμός ασυνόδευτων ανήλικων στην Ελλάδα ήταν 5.232.

Από αυτούς οι 1.293 βρίσκονταν σε δομές φιλοξενίας, οι 128 σε διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, οι 317 σε ξενοδοχεία, οι 267 σε ασφαλείς ζώνες ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, οι 1.654 σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι 74 σε κέντρα επείγουσας φιλοξενίας (από τους οποίους οι 40 σε διαδικασία μεταφοράς), οι 153 σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και οι 272 σε προστατευτική φύλαξη.

Τέλος, 1.074 ασυνόδευτοι βρίσκονταν σε άτυπες ή επισφαλείς συνθήκες στέγασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης