ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Τα «στρατηγεία» της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ιού

Κορωνοϊός: Τα «στρατηγεία» της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του ιού
(AP Photo/Thanassis Stavrakis, Pool)

Με μεγάλη προσοχή και με όλα τα πρωτόκολλα επί τάπητος, η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη του κορωνοϊού και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που μπορεί μεν να ξαφνιάζουν τους πολίτες, θεωρούνται όμως απαραίτητα από την επιστημονική κοινότητα για να μην θρηνήσουμε θύματα και να μην δούμε εικόνες αντίστοιχες με αυτές στην Ιταλία.

Για το λόγο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνονται όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια Υγεία και να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως οι πυλώνες που καθορίζουν το εάν η χώρα θα αντέξει στην εξάπλωση του ιού είναι τρεις:

Ο πρώτος αφορά στη διασφάλιση κατά το δυνατό της Δημόσιας Υγείας. Έτσι, ο τομέας αυτός ενισχύεται καθημερινά με νέες κλίνες σε ΜΕΘ και μεγάλες παραγγελίες σε αναλώσιμο υλικό όπου μπορεί να βρεθεί.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στην οικογένεια και στην εργασία–τον δεύτερο πυλώνα. Εκεί εντάσσονται οι ειδικές άδειες για γονείς και η ενίσχυση των εργαζομένων.

Τρίτη προτεραιότητα είναι η οικονομία. Και αυτό γιατί πρέπει να αντέξει τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και μετά το πέρας της. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που πλήττονται με ρευστότητα και προσωρινές φοροελαφρύνσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται πως ανησυχεί και για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού σε περιοχές όπου φιλοξενείται δυσανάλογα μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, όπως για παράδειγμα στο hotspot της Μόριας στη Μυτιλήνη.

Η αναφορά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη είναι χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει μεγάλη εγρήγορση σε όλα τα κομμάτια που έχουν να κάνουν με τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών. Εντελώς καθησυχαστικός δεν μπορώ να είμαι σε καμία περίπτωση».

Έκτακτα μέτρα και στο Μαξίμου

Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό λαμβάνουν και άπαντες στο Μαξίμου. Δίνεται μεγάλη προσοχή ώστε να υπάρχει μόνο το απαραίτητο προσωπικό ενώ εφαρμόζεται και η εργασία εξ αποστάσεως.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τροποποιήσει το πρόγραμμά του και πλέον πραγματοποιούνται μόνο οι απολύτως απαραίτητες συσκέψεις για τα δύο μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα –την τουρκική προκλητικότητα και τον κορωνοϊό.

2873928 copy copy


Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ

Μάλιστα, την καμπάνια του υπουργείου Υγείας «Μένουμε Σπίτι. Μένουμε σπίτι και προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας» στηρίζει και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Έκτακτη ενίσχυση Δήμων

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και στην ενίσχυση των Δήμων, ώστε να αποτραπεί η διάδοση του ιού. Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, οι Δήμοι της χώρας λαμβάνουν έκτακτη ενίσχυση 10.770.000 ευρώ.

Παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου

2868210


Πηγή: ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Υποστηρικτικός εμφανίστηκε με τον λόγο του και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος πήρε θέση στην πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών για τη Θεία Λειτουργία.

«Είναι προφανές ότι όσοι ανθρωπίνως ανησυχούν και φοβούνται και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι το ίδιο πιστοί Χριστιανοί με όλους τους υπόλοιπους.

Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει.

Ανάλογη ήταν και η απάντηση του Ιερού συνδέσμου κληρικών Ελλάδας: Συντασσόμεθα απόλυτα με τις οδηγίες του κράτους και τους αρμόδιους φορείς.

Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε και να κινδυνεύσουν ζωές εξ αιτίας της ανευθυνότητας μας» υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.