ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Νίκος Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Κορωνοϊός - Νίκος Χαρδαλιάς: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας
INTIME NEWS

Έκκληση στον ελληνικό λαό αηύθυνε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για μεγαλύτερη υπευθυνότητα και συμμόρφωση στα μέτρα αποτροπής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, για την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Πρέπει να δούμε δύο εικόνες. Η μία με το κομβόι των στρατιωτικών που μεταφέρουν πτώματα στην Ιταλία και την άλλη με το κομβόι των ΙΧ στα διόδια των εθνικών οδών. Υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών. Τα δύσκολα είπε είναι μπροστά μας, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι αυτό χρειάζεται, προσοχή, υπευθυνότητα και τήρηση του μέτρου μένουμε σπίτι», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επανέλαβε ότι η πλειοψηφία συμμορφώνεται με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, ωστόσο κάποιοι ακόμα και σήμερα δείχνουν ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά.

«Δεν είναι μια εύκολη ιστορία υπάρχουν συμπεριφορές που είναι ανάρμοστες και μπορεί να διασπείρουν τον ιό στις τοπικές κοινωνίες και να οδηγηθούμε σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας και σε θανάτους αγαπημένων ανθρώπων. Έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να μην γίνουμε Ιταλία, θα λάβουμε και άλλα όπου επιβάλλεται με μέγιστη υπευθυνότητα για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Ας πάρουμε σωστές αποφάσεις. Το χρωστάμε στους δικούς μας. Η πολιτεία είναι εδώ για να συνδράμει όπου χρειαστεί και η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται. Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και όλα είναι μπροστά μας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί, θα ληφθούν πιο αυστηρά.

Αυστηροί έλεγχοι στο αεροδρόμιο

Αυστηρούς ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διενεργούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όσους επαναπατρίζονται . Αναμένονται πτήσεις από Λονδίνο, Ισπανία, Βαρσοβία, Πράγα, Τιφλίδα, Βελιγράδι. Οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον ακριβή τόπο διαμονής τους, εκεί δηλαδή όπου θα περάσουν τις 14 μέρες απομόνωσης. Καταχωρούνται στην πλατφόρμα ιχνηλάτησης, ώστε οι Αρχές στη συνέχεια να ελέγχουν εάν τηρείται η απομόνωση.

Κορωνοϊός: 35 νέα κρούσματα, 530 τα συνολικά

«Λύγισε» ο Σωτήρης Τσιόδρας

Εν τω μεταξύ, σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης απευθύνθηκε για πρώτη φορά στους πολίτες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας δεν μπόρεσε να κρύψει τι συγκίνησή του, με αφορμή ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, σε μια ερώτηση που του έγινε από ένα φίλο του γιατρό, ο οποίος τον ρώτησε: «Γιατί κάνετε τόση φασαρία για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που έχουν, μάλιστα, χαμηλό προσδόκιμο ζωής;».

Τότε, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απάντησε, ιδιαίτερα συγκινημένος:

«Είναι ένας εχθρός που δεν σέβεται ηλικίες, μανάδες, πατεράδες, παππούδες και γιαγιάδες. Το θαύμα της ιατρικής επιστήμης εν έτει 2020 είναι ο αγώνας για την παράταση της ζωής ,τη διάσωση και επιβίωση των μανάδων, των πατεράδων, των γιαγιάδων και των παππούδων μας».

«Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος. Να μην επενδύουμε στο φόβο», επισήμανε, εξάλλου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, συνολικά 35 νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, γεγονός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 530.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα 98 από τα συνολικά 530 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή προέλευσης. Συνολικά 8.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί για τον κορωνοϊό.

Συνολικά 100 ασθενείς νοσηλεύονται, από αυτούς 18 είναι διασωληνωμένοι.

Επιπλέον, μέχρι στιγμής, 19 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία αναφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ