Κοντοζαμάνης: Οι 4.200 προσλήψεις θα μετατραπούν σταδιακά σε θέσεις μονίμων Επιμελητών
Σε θέσεις μόνιμων Επιμελητών στα νοσοκομεία θα μετατραπούν σταδιακά οι 4.200 προσλήψεις επικουρικού και λοιπού προσωπικού, επεσήμανε στη Βουλή, όπου συζητήθηκαν οι ΠΝΠ με τα κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή, ο υφυπουργός Υγείας προέκρινε τη σπουδαιότητα της ατομικής ευθύνης που θα κρίνει και το αποτέλεσμα της μάχης και σημείωσε πως μέσα σε λίγες ημέρες προστέθηκαν 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και προσλήφθηκαν 4200 άτομα ως επικουρικό και λοιπό προσωπικό. «Οι 2000 θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί και σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να τις μετατρέψουμε σε θέσεις Επιμελητών Β’ κι όπως έχει πει κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στόχος είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους και μετά την κρίση», είπε και πρόσθεσε πως προχωράει η διαδικασία για τις 950 θέσεις Επιμελητών Β’, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ανταμείψει τους μαχητές της πρώτης γραμμής.
Ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για ένα τεράστιο ποσό που έχει συγκεντρωθεί από δωρεές, «είναι συγκινητική η ανταπόκριση απλού κόσμου, ιδιωτών και φορέων», είπε και διευκρίνισε ότι το ποσό θα διατεθεί για την αγορά νέου εξοπλισμού υπό την επίβλεψη επιτροπής που θα απαρτίζεται από άτομα εγνωσμένου κύρους. «Δεν σπαταλάμε δημόσιο χρήμα κι οι όποιες παρεκκλίσεις γίνονται, αφορούν στην επίσπευση των σχετικών διαδικασιών», επεσήμανε.
Σε ότι αφορά στο απαιτούμενο υλικό, σημείωσε ότι ο εφοδιασμός πρέπει να γίνεται προσεχτικά και με φειδώ. «Ελληνικά αεροπλάνα ναυλώνονται για να φέρνουν υλικά, λέτε να είχαμε υλικά και να μην τα δίναμε;», ήταν το ερώτημα που έθεσε προς την αντιπολίτευση.
Διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς έχουν εξασφαλιστεί και επιπλέον ποσότητες, καθώς και επάρκεια σε αντιδραστήρες και τεστ. Τόνισε ακόμη, πως κανένας πολίτης δεν πληρώνει για τεστ εφόσον απευθυνθεί σε δημόσια δομή, ενώ στα συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα δεν θα καταβάλλεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου.
Στα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για να παραμείνουν -όπως είπε- ζωντανές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο, πως «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι».
Κριτική στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή για τους εργαζόμενους άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Πατάτε γκάζι στην κατηφόρα», ανέφερε ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι οδηγεί την οικονομία σε καθίζηση. «Χθες είπατε για 1,7 εκατ. μισθωτούς σε αναστολή… Οδηγείτε μεθοδευμένα εταιρίες σε κλείσιμο», είπε και αναφέρθηκε στις δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση ένταξη του συνόλου του προσωπικού του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τη μισθολογική εξομοίωση ιατρών ΑΕΜΥ ΑΕ με το λοιπό δημόσιο τομέα.
Να ενισχυθεί το προσωπικό των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, ζήτησε από το ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Πουλάς και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ. Κάλεσε ακόμη, την κυβέρνηση να μην υποστείλει τη σημαία για το ευρωομόλογο.
«Ασπιρίνη» χαρακτήρισε τα μέτρα για τους εργαζόμενους ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, ενώ για «μπαλώματα» που δεν λύνουν τα προβλήματα του ΕΣΥ έκανε λόγο η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ 25. Να επανεξετάσει η κυβέρνηση το ζήτημα των λειτουργιών τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς αποτελεί μια διέξοδο των πολιτών αυτές τις κρίσιμες ώρες που διανύουμε, ζήτησε ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση. Αναγνώρισε ωστόσο, πως θα υπάρξει θέμα συνωστισμού.
Τις ΠΝΠ στηρίζουν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Καταψηφίζει το ΚΚΕ.