ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσδοκά «Ανάσταση» η κυβέρνηση μετά τον «Γολγοθά» του κορωνοϊού

Προσδοκά «Ανάσταση» η κυβέρνηση μετά τον «Γολγοθά» του κορωνοϊού
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Πακέτο ενίσχυσης ενός τρισ. ευρώ σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης που θα χτυπήσει την Ευρώπη μετά την πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τα 200 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, άλλα 200 εκατ. από πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με ευνοϊκότερους όρους, ενώ -όπως έχει ανακοινωθεί από την πρόεδρο της Κομισιόν- άλλα 100 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την στήριξη των ανέργων.

Στόχος, τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά, είναι να μειωθεί ο κίνδυνος για μεγαλύτερη ύφεση και να φτάσουμε όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται όσο στην ανάπτυξη.

«Πρόκειται για μαραθώνιο, όχι αγώνα ταχύτητας, να μείνουμε μακριά από μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος μηνών και ετών. Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Βεβαίως, ο ίδιος βρίσκεται καθημερινά σε επαφή με τον πρωθυπουργό και παίρνει τις κατευθύνσεις που χρειάζεται, όσον αφορά στις πολιτικές κατευθύνσεις ενόψει του κρίσιμου Eurogroup.

Στο «τραπέζι» της τηλεδιάσκεψης

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών πρόκειται να θέσουν μέτρα οικονομικής στήριξης με τη Γαλλία, μέσω του Μπρουνό Λεμέρ να εισηγείται τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την αλληλεγγύη των χωρών μελών και την Ιταλία με την Ισπανία να κινούνται προς την κατεύθυνση ανάλογων πρωτοβουλιών.
Μάλιστα για ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» έκανε λόγο ο Πέδρο Σάνσεθ, που η χώρα του θρηνεί χιλιάδες θύματα από τον κορωνοϊό.

Ο ισπανός πρωθυπουργός, με άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» τάσσεται κατά μιας νέας λιτότητας:

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) είναι μόνο ένα πρώτο βήμα και δεν πρέπει να συνδεθεί με όρους: Η Ευρώπη θα πρέπει να ενεργήσει με αυστηρή αλληλεγγύη και χρειάζεται μεσοπρόθεσμα έναν νέο μηχανισμό κοινοτικοποίησης/ αμοιβαιοποίησης των χρεών. Εάν ο ιός δεν σταματά στα σύνορα, τότε ούτε οι μηχανισμοί χρηματοδότησης πρέπει να το κάνουν αυτό. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιδράσει όπως στην χρηματοπιστωτική ή τραπεζική κρίση του 2008 με μια (αυστηρή) πολιτική λιτότητας. Μέσω της αποφασιστικής δράσης και μέσω ακόμη πιο φιλόδοξων μέτρων, η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για την ανασυγκρότηση μιας πολύ ισχυρότερης Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, προανήγγειλε πως επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να έχουν την στήριξη της Πολιτείας στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί και τους επόμενους δύο μήνες.

«Το πακέτο μέτρων είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε και το Μάιο και τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα» διευκρίνισε.

«Με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%. Η ύφεση είναι συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επανάληψης του προβλήματος μέσα στη χρονιά. Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, οι περισσότερες προβλέψεις δείχνουν βαθιά ύφεση» σημείωσε.

«Λαμβάνεται υπόψη και η επίπτωση στον τουρισμό το καλοκαίρι. Σχεδιάζονται και στοχευμένες δράσεις για το χώρο του τουρισμού» προσέθεσε.

«Τα μέτρα θα καλύψουν κομμάτι της απώλειας του εθνικού πλούτου, ρίχνουμε πολλά όπλα στη μάχη σήμερα, άλλα κρατάμε και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας όταν τελειώσει η κρίση. 15,7 δισ. ευρώ το μαξιλάρι ασφάλειας, και περίπου 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χρήματα των φορολογουμένων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο... Το πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε έχει να κάνει με την ένταση της κρίσης» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Υπερδιπλασιαμός των μέτρων το Μάιο

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι τα κονδύλια θα υπεριπλασιαστούν για τον μήνα Μάιο.

Η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας, διαμηνύει ότι κινείται γρήγορα και αποφασιστικά, μακριά από μαξιμαλισμούς και ανεύθυνες πλειοδοσίες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών:

«Υλοποιεί ένα συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο, στηρίζοντας την κοινωνία και την οικονομία, με αίσθημα δικαίου, στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων. Έχει λάβει, σε πρώτη φάση, δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων. Αυτά τα μέτρα, που εκτείνονται μέχρι τέλος Απριλίου, αντιστοιχούν στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που είναι σχεδόν στο 3% του ΑΕΠ. Προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν τον Μάιο, καλύπτοντας και το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ενισχύσεις προβλέπονται, επίσης, μέσω κλαδικών πολιτικών που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και υλοποίηση, σε τομείς όπως είναι, ενδεικτικά, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.ά.

Παράλληλα, δρομολογήθηκαν παρεμβάσεις ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού (προχθές εγκρίθηκε από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα), της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Περιμένοντας την «Ανάσταση»

Με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση ευελπιστεί στην «Ανάσταση», μετά τον «Γολγοθά» που έχει μπροστά της, καθώς όλες οι προβλέψεις, διεθνείς και ευρωπαϊκές, είναι δυσοίωνες σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια ύφεση και κατ’ επέκταση την ελληνική, η οποία σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα κινηθεί περίπου στο 4%, με την ελπίδα γρήγορα να γυρίσει σε θετικό πρόσημο.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει σε στενούς του συνεργάτες ότι θα λάβει όποια μέτρα χρειαστούν για να προστατευτούν οι πολίτες της χώρας.

«Το πρόβλημα δεν είναι λογιστικό, αλλά ανθρωπιστικό» επισημαίνουν αρκετοί υπουργοί.

«Δεν είμαστε αντίπαλοι σε κάτι. Δεν επιβάλλουμε μέτρα. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και μαχόμαστε για το κοινό καλό» τονίζουν.

Σε ό,τι αφορά στη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας, δεν φαίνεται προς το παρόν κάτι τέτοιο να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των πολιτών, ιδίως όταν βελτιωθεί ο καιρός και ανεβεί η θερμοκρασία.

«Μία μέρα να υπάρξει χαλάρωση μπορεί να δημιουργηθούν εστίες που θα τινάξουν όλα στον αέρα» προειδοποιούν κυβερνητικά στελέχη.