ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθός: Οι 5 προϋποθέσεις για την επιτυχία της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό

Ξανθός: Οι 5 προϋποθέσεις για την επιτυχία της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / INTIME

Ο Ανδρέας Ξανθός είπε σήμερα ότι είναι σε εξέλιξη ένας αγώνας αντοχής για το Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του, για την κοινωνία, για τον κόσμο της εργασίας.

Μιλώντας στη Φαίη Μαυραγάνη στο Open, ο τομεάρχης Υγεία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η επιτυχία ή όχι της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό και η αντοχή του ΕΣΥ θα κριθεί από πέντε παράγοντες. Κατά τον κ. Ξανθό, οι παράγοντες αυτοί ειναι:

  1. Η διατήρηση της συμμόρφωσης των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα.
  2. Η επιτάχυνση και η πληρότητα της στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με επιπλέον προσωπικό (επικουρικό αλλά και μόνιμο).
  3. Η επάρκεια των μέτρων ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού.
  4. Η γρήγορη ανάπτυξη όλων διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ.
  5. Η αύξηση των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ και η έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό.

Tι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Στην ερώτηση τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επιδημία αν ήταν η κυβέρνηση, ο πρώην υπουργός Υγείας απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ:

  • Θα δρομολογούσε 4000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού, για να έχουν κίνητρο (με ειδική μοριοδότηση) να έρθουν τώρα συμβασιούχοι να στηρίξουν το ΕΣΥ και να αντιστραφεί κάποια στιγμή η ιατρική μετανάστευση
  • Θα έκανε κεντρική διαχείριση του εργαστηριακού ελέγχου της πανδημίας και των διαθέσιμων διαγνωστικών τεστ , ενισχύοντας τα Δημόσια Εργαστήρια και βάζοντας κοινούς κανόνες και κριτήρια στη συνταγογράφηση και δωρεάν κάλυψη αυτής της εξέτασης (τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα).
  • Θα ενσωμάτωνε στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας τις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και θα έδινε βάρος στην αξιοποίηση των γιατρών και λοιπών υγειονομικών της ΠΦΥ στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και στην κατ’ οίκον φροντίδα χρονίως πασχόντων που «Μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική παρακολούθηση. Αυτό χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη φάση και όχι αποδυνάμωση της ΠΦΥ από γιατρούς για να συμβάλλουν στην πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων.