ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμείωτη κριτική Ρέντσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αμείωτη κριτική Ρέντσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση
REUTERS/Tony Gentile

Ο ιταλός πρωθυπουργός έχει εδώ και καιρό υιοθετήσει έναν επιθετικότερο τόνο προς την Ευρώπη επιχειρώντας να παίξει πιο ενεργό ρόλο στις αλλαγές που πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν στην γηραιά ήπειρο.

Σε συνέντευξη που έδωσε από τη Ρώμη, ο Ρέντσι άσκησε σφοδρή κριτική στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φαίνονται ανήμποροι να διαχειριστούν τις πολλαπλές κρίσεις που έχουν ξεσπάσει, λέγοντας ότι δεν διαθέτουν ξεκάθαρη στρατηγική. Την ίδια ώρα, ενώ ο ίδιος επικρίνεται για ανολοκλήρωτες μεταρρυθμίσεις, διακηρύσσει ότι όλοι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του για την αναστροφή του κλίματος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν την ορχήστρα του Τιτανικού,» λέει ο Ρέντσι. «Σήμερα έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις και είμαστε σε θέση να πούμε στην Ε.Ε. :Φίλοι μου, μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την λάθος, γραφειοκρατική προσέγγιση.»

Στην ουσία, ο Ρέντσι προτείνει η Ε.Ε. να κάνει χρήση της οικονομικής και στρατιωτικής της δύναμης και να κάνει τη διαφορά, ενώ σε άλλα σημεία να αναγνωρίσει ότι η δύναμη της είναι περιορισμένη. Αυτό σημαίνει χαλάρωση των περιορισμών στους προϋπολογισμούς ώστε να ανασάνει η κοινωνία που επιβαρύνεται από την προσφυγική κρίση, αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη και αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Η πρώτη απόπειρα για αλλαγή της πορείας της Ε.Ε. από την πλευρά Ρέντσι, έγινε τον περασμένο Απρίλιο, μετά τον σοκαριστικό αριθμό των συνολικά 700 νεκρών που πνίγηκαν ανοιχτά της Λιβύης. Ο ιταλός πρωθυπουργός τότε είχε ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης ώστε να ανακόψει την ροή. Οι ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να υποσχεθούν ναυτικό στόλο και χρήματα για την εξάρθρωση του κυκλώματος διακινητών.

Από τότε, ο Ρέντσι έχει ασκήσει κριτική στην Γερμανία και τη Γαλλία για την απόπειρα τους να διακόψουν τις διμερής σχέσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ προκάλεσε την γερμανίδα καγκελάριο σχετικά με την χρηματοδότηση της Τουρκίας για την ανακοπή των προσφυγικών ροών και παράλληλα προωθεί την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Οι περισσότερες επιθέσεις πέρασαν χωρίς απάντηση από την πλευρά των ευρωπαίων αξιωματούχων με εξαίρεση τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο Ρέντσι έχει ζητήσει μεγαλύτερη ευελιξία στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, ειδικότερα της χώρας του, ώστε να καταφέρει να ανακάμψει γρήγορα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο ίδιος κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να δεχτούν την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της ψήφου των πολιτών, με το σκεπτικό ότι οι «τεχνοκράτες» είναι εντελώς αποκομμένοι από τις πραγματικές ανάγκες τους.

Και για να δικαιολογήσει τα αιτήματα του, ο ιταλός πρωθυπουργός λέει: «Η μια χώρα έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση, άλλη έχει εκλογές την επόμενη χρονιά, μια άλλη σκέφτεται μόνο το δημοψήφισμα, άλλη είναι χωρίς κυβέρνηση. Η Ιταλία δεν έχει λύσει όλα της τα προβλήματα, όμως έχει δείξει τα προηγούμενα δύο χρόνια πως όλα είναι πιθανά.»