ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «χαρακώματα» με την προσφυγική κρίση και τον κορωνοϊό η κυβέρνηση

AP Photo/Markus Schreiber

«Αντίδοτο» στην εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και τρόπους χειρισμού του προσφυγικού αναζητά η κυβέρνηση, ώστε να μην εξαπλωθεί η διπλή κρίση και προκαλέσει πανικό στους πολίτες.

Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος με τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στις αγορές. Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου δεν είναι τυχαία αφού ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας καθημερινά βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του και ενημερώνεται για την εξέλιξη αυτών των δύο μετώπων, που βάζουν σε δοκιμασία όχι μόνο την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και την ελληνική, πολύ περισσότερο.

Το κόστος για την διατήρηση όλου του ανθρώπινου ένστολου δυναμικού στα σύνορα και τα νησιά είναι τεράστιο, ενώ στην περίπτωση του κορωνοϊού, το ζήτημα είναι το κατά πόσο θα αντέξει το ΕΣΥ, γιατί και στην περίπτωση αυτή το κόστος είναι τεράστιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στο Βερολίνο ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι «το 2020 εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο» για να προσθέσει πως είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων.

«Επειδή η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών» ανέφερε.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο ΕΕ.

Στο Eurogroup οι πρώτες συζητήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στη συνάντησή του με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ζήτησε να υπάρξουν συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις «στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης», αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Οι πρωτοβουλίες «πρέπει να εξαιρεθούν -ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις- από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε ζητήσει και επιδιώκουμε την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά μας, από την προσμέτρησή τους στο -κατά πρόγραμμα- δημοσιονομικό αποτέλεσμα» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Επανέλαβε, ακόμη, το αίτημα για έμπρακτη αναγνώριση του γεγονότος ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα πιο δύσκολα εκ των συνόρων της Ευρώπης. Ιδίως μετά την μεταβολής της πολιτικής του Τούρκου προέδρου.

«Ειδικά την τελευταία περίοδο, κατά την οποία η χώρα μας δέχεται μια οργανωμένη και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειάς της, την οποία, όμως, εθνική ασφάλεια περιφρουρεί, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση» είπε.

Στην κυβέρνηση παρ’ ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μεγάλη διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν εφησυχάζουν γιατί γνωρίζουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι ρόδινα τα πράγματα γιατί εξ αιτίας του προσφυγικού και του ιού η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί μια διαφορετική οικονομική κατάσταση που σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη.

Ο κ. Σταϊκούρας, παρ’ ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα της, δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει από την πλευρά των Ευρωπαίων στην περίπτωση που επιδεινωθεί οικονομικά η ευρωπαϊκή οικονομία και άρα το επόμενο διάστημα είναι ιδιαιτέρως «άγνωστο». Ασπίδα σε όλα αυτά είναι η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, ωστόσο στην περίπτωση που και το προσφυγικό συνεχιστεί αλλά και η κατάσταση με τον κορωνοϊό λάβει ευρύτερες διαστάσεις, τότε τίποτε δεν είναι δεδομένο και θα χρειαστούν νέες πολιτικές αποφάσεις.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την στήριξη των περιοχών που πλήττονται από τον ιό είναι μόνο η αρχή. Διότι αν η κατάσταση χειροτερέψει το επόμενο διάστημα, τότε και το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα.

Η κυβέρνηση αναζητά επιπλέον στήριξη, ως «αντίδοτο» απέναντι στα δύο αυτά μέτωπα, με την αντιπολίτευση να την επικρίνει ότι δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής τίποτα.

ΣΥΡΙΖΑ: Με άδεια χέρια έφυγε ο Μητσοτάκης από την Μέρκελ

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του μέμφεται τον πρωθυπουργό ότι έφυγε από το Βερολίνο με άδεια χέρια: «Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, έχοντας αποκομίσει μόνο ευχολόγια και αυτονόητες λεκτικές καταδίκες για τον τουρκικό εκβιασμό και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από τον Ερντογάν.

»Διεθνοποίηση του τουρκικού εκβιασμού δεν είναι μόνο ενημέρωση αλλά και διεκδίκηση προκειμένου η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Πρωθυπουργός δυστυχώς δεν φαίνεται να διεκδίκησε τίποτα.

»Ούτε μισή αναφορά σε έκτακτη Σύνοδο και κυρώσεις στην Τουρκία.

»Ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη διαμοιρασμού των βαρών και νέου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη όπως το 2016. Επανέφερε μόνο το προ μηνών αίτημα για μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μάλιστα εθελοντικά.

»Ούτε μισή αναφορά στην ανάγκη για επανεγκαταστάσεις προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, ώστε να έχουν κίνητρα να μείνουν εκεί.

»Η λύση στους εκβιασμούς Ερντογάν και την προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι μόνο λεκτική αλληλεγγύη και μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών».

ΚΙΝΑΛ: Ψυχραιμία και εγρήγορση

Σε ανάλογο μήκος κύματος και το ΚΙΝΑΛ, τα μέλη του οποίου συνεδρίασαν υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά. Στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι κ.κ. Σταϊκούρας και Βρούτσης «υπολείπονται της αναγκαίας στήριξης της ρευστότητας και της στοιχειώδους αποκατάστασης της ζημιάς των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην ομιλία της άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «το μεγάλο στοίχημα είναι να προλάβουμε την εξάπλωση ώστε να περιορισθεί το πρόβλημα. Ο ιός δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας, του συστήματος υγείας, του κρατικού μηχανισμού. Δοκιμάζει όμως και το αίσθημα ατομικής ευθύνης του καθενός. Οι ως τώρα παρεμβάσεις μας αποβλέπουν στην σωστή και άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού. Ζητήσαμε την σύγκλιση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ώστε συμβάλουν όλοι στη αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Η κ. Γεννηματά επισήμανε επίσης κενά και καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στην υπόθεση του ασθενή στην Δυτική Ελλάδα και συνέστησε ψυχραιμία και εγρήγορση από όλους.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον ιό, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα ακόμη πλήγμα στις προοπτικές της ανάπτυξης η οποία, όπως απέδειξαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019, είναι πολύ χαμηλότερες από τις προσδοκίες και τις μεγαλόστομες προβλέψεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης