ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί ξυρού ακμής η κυβέρνηση για κορωνοϊό και προσφυγικό

AP Photo/Giannis Papanikos

Δύο από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση η κυβέρνηση: Κορωνοϊός και προσφυγικό μεταναστευτικό. Δύο μείζονα θέματα, που αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με επιτυχία, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο ανθρώπων.

Μέχρι στιγμής η κατάσταση και στα δύο μέτωπα φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται, αν και το θέμα του ιού δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την κυβέρνηση, αφού πρόκειται για επιδημία που εκδηλώθηκε σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως.

Το προσφυγικό είναι θέμα εν πολλοίς πολιτικών και διπλωματικών χειρισμών και εξαρτάται ως ένα βαθμό από το πώς θα το χειριστεί η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει εντολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, να επισκεφθεί τον Έβρο από τον περασμένο Οκτώβριο όταν οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι «κάτι δεν πάει καλά» και πως έχουν αρχίσει προσφυγικές ροές, σε μία χρονική στιγμή που οι πρόσφυγες εφθαναν στη χώρα κυρίως από τα θαλάσσια σύνορα.

Από τότε, από τον περασμένο Οκτώβριο δηλαδή, η κυβέρνηση άρχισε να συνειδητοποιεί ότι στα βόρεια σύνορα οι Τούρκοι άρχισαν να προκαλούν προβλήματα και για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να προετοιμάζει την κατάσταση, όταν παρέλαβε πλήρη αναφορά μετά την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην περιοχή.

Ανοικτά μέτωπα

Στο θέμα του κορωνοϊού, η κυβέρνηση εκτιμά, βάσει της ενημέρωσης που έχει από τους ειδικούς της επιστημονικής κοινότητας, ότι η επιδημία θα εξελιχθεί με πιο έντονο ρυθμό και για αυτό, χωρίς να θέλει να προκαλέσει πανικό, ανακοινώνει σταδιακά τα μέτρα, περιορίζοντας τις δημόσιες συναθροίσεις και αναλόγως την εξέλιξη της διάδοσης του ιού θα πράξει για περαιτέρω μέτρα, αν και εφόσον χρειαστούν.

Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση προτιμά, όπως εξηγούν από το Μέγαρο Μαξίμου, να τηρεί τη συγκεκριμένη τακτική, παρά να δημιουργηθεί πανικός στους πολίτες, που μπορεί να εκδηλωθεί με ανεξέλεγκτο τρόπο και να έχει αρνητικές συνέπειες, κυρίως στην οικονομία. Μπορεί να υπήρξαν κάποια κενά στην αρχή, τώρα όμως η κυβέρνηση σπεύδει ώστε να μην υπάρξει κάποια ολιγωρία.

Αναμφισβήτητα, κορωνοϊός και προσφυγικό είναι τα δύο ανοικτά μέτωπα που η κυβέρνηση καθημερινά αναμετράται με τον εαυτό της. «Τεστάρει» τις αντοχές του συστήματος και τις δικές της, αλλά αν χρειαστεί να τραβήξει σε μάκρος και τα δύο αυτά μεγάλα θέματα, τα πολιτικά αποθέματα που θα έχει η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρο ότι θα επαρκέσουν ή θα αντέξουν.

Με Μέρκελ και Κουρτς

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να αναζητά τη στήριξη της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, αναθερμαίνει τις σχέσεις του με τους συμμάχους του και σήμερα, Δευτέρα, επισκέπτεται το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ την επόμενη ημέρα θα συναντηθεί με τον αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, που μέχρι τώρα δεν δεχόταν επ’ ουδενί να συνομιλήσει για το προσφυγικό.

Ο Αυστριακός καγκελάριος έχει ήδη εξαγγείλει οικονομική στήριξη στην Ελλάδα ύψους 1 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό.

«Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, που συνειδητά προκάλεσε και επέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη της Ευρώπης. Η Αυστρία συμβάλλει επιπλέον με άμεση βοήθεια στην Ελλάδα» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο σήμερα στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα της εξηγήσει ότι πλέον η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας είναι νεκρή, δεν υφίσταται, θα τις δώσει επιβαρυντικά για την Τουρκία στοιχεία για την κατάσταση στον Έβρο και θα ζητήσει να παρέμβει, ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να επωμισθούν αναλογικά τα βάρη σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και να φιλοξενήσουν στις χώρες τους αυτούς τους ανθρώπους.

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που διανύει τις τελευταίες ημέρες της θητείας του στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού σε λίγες ημέρες, στις 13 Μαρτίου, αναμένεται να ορκιστεί η νέα πρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του ζήτησε από την Ευρώπη να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να επιβάλει ακόμη και κυρώσεις στα κράτη-μέλη που αρνούνται να μοιραστούν βάρη, ενώ σε αυστηρό τόνο κατήγγειλε την Τουρκία για βαναυσότητα απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες:

«Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να ευτελίζει τον Άνθρωπο, γράφοντας αδίστακτα σελίδες μιας ανελέητης τραγωδίας. Πολύ δε περισσότερο δεν θα της επιτρέψουμε να γυρίσει στο αιματοβαμμένο παρελθόν της των αρχών του 20ου αιώνα, το οποίο θα την στιγματίζει διαρκώς, όσο δεν ζητάει μια συγγνώμη γι' αυτό και, ακόμη περισσότερο, όσο και σήμερα εμφανίζεται αμετανόητη, ως οιονεί νοσταλγός του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης