ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ευρωομόλογο κορωνοϊού»: Σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

AP Photo/Virginia Mayo

Η τεράστια οικονομική ζημιά που προκαλούν ο κορωνοϊόςκαι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπισή του, ανοίγουν ξανά τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη.

Μετά από την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για το «ευρωομόλογο του κορωνοϊού». Η πρόταση ανήκει στην ιταλική κυβέρνηση και προβλέπει την έκδοση ενός ομολόγου στο επίπεδο της ευρωζώνης από το οποίο τα κράτη μέλη θα αντλήσουν φτηνό χρήμα για να χρηματοδοτηθούν οι τεράστιες ανάγκες που γεννάει η αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να ενθουσιάζεται με την ιδέα. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ έκανε λόγο για «συζήτηση - φάντασμα». Συνέστησε μάλιστα προσοχή «όταν κάποιες λαμπρές ιδέες παρουσιάζονται ως καινούργιες, ενώ αποτελούν επανάληψη προ πολλού απορριφθεισών προτάσεων».

Ο κ. Αλτμάιερ ξεκαθάρισε επίσης ότι «Μετά το τέλος της κρίσης, θα επιστρέψoυμε στην πολιτική λιτότητας και, όσο το δυνατόν συντομότερα, σε πολιτική ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.»

Η σύγκλιση

Η συζήτηση για το «ευρωομόλογο του κορωνοϊού» προκαλεί ενδιαφέρον όμως και στην εσωτερική πολιτική ζωή. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υποστηρίζουν αναφανδόν την ιδέα, με παρόμοια επιχειρηματολογία και διατυπώσεις. Καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε σχετικά:

«Η έκδοση ευρωομολόγου είναι μια πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημερινό Eurogroup θα τεθεί στο τραπέζι το αίτημα έκδοσης ενός τέτοιου ομολόγου του λεγόμενου Covid bond. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, μέσω του Αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη, έχει μάλιστα καταθέσει ήδη σχετική ερώτηση στην Commission. Το αίτημα αυτό στηρίζεται από την Ιταλία και την Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εξετάζει ήδη ως πρόταση. Ποιά η θέση της ελληνικής κυβέρνησης; Θα λάβει θέση ή, για άλλη μια φορά, θα παραμείνει θεατής της συνεδρίασης; Καλούμε τον κ. Σταϊκούρα να θέσει σήμερα αυτό το ζήτημα μετ' επιτάσεως. Και σε αυτό το αίτημα θα έχει την στήριξή μας.»

Από τη μεριά της, η Φώφη Γεννηματά είπε:

«Οι ηγέτες της Ε.Ε μπορούν και πρέπει να πάρουν απόφαση για έκδοση ειδικών ευρωομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν μελλοντικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ,ώστε η αντιμετώπιση της κρίσης επιδημίας να μην μετεξελιχθεί σε κρίση χρέους. Τα χρήματα αυτά μπορεί να διαχειριστεί ο ESM ,αλλά χωρίς την προϋπόθεση να συνοδεύονται από προγράμματα προσαρμογής.»

Η σύγκλιση των δύο κομμάτων σε αυτό το πεδίο είναι προφανής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης