Πέτσας: Δεν χρειάζεται να πάμε για μερικές εβδομάδες στην εκκλησία
Σαφές μήνυμα ότι οι εκκλησίες δεν εξαιρούνται από το μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό, έστειλε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά στην ΕΡΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι: «Δεν δοκιμάζεται η πίστη μας. Δοκιμάζεται η συλλογική μας ωριμότητα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είναι πολύ θετική η δήλωση του Αρχιεπισκόπου, αλλά και οι ανακοινώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου και μεμονωμένων Μητροπολιτών, που δίνουν έμφαση στην αποφυγή του συνωστισμού. στις εκκλησίες μας. Η πίστη είναι μέσα μας. Δεν χρειάζεται να πάμε για μερικές εβδομάδες στην εκκλησία. Το βασικό ζητούμενο είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΠΟΥ.»
Τα μέτρα
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι: «Έχουμε πάρει πολλά μέτρα από την αρχή. Προτιμούμε να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται γρηγορότερα απ’ ό,τι χρειάζεται. Αυτό που έχει σημασία, αυτή τη στιγμή, είναι να περάσει το μήνυμα ότι μένουμε στο σπίτι. Έχει μεγάλη σημασία να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να περιορίσουμε τις επαφές μας, ακόμη και στον εργασιακό μας χώρο. […] Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο, το οποίο φτάνει μέχρι το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Συλλογική ωριμότητα
Ο κ. Πέτσας έκανε επίσης έκκληση στους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα: «Αυτό που ζητούμε είναι να μπορέσουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος που επιβάλλει μια συλλογική ωριμότητα. Όταν λέμε «κλείνουν τα σχολεία» εννοούμε κλείνουμε τα σχολεία για να μείνουν τα παιδιά στο σπίτι τους, να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες επαφές και όχι να πηγαίνουν, αντί για το σχολείο, στην καφετέρια, οπότε θα έχουμε και πάλι τον ίδιο κίνδυνο διασποράς. Αυτό είναι θέμα ευθύνης και των γονέων και των παιδιών. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να περιορίσει κανείς τα παιδιά του στο σπίτι. Αλλά, όμως, είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση και πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε. Να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους, να διαβάσουμε περισσότερα βιβλία, να δούμε περισσότερες ταινίες. Αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά, δεν θα είναι μια απλή ανάμνηση, αλλά μια περιπέτεια που θα τη θυμόμαστε με τρόμο.»
Μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας
Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγιο για τρία επίπεδα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα: «Το πρώτο είναι τι γίνεται με τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκαστικά κλείνουν, επειδή λαμβάνονται μέτρα για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και όχι επειδή οι καταστηματάρχες θέλουν να κλείσουν, επειδή αυτό επιβάλλεται. Αναμένεται σήμερα ανακοίνωση από το Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης για τα μέτρα που θα λάβουμε, ώστε να στηρίξουμε το εισόδημα αυτών των ανθρώπων. Όταν κλείνει ένα κατάστημα και δεν υπάρχει τζίρος, το επόμενο θέμα είναι τι θα γίνει με τη μισθοδοσία του προσωπικού. Θα καλύψουμε ένα μέρος από αυτό το κόστος άμεσα και για αυτό να αναμένονται σήμερα σχετικές ανακοινώσεις. Τα άλλα δύο επίπεδα που δουλεύουμε είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και η προστασία των θέσεων απασχόλησης. Σήμερα, στην ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης θα υπάρχουν κάποια περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα εξειδικευτούν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 16 Μαρτίου.»
Τα ελληνοτουρκικά
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε όμως και στα ελληνοτουρκικά. Τόνισε ότι: «Η Τουρκία έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα σε όλες τις περιοχές, προσπαθώντας να παίξει έναν ρόλο μεγαλύτερο από αυτόν που θα της αναλογούσε. Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία σε όλα τα μέτωπα φαίνεται να είναι απομονωμένη. Επιχείρησε να εξάγει το πρόβλημά της, υλοποιώντας έναν χρόνιο εκβιασμό, ότι θα εξαπολύσει εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα. Κλείσαμε τα σύνορά μας για να προστατεύσουμε την εθνική μας ασφάλεια. Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά ζήτημα ασύμμετρης απειλής απέναντι στην Ελλάδα. Αποδείξαμε ότι αυτός ο εκβιασμός απέτυχε, εξαερώθηκε. Έτσι, ο κ. Ερντογάν τσαλακωμένος, ενδέχεται να θέλει να δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα για να έχει κάτι περισσότερο ως διαπραγματευτικό ατού στο τραπέζι. Εμείς στέλνουμε παντού το μήνυμα ότι είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι αυτό το μήνυμα έχει σταλεί και από τους Ευρωπαίους στον κ. Ερντογάν. Προσβλέπουμε σε μια αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων εβδομάδων, γιατί αυτό είναι προς το καλό και της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και της Τουρκίας. Γιατί η Τουρκία θα τύχει πραγματικής στήριξης από την Ευρώπη και από τη χώρα μας, εάν αλλάξει αυτή την αδιέξοδη πολιτική.»