Πέτσας: Πριν δύο μήνες είχαμε 565 ΜΕΘ και τώρα έχουμε 813, μαζί με τις ιδιωτικές
Η κρίση του κορωνοϊού, οι κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και τα νέα μέτρα που έρχονται μέσα στο επόμενο διάστημα για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων που έχουν επηρεαστεί από το προσωρινό «λουκέτο» σε επιχειρήσεις μονοπώλησαν την καθιερωμένη ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα –την πρώτη που πραγματοποιεί ο ίδιος μετά από την καραντίνα λόγω της ασθένειας της συζύγου του.
«Διανύουμε τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες. Η πλειονότητα των Ελλήνων επιδεικνύει συγκινητική συμμόρφωση με τα πολύ δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα, που δεν έχουν επιβληθεί ξανά σε καιρό ειρήνης» τόνισε ο κ. Πέτσας.
«Μετά τα αλλεπάλληλα μέτρα για την αποτροπή κάθε συγχρωτισμού, αλλά και μετά τα δείγματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς από λίγους σε βάρος των πολλών, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυστηρό περιορισμό των μετακινήσεων. Έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι μετακινήσεις που επιτρέπονται και για κάθε περίπτωση απαιτείται είτε έγγραφη βεβαίωση για την απόκτηση ή την συμπλήρωση της οποίας, έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες, είτε αποστολή SMS -δωρεάν βεβαίως- στο τηλεφωνικό κέντρο 13033. Διανύουμε τώρα τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες και είναι θετικό το γεγονός ότι οι Έλληνες - στη μεγάλη πλειονότητα - επιδεικνύουν συγκινητική συμμόρφωση σε πολύ δύσκολα, πρωτοφανή μέτρα που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης» είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναφορικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Κινούμαστε σε τρεις άξονες. Ανάσχεση διασποράς του ιού, στήριξη του συστήματος υγείας και στήριξη της οικονομίας».
«Η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια» σχολίασε επίσης ο κ. Πέτσας σχετικά με επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση και έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο στήριξης των εργαζομένων στις ΜΕΘ, για την αποζημίωση των νοσηλευομένων αλλά και την αποζημίωση για τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό.
Παράλληλα, τόνισε πως πριν από δύο μήνες είχαμε 565 ΜΕΘ ενώ σήμερα 813 –συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών.
«Πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά Covid-19. Σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813 εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό είναι μέχρι σήμερα 2.158. Το νοσοκομείο "Παμμακάριστος" το "ΝΙΜΤΣ", πτέρυγα στο "Αγία Βαρβάρα" και το ιδιωτικό θεραπευτήριο "ΑΤΤΙΚΑ" στην Ελευσίνα, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό» είπε ο κ. Πέτσας, και συνέχισε:
«Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε προσλήψεις και ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία επιπλέον 279 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Στο μεταξύ, έχουν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις, ξεπερνώντας δηλαδή κατά 64% τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων».
Την ίδια ώρα, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως είναι απολύτως ψευδή όσα ακούγονται και γράφονται για υπερτιμολογήσεις στις ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων.
«Τα όσα λέγονται ότι από 800 ευρώ η τιμή θα πάει στα 1.600 ευρώ για κάθε ΜΕΘ είναι ψευδέστατα» είπε ο κ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε παράλληλα πως από την πρώτη στιγμή το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στο σχεδιασμό του Εθνικού και αυτός ο ενιαίος σχεδιασμός μπορεί να καταλήξει και μέχρι την επίταξη.
«Όλοι συμφωνούμε ότι όταν γίνεται κάποια επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το Κράτος για τη γη, τον εξοπλισμό ή τις εν γένει υπηρεσίες που προσφέρει για τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την επίταξη αυτή» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, συνεχίζοντας:
«Επομένως, για τις κλίνες αυτές, η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για τους ίδιους. Σημειώνεται, ότι το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Αναφορικά με τα περί υπερκοστολόγησης της κυβέρνησης των τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού στα ιδιωτικά εργαστήρια, ο κ. Πέτσας είπε:
«Σε ό,τι αφορά τα τεστ, με ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί, θα προβλέπεται ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο. Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Είναι ώρα ευθύνης».
Για το μεταναστευτικό
Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε fake news τα περί δημιουργίας 28 νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, ξεκαθαρίζοντας πως η λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι οι υφιστάμενες.
«Είναι οι υφιστάμενες δομές τις οποίες, όπως ήδη σας εξήγησα, πλέον τις θέτουμε κάτω από τη διοίκηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως θα έκανε κάθε σοβαρό κράτος. Καλούμε όλους τους πολίτες να επιλέγουν προσεκτικά τα Μέσα από τα οποία ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπόψη τους την επίσημη ενημέρωση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Εντός των ημερών έρχονται προκηρύξεις για ορισμό διοικητών και προσλήψεις προσωπικού» ανέφερε ο ίδιος.
«Η πραγματική οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται»
Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο κ. Πέτσας τόνισε παράλληλα πως η κατάσταση στην πραγματική οικονομία συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Αποκάλυψε, μάλιστα, πως από την επόμενη εβδομάδα θα διευρυνθεί η λίστα ατόμων και επιχειρήσεων που θα τύχουν βοήθειας.
«Στο πλαίσιο αυτής της ενδελεχούς αξιολόγησης, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος των ατόμων και των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα τύχουν της στήριξης του Κράτους. Επίσης, μέσα στον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθούν πολιτικές αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Υπενθυμίζεται ότι με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί καλύπτονται, περίπου 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Πέτσας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών, τόνισε πως το θέμα αυτό απασχολεί την κυβέρνηση που επεξεργάζεται σχέδιο.
«Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το κορωνο-ομόλογο
«Στο μεταξύ -όπως ήδη γνωρίζετε- ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron και οι Πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ζητούν την διαμόρφωση κοινής πολιτικής τόσο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, όσο και για τη στήριξη των οικονομιών μας την επόμενη μέρα» ανέφερε επίσης ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας:
«Οι 9 ηγέτες προτείνουν μάλιστα την έκδοση ομολόγου που θα μπορούσε να ονομαστεί Ομόλογο-Corona, καθώς και ειδική χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. -πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για τις δαπάνες που προκαλεί η πανδημία τουλάχιστον για το 2020 και 2021».