ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Πόσοι νεοπροσληφθέντες γιατροί εργάζονται στα νοσοκομεία;

Γεννηματά: Πόσοι νεοπροσληφθέντες γιατροί εργάζονται στα νοσοκομεία;
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Πέντε ερωτήματα απευθύνει στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά σχετικά με τη στήριξη του ΕΣΥ προκειμένου να αντεπεξέλθει στην επιδημία του κορωνοϊού.

Η δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

«Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να είμαστε χρήσιμοι για την χώρα και τους πολίτες. Με πρώτο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καθημερινά αποδεικνύεται η ανάγκη, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις εξελίξεις, άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ. Πέρα από τις αποφάσεις για μέτρα εκείνο που προέχει είναι η εφαρμογή τους χωρίς καμιά καθυστέρηση. Από τις δυνατότητες του ΕΣΥ και την ατομική ευθύνη των πολιτών θα εξαρτηθεί και η ανάγκη ή όχι λήψης πρόσθετων δραστικών και περιοριστικών μέτρων. Αυτό απαιτεί επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησης και παρακολούθησης.

  1. Έχουν ανακοινωθεί προσλήψεις, πόσοι νεοπροσληφθέντες ιατροί και νοσηλευτές εργάζονται ήδη στα Δημόσια Νοσοκομεία;
  2. Πόσες κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας άνοιξαν ως τώρα στο κέντρο και στην περιφέρεια;
  3. Παραλήφθηκαν τα μέσα προστασίας των εργαζομένων, μάσκες, ποδιές γάντια;
  4. Προχωρούν τα απαραίτητα tests στο υγειονομικό προσωπικό ώστε να αποφεύγεται η εκ των υστέρων καραντίνα και να περιορίζεται η διασπορά του ιού; Επισημαίνω ότι σε όλη την Β Ελλάδα που δοκιμάζεται υπάρχει μόνο ένα Νοσοκομείο όπου διεξάγονται έλεγχοι.
  5. Πότε ξεκινούν τα κινητά συνεργεία τους ελέγχους στα σπίτια;

Η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την πορεία εφαρμογής των μέτρων, είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης και συμβάλει στην τόνωση της εμπιστοσύνης και του ηθικού. Η Κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί άμεσα.

Για τα οικονομικά μέτρα

Από τη μεριά του, ο Τομέας Οικονομικών Κινήματος Αλλαγής έκανε τις εξής επισημάνσεις για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης:

  • Σε σχέση με τους εργαζομένους στο ΕΣΥ το βήμα με το επίδομα είναι μισό. Επιμένουμε στην πρότασή μας για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η κυβερνητική απόφαση για το δικαίωμα του εργοδότη να θέτει εργαζομένους σε αναστολή (ως τώρα δεν υπάρχει στο εργατικό δίκαιο) σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με μείωση τζίρου, δημιουργεί μια γκρίζα ζώνη που ενέχει κινδύνους για τα εργασιακά δικαιώματα. Χρειάζονται πολύ σοβαροί έλεγχοι για να μην οδηγήσει το μέτρο σε παράνομη εργασία η να αποτελέσει προθάλαμο απολύσεων. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μόνιμου χαρακτήρα μέτρο. Για το ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε αφού δούμε τη σχετική ΠΝΠ.
  • Η κυβέρνηση δεν αναστέλλει ούτε για τους ασθενέστερους δανειολήπτες την δυνατότητα πλειστηριασμών Α κατοικίας που απελευθερώνονται από 30/4/2020.Είναι ώρα να επιβάλλει λύσεις στις τράπεζες.
  • Τα μέτρα παγώματος των δανείων πρέπει να ισχύσουν και για τους δανειολήπτες που είναι άνεργοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν καν να αναζητήσουν εργασία.
  • Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς ουσιαστική μείωση τζίρου να δώσουν το επίδομα Πάσχα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.