ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Η κυβέρνηση πρώτα βλέπει τον συνωστισμό και μετά παίρνει μέτρα

Γεννηματά: Η κυβέρνηση πρώτα βλέπει τον συνωστισμό και μετά παίρνει μέτρα
Δελτίο τύπου / POOL

Για ολιγωρία αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί ο κορωνοϊός εγκαλεί την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο στον Σκάι, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής: «Εμείς από την πρώτη στιγμή στηρίζουμε το «Μένουμε Σπίτι» και όλες τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί επιστήμονες και οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές που έχουν δείξει ότι είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε και γι’ αυτό ακριβώς στηρίζουμε τις αποφάσεις τους.»

Η κ. Γεννήματα υπογράμμισε ότι:

«Υπάρχει, όμως, απόσταση από τις αποφάσεις των επιστημόνων και την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση. Έχουμε δυστυχώς καθυστερήσεις που θα μπορούσαμε να τις είχαμε αποφύγει. Και το λέω αυτό με αφορμή τις ουρές στις τράπεζες. Βεβαίως υπάρχει ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση πρώτα βλέπει το συνωστισμό και μετά αντιδρά. Το ίδιο έγινε με τις εκκλησίες, που με καθυστέρηση πάρθηκε η απόφαση για το κλείσιμό τους, το ίδιο έγινε και με τα σούπερ μάρκετ και το ίδιο γίνεται τώρα με τις τράπεζες. Θα μπορούσαν να ληφθούν εγκαίρως μέτρα.

Για παράδειγμα η παράταση να είχε δοθεί εγκαίρως και να μην τρέξουν όλοι τελευταία στιγμή να τακτοποιήσουν τις δόσεις τους. Η λήξη των λογαριασμών των ΔΕΚΟ να είναι ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές τουλάχιστον για όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα ώστε να μην υποχρεώνονται να πάνε να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους την τελευταία στιγμή. Το ξέρουμε ότι γίνεται την τελευταία ώρα, ιδιαίτερα τώρα που όλοι δυσκολευόμαστε. Όλοι οι Έλληνες έχουν κατά προτεραιότητα το σούπερ μάρκετ και δευτερευόντως τις υποχρεώσεις. Επίσης οι συντάξεις θα μπορούσαν να δίνονται τμηματικά με βάση το γράμμα από το οποίο ξεκινά το επίθετο του κάθε συνταξιούχου για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Η μία λέξη που υπάρχει, είναι πρόβλεψη, έτσι ώστε να μην έχουμε συνωστισμό και ουρές. Η άλλη είναι η ατομική ευθύνη βέβαια.»

Δεν επαρκούν τα μέτρα

Η κ. Γεννηματά είπε ακόμα ότι: «Δεν επαρκούν τα μέτρα και αν δείτε τι γίνεται στις άλλες χώρες είμαστε πίσω και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Σε άλλες χώρες δίνουν περίπου το 20% του ΑΕΠ για να έχουν ρευστότητα και να στηρίξουν την οικονομία και καλύπτουν τη μισθοδοσία σε ποσοστό από 80% έως 100%. Είναι φανερό ότι είμαστε πίσω και εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις πολύ σημαντικές κατηγορίες, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος είναι ο φτωχός συγγενής. Θα έπρεπε όλες οι κατηγορίες ΚΑΔ του πρωτογενή τομέα να είναι στα μέτρα στήριξης. Τα 150 εκατομμύρια ευρώ είναι πολύ λίγα. Είναι φανερό ότι δεν καλύπτεται. Ο πρωτογενής τομέας κινδυνεύει. Αν διακοπεί η παραγωγική του δραστηριότητα καταστρέφεται ολοσχερώς και δεν θα ξεκινήσει πάλι.»

Ομόλογο κορωνοϊού ή μνημόνιο

Σε ό, τι αφορά το ευρωομόλογο κορωνοϊού, η κ. Γεννηματά ήταν κατηγορηματική: «Οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός του κορωνο-oμόλογου θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια. Η κυβέρνηση πρέπει να ιεραρχήσει τους τομείς που πρέπει να στηριχθούν. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και γι’ αυτό το συνολικό σχέδιο, απαιτείται διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς φορείς. Απαιτείται μία συμφωνία ευρύτερη, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί κεκλεισμένων των θυρών. Θέλω να αναφερθώ στο ρόλο της Ευρώπης και στο πως θα την πιέσουμε. Είναι φανερό ότι είναι απολύτως αναγκαίο να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο χρήμα μέσα από ένα κορωνο- ομόλογο, το οποίο θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους και δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών. Ας το πούμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ για να μπορέσουν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα οδηγήσει σε νέα μνημόνια, σε φτωχοποίηση και κλείσιμο επιχειρήσεων.»

Η κ. Γεννηματά προσέθεσε ότι: «Τη σημαία που σήκωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογράφοντας την επιστολή των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών να μην την υποστείλει, να δείξει ότι την πιστεύει, να αγωνιστεί να γίνει πράξη τώρα, να πιεστεί τώρα η Γερμανία. Είναι σημαντικό ότι αυτή την επιστολή την έχουν υπογράψει και πρωθυπουργοί από το σοσιαλιστικό κόμμα και από το λαϊκό και από το νότο και από το βορρά. Αρχίζει και δημιουργείται μία ομάδα πίεσης για την επόμενη ημέρα και θα πρέπει η φωνή μας να γίνει πιο ισχυρή.»