ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κοτζιά – Ζαοράλεκ - Επέστρεψε ο Έλληνας πρέσβης στην Πράγα

ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Λούμπομιρ Ζαοράλεκ Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ/EPA/FILIP SINGER (φωτογραφία αρχείου)

Κλάδο ελαίας, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζεμάν, κομίζει στην Αθήνα, την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ.

Ο κ. Ζαοράλεκ φθάνει στην Αθήνα μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 23 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες δηλαδή μετά την ανάκληση του Έλληνα πρέσβη από τη Πράγα και την επιστροφή του στην Αθήνα για «διαβουλεύσεις».

Ο κ. Ζαοράλεκ είχε επικοινωνήσει με τον κ. Κοτζιά προκειμένου να του ζητήσει συγγνώμη επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του προέδρου Ζεμάν δεν εκφράζουν επ΄ ουδενί τις θέσεις της Τσεχικής Κυβέρνησης. Είπε επίσης, ότι, η Ελλάδα δεν ευθύνεται για το οξύ μεταναστευτικό, προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ούτε και για την οικονομική κρίση που μαστίζει την ευρωζώνη και ούτε ξεκίνησε τον πόλεμο στη Συρία.

Η συνάντηση Κοτζιά – Ζαοραλέκ θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης, στο νεοκλασικό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Η τήξη των πάγων στις σχέσεις Ελλάδας – Τσεχίας ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες όταν η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών έδωσε το «πράσινο φως» στον πρέσβη κ. Παναγιώτη Σαρρή να επιστρέψει στην Ελληνική Πρεσβεία της Πράγας.

Το χρονικό των δηλώσεων που «πάγωσαν» τις σχέσεις Ελλάδας - Τσεχίας

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζεμάν, ζητούσε από το Καλοκαίρι σε συνεντεύξεις του, την αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ανάκληση του Έλληνα πρέσβη ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ο Μίλος Ζεμάν, είπε η χώρα του θα μπει στην Ευρωζώνη όταν από αυτή βγει η Ελλάδα.

Στις 15 Δεκεμβρίου ο Μίλος Ζεμάν είχε πει στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων: "Η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας». Πρόσθεσε ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Αθήνας από τη ζώνη του Ευρώ".

Η Ελλάδα είχε στείλει προειδοποιητικό μήνυμα στην Τσεχία, στις 18 Δεκεμβρίου 2015, μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της κ. Κωνσταντίνου Κούτρα λέγοντας: "Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος".

Όμως αυτή δεν ήταν η πρώτη δήλωση του Τσέχου προέδρου εναντίον της Ελλάδας.

Τον Ιούλιο στην εφημερίδα «Mlada fronta Dnes», είχε ταχθεί κατά της εισόδου της Τσεχίας στην Ευρωζώνη «για όσο διάστημα η Ελλάδα είναι μέρος της ζώνης του ευρώ και για όσο διάστημα οι φορολογούμενοι, περιλαμβανομένων των Τσέχων, πληρώνουν το ελληνικό χρέος».

Ένα μήνα αργότερα, τον Αύγουστο του 2015, είχε πει ότι θα αρχίσει να πιέζει για την ένταξη της χώρας του στη ζώνη του ευρώ, αμέσως μόλις αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης:

Ανακαλεί η κυβέρνηση τον έλληνα Πρέσβη στην Τσεχία
Επικοινωνία του Τσέχου ΥΠΕΞ με Κοτζιά
Ο Τσέχος πρόεδρος που δεν θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης