ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο μάχες της κυβέρνησης: Υγειονομική κρίση και στο βάθος η οικονομία

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα και την τεράστια προσπάθεια που θα χρειαστεί για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να λάβει και επιπλέον μέτρα, γεγονός που μπορεί να αποβεί στο μέλλον αρκετά επώδυνο, αν συνεχιστεί η υγειονομική κρίση και τον επόμενο μήνα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, βλέποντας τα σημάδια της ύφεσης, δεν μπορεί παρά να προετοιμάζεται από τώρα, ώστε να προλάβει τα χειρότερα στο οικονομικό μέτωπο, στο οποίο η μάχη προβλέπεται να είναι πολύ σκληρή.

Περί τις 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή οι 3 στις 4 έχουν ενταχθεί στα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης και καθηλώθηκαν, βάζοντας «λουκέτο» στις δραστηριότητές τους. Είναι αμφίβολο πώς και πόσες θα παραμείνουν όρθιες όταν ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση. Η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αρχίσει να αντιλαμβάνεται από τώρα ότι το περιβάλλον θα είναι εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι ήταν πριν την εκδήλωση της πανδημίας.

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε συναινετικό κλίμα -ομολογουμένως ήταν από τις λίγες φορές- σημειώνοντας ότι «μέσα σε 30 μέρες σχεδιάστηκαν και ανακοινώθηκαν τέσσερις δέσμες οικονομικής ενίσχυσης ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση, που κινείται σαφώς πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Οι παροχές και το δώρο του Πάσχα

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταβολή του δώρου Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που λειτουργούν και βρίσκονται εκτός μέτρων προστασίας έως τη Μεγάλη Τετάρτη και ιδιαίτερα στους 108.000 χιλιάδες υγειονομικούς εργαζόμενους του ΕΣΥ και της Πολιτικής Προστασίας έως τις 10 Απριλίου, ως παροχή ηθικής αναγνώρισης, αλλά και την επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. μισθωτούς.

Προανήγγειλε παράλληλα την διάθεση 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών, ενώ ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατατίθεται θα ενισχύει την οικονομία με 5,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, προς το παρόν, αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσει -και το αντιμετωπίζει θετικά μέχρι σήμερα- η κυβέρνηση είναι να μην εξαπλωθεί με αυξανόμενους ρυθμούς η πανδημία.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, σε μια συνεδρίαση που κυριάρχησε το συναινετικό κλίμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, έστειλε για μία ακόμη φορά το μήνυμα:

«Αν τώρα χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε».

Ο πιο κρίσιμος μήνας

Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε, ίσως, στο τέλος της αρχής. Ο Απρίλιος, μας το λένε όλοι οι ειδικοί, θα είναι οι πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί».

Για αυτό και τόνισε για μία ακόμη φορά:

«Μένουμε Σπίτι, σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι, που επιλέγουν όμως να είναι πολιορκημένοι ακριβώς γιατί είναι ελεύθεροι».

Δεν πάμε στα χωριά το Πάσχα

Ήδη, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν ιδιότυποαγώνα και με μπαράζ δηλώσεων των στελεχών της προσπαθεί να κάνει τους πολίτες να συνηθίσουν στην ιδέα ότι το φετινό Πάσχα δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα.

«Φέτος να σουβλίσουμε το κορωνοϊό στο σπίτι» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ ο πρωθυπουργός επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνουμε στις οικίες μας και να μην ταξιδέψουμε στα χωριά, ή στην ύπαιθρο, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Το Πάσχα της αγάπης πρέπει φέτος να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Ας μείνουμε λοιπόν πρωτοπόροι και νικητές μέχρι τέλους. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας, στο χέρι όλων μας όμως είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε».

Νέα περιοριστικά μέτρα

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ενεργοποιηθούν και νέα περιοριστικά μέτρα που στόχο έχουν να μην μετακινούνται άσκοπα οι πολίτες.

Μάλιστα, για αυτό το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι κατανοεί τις ανάγκες των συμπολιτών του. Εξήγησε όμως ότι «προσωπικά δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο μου. Τιμώ τους πολλούς που πειθαρχούν για το κοινό συμφέρον. Και η υπομονή τους είναι σωτήρια και επιμένω να ασκώ αυστηρότατη κριτική στους λιγοστούς που το πλήττουν. Η ανευθυνότητα τους είναι εγκληματική».

Για αυτό, προσέθεσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν πρόκειται να ανεχτώ φθηνές απειλές του τύπου “όταν γυρίσουμε, θα λογαριαστούμε”. Αλλά ούτε και «την αναπαραγωγή επικίνδυνων για την υγεία fake news από χείλη πολιτικών».

Καταλήγοντας, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να διαλέξει ποιο πρόσωπο θέλει να έχει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Προσωπικά δεν έχω να λογαριαστώ με κανέναν, αλλά έχω υποχρέωση να δώσω λογαριασμό σε όλους. Δεν θα παρασυρθώ σε εύκολες υποσχέσεις, ούτε σε απλοϊκά λόγια. Γιατί όσοι σήμερα σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές, είναι σαν να στέλνουν από τώρα την Ελλάδα σε ένα καινούργιο μνημόνιο. Ας προσέχουν λοιπόν τι ζητούν, διότι εκτίθενται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης