Απειλές Σοϊλού: Οι μετανάστες θα επιστρέψουν στα σύνορα μετά την πανδημία
Ακόμη και την παραμικρή αμφιβολία ότι η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο μήνα ήταν υποκινούμενη από την Τουρκία απομάκρυνε με τις χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ εξαπέλυσε νέες εκβιαστικές απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ότι από την Πέμπτη βράδυ εκκενώθηκε η περιοχή της συνοριακή πύλης Παζάρκουλε στην Αδριανούπολη από πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με τον Tούρκο υπουργό η επιχείρηση εκκένωσης έγινε καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και 5.800 προσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σε 9 νομούς της Τουρκίας όπου θα παραμείνουν σε κέντρα επανεισδοχής.
«Ηταν μια προληπτική κίνηση. Έπρεπε να το κάνουμε. Ωστόσο, κανείς ακόμη δεν πρέπει να αισθάνεται άνετα με αυτό», απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ο Τούρκος ΥΠΕΣ. «Όταν η πανδημία του κορωνοϊού τελειώσει, δεν πρόκειται να αποτρέψουμε κανέναν απ' όσους μετανάστες θέλουν να επιστρέψουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο Παζάρκουλε», είπε
Σύμφωνα με πληροφορίες η αιφνίδια κίνηση της Τουρκίας να εκκενώσει την περιοχή του Παζάρκουλε πιστεύεται ότι έγινε από το φόβο της διασποράς του κορωνοϊού. Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι δύο κρούσματα κορωνοϊού είχαν εντοπιστεί μεταξύ των μεταναστών/προσφύγων απέναντι από τις Καστανιές.
Στην ίδια συνέντευξη ο Σουλεϊμάν Σοϊλού άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή νέων μέτρων για τον κορωνοϊό. «Δεν λέω ότι δεν χρειάζεται απαγόρευση κυκλοφορίας» είπε ο Τούρκος υπουργός, λίγο πριν ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει διάγγελμα προς το τουρκικό έθνος.
Πάντως, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, δύο μόλις ημέρες επέμενε στην τακτική του να ανακοινώνει αριθμούς μεταναστών που πέρασαν στην Ελλάδα, χωρίς αυτοί να επαληθεύονται από την κατάσταση που επικρατούσε. Την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πέρασαν στην Ελλάδα έφθασε τις 150.000 και πως άλλοι «4.000 βρίσκονται στον Έβρο» και «περιμένουν να τους δώσει η Ελλάδα άδεια διέλευσης».
Την είδηση πως ο καταυλισμόςμεταναστών που έχει στηθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων στον Έβρο έχει αρχίσει να διαλύεται, επιβεβαίωσαν πηγές του Πενταγώνου στην Αθήνα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκκένωση του καταυλισμού που βρίσκεται απέναντι από τις Καστανιές ξεκίνησε τα ξημερώματα της Παρσκευής.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι τουρκικές Αρχές μετακίνησαν περίπου 1.500 μετανάστες, που τις τελευταίες εβδομάδες παρέμεναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κατά διαστήματα προσπαθούσαν να περάσουν το φράχτη και να μπουν στο ελληνικό έδαφος.
Παναγιωτόπουλος: Ο συναγερμός παραμένει
«Ο συναγερμός παραμένει δεν λήγει. Τηρούμε στάση αναμονής», ανέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας την απομάκρυνση των μεταναστών στις Καστανιές.
Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε: «Ό,τι και αν προσπάθησε η άλλη πλευρά, δεν έπιασε γιατί είχε γίνει πολύ καλή δουλειά σε βάθος χρόνου μέσω της σύστασης του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων με νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο. Γι' αυτό το λόγο κράτησε ο Έβρος, συνεχίζει να κρατά και θα κρατήσει. Ασφαλώς και το πιστώνονται τα στελέχη, οι κάτοικοι του Έβρου που δεν καταλαβαίνουν από αυτά και έδειξαν μια φοβερή αποφασιστικότητα και γενναιότητα, αλλά εν πάση περιπτώσει ήταν και αποτέλεσμα οργανωμένης δουλειάς και προετοιμασίας σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε.
Για δε τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών ανέφερε ότι «προφανώς τα λέει αυτά ή πολλά από αυτά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης».
Επιστρέφουν εξαθλιωμένοι
Ο αντιπολιτευόμενος τουρκικός δικτυακός τόπος Duvar μεταδίδει μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων από την περιοχή, σύμφωνα με τις οποίες, η τουρκική Υπηρεσία Μετανάστευσης διαθέτει λεωφορεία για να τους μεταφέρει στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στην περιοχή Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης.
Από το σημείο εκείνο και μετά είναι άγνωστη η τύχη τους. Ορισμένοι δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στις πόλεις που κατοικούσαν πριν ο Τούρκος πρέοδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώσει ότι ανοίγει τα σύνορα προς την Ευρώπη και δημιουργηθεί η κρίση στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.
Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, πολλοί είναι οι μετανάστες στα σύνορα που άρχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα υγείας, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς από τι πάσχουν, ενώ τα τουρκικά νοσοκομεία που τους περιέθαλπαν μέχρι πρόσφατα αρνούνται να τους παρέχουν υπηρεσίες, επικαλούμενα το γεγονός ότι δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα για την παραμονή τους στην Τουρκία.
Η ανησυχία για αυτό τον λόγο αυξάνεται, καθώς στη χώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πανδημία του κορωνοϊού.
Επίσης, μετανάστες που παραμένουν στα σύνορα δήλωσαν στον ίδιο δικτυακό τόπο ότι έχουν εγκαταλειφθεί στο κρύο, το φαγητό είναι ελάχιστο και χρειάζεται πολύωρη αναμονή στην ουρά και ότι δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα για να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα.
Αρκετοί από τους μετανάστες πούλησαν τα λιγοστά υπάρχοντά τους για να φτάσουν στα σύνορα και τώρα βιώνουν μία απελπιστική κατάσταση, χωρίς λεφτά και χωρίς τα στοιχειώδη για να συνεχίσουν πίσω στην Τουρκία τη ζωή τους.
Όσον αφορά στην κατάσταση στα νησιά, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «εκεί εκτυλίσσεται μια γιγαντιαία επιχείρηση αποτροπής, κυρίως από το Λιμενικό, οποιωνδήποτε επιχειρούν να εισέλθουν με πλωτά μέσα και να περάσουν στα νησιά. Η επιχείρηση αυτή φέρνει αποτελέσματα ως τώρα. Σε κάθε περίπτωση, δεν εφησυχάζουμε ποτέ. Διατηρούμαστε σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Περιμένουμε, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενδεχομένως να υπάρξουν ξανά απόπειρες μαζικότερης εισόδου από τα νησιά μας στην Ελλάδα. Θα τις αντιμετωπίσουμε και αυτές όπως κάνουμε ως τώρα».
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι «έχουμε κάποια μεμονωμένα κρούσματα, σε στελέχη που έχουν επιβεβαρυμένο ιστορικό υγείας» και διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει φόβος στα στρατόπεδα και στις στρατιωτικές σχολές διότι κι εκεί κάναμε παρεμβάσεις. Προσπαθούμε πάνω από όλα να τηρήσουμε ένα σκεπτικό προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων από τον κορωνοϊό με διαρκείς παρεμβάσεις. Από εκεί και πέρα ενισχύουμε τις υποδομές».