ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν.Παππάς στο CNN Greece: Η οικονομία χρειάζεται ένεση 5 - 7 δισ. λόγω κορωνοϊού

Ο Ν.Παππάς στο CNN Greece: Η οικονομία χρειάζεται ένεση 5 - 7 δισ. λόγω κορωνοϊού
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Γενναία δημοσιονομική στήριξη της ελληνικής οικονομίας ζήτησε ο Νίκος Παππάς.  

Μιλώντας στην Αμαλία Κάτζου και το CNN Greece, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «στην περίοδο προ του κορωνοϊού η ισχνή ανάπτυξη οφειλόταν σε κυβερνητικές αδράνειες. Πριν κάνει την εμφάνισή της η επιδημία, σημειωνόταν πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και της απασχόλησης για 4 συνεχόμενους μήνες. Μαζεύονταν πολλά αρνητικά σημάδια. Ο κορωνοϊός δεν βρήκε την οικονομία στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».

Δημοσιονομική παρέμβαση

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι:«Τώρα εν όψει των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία, πρέπει να γίνει μια ισχυρή δημόσια παρέμβαση στην ελληνική οικονομία για να μην επιστρέψουμε στις πολύ δύσκολες εποχές. Ο κίνδυνος είναι να περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την κανονικότητα της εργασίας και της εξυπηρέτησης των αναγκών τους στην κατάσταση της χρεοκοπίας. Για να μη συμβεί αυτό, απαιτούνται λύσεις που πριν λίγα εικοσιτετράωρα θα χαρακτηρίζονταν αντισυμβατικές. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ετησίως μια ένεση 5-7 δισ. για να συγκρατήσουμε την απασχόληση και τα εισοδήματα σε τέτοιο επίπεδο ώστε να αποτραπεί μια νέα μεγάλη ύφεση. Αυτή πρέπει να είναι η βασική στόχευση».



Το μαξιλάρι

Ο Νίκος Παππάς είπε ακόμα ότι: «Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις του Eurogroup είναι ανεπαρκείς. Η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τη δυνατότητά της να έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Απαιτείται μια τεραστίων διαστάσεων δημοσιονομική παρέμβαση. Πρέπει να δαπανηθούν χρήματα. Πολύ σωστά ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη, να μη διστάσει να χρησιμοποιήσει χρήματα από το «μαξιλάρι ασφαλείας».

Ειδικά για το «μαξιλάρι» τόνισε ότι «Αυτό είναι το αποκούμπι της ελληνικής οικονομίας. Αυτά τα λεφτά είναι δικά μας. Έχουν πάει στην άκρη από τα πλεονάσματα και τα υπερπλεονάσματα, καθώς και από τα λεφτά που έχουμε δανειστεί κι έχουν εγγραφεί στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί η οικονομία μας είχε ακόμα πληγές από την κρίση. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία έχει δομικά προβλήματα, όπως η εξάρτηση της από τον τουρισμό που έχει πληγεί σοβαρά. Αν δεν κάνουμε μεγάλες δαπάνες, αν δεν δώσουμε σήμα στην εσωτερική αγορά ότι θα μετριαστούν οι συνέπειες του κορωνοϊού, θα έχουμε πολύ αρνητικές εξελίξεις. Κανείς δεν θα κατηγορήσει την κυβέρνηση αν κάνει κρίσιμες παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν τώρα γιατί σε δύο μήνες κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Χρειαζόμαστε γενναία δημοσιονομική παρέμβαση τώρα. Πρέπει επίσης να γίνει επανεκκίνηση των δημόσιων έργων. Για τα έργα αυτά έχει εξασφαλιστεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, οπότε θα έχουμε καθαρή εισροή χρημάτων.»

Προσέθεσε ότι: «Απαιτείται γενναιότητα και αλλαγή του τρόπου σκέψης στην οικονομική πολιτική. Να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν παρέμβουμε, θα υπάρξουν πάρα πολύ αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία».

Για την εκκλησία

Για το ζήτημα της εκκλησίας, ο κ. Παππάς εκτίμησε ότι «βγήκαμε όσο κριτικά έπρεπε να βγούμε. Δεν έπρεπε να υπάρξει καμία καθυστέρηση. Από την αρχή έπρεπε να ισχύσουν για τις εκκλησίες τα μέτρα που έχουν ληφθεί γενικά για τις συναθροίσεις. Δεν έπρεπε να περάσει αυτό το δεκαήμερο έτσι. Τα μέτρα για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού τα εισηγήθηκε η επιστημονική κοινότητα. Πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε σε αυτά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ