Πού θα γίνουν τα κέντρα κράτησης – Πώς απαντά η κυβέρνηση στο σχέδιο Ερντογάν
Το «βρώμικο σχέδιο» της Τουρκίας να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά σύνορα, είναι κάτι που δεν αποκλείουν Έλληνες αξιωματούχοι, που εκτιμούν ότι όσο θα απομονώνεται από την Ευρώπη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο θα αντιδρά κατά αυτόν τον τρόπο επιχειρώντας να κάνει δυσκολότερη τη θέση της Ελλάδας.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, βάσει σχεδίου, προτρέπει τις χιλιάδες των μεταναστών να μην κατευθυνθούν στις ακτές και στα ελληνικά νησιά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να τους επιστρέψει βάσει της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Τους καλεί να περάσουν παράνομα από τον Έβρο.
Ωστόσο, όσο η Τουρκία προκαλεί, τόσο η ελληνική κυβέρνηση «σφίγγει» τον διπλωματικό κλοιό γύρω της.
Για αυτό και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, κατηγορεί την Ευρώπη για δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Υποστηρίζει ότι ενώ η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατ. μετανάστες, η Ευρώπη βοηθά οικονομικά την Ελλάδα που έχει μόνο, όπως λέει, 100 χιλιάδες.
Η στήριξη των 27 υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ προς την Ελλάδα είναι ξεκάθαρη και δεν χωρά καμία αμφιβολία.
Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η αλληλεγγύη προς την χώρα μας και τονίζεται ότι η παράνομη διέλευση των συνόρων δεν θα γίνει ανεκτή.
Με το βλέμμα στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών σήμερα, Παρασκευή, συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και το βλέμμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι στραμμένο στις αποφάσεις που θα λάβουν.
Η Γαλλία ήδη έθεσε θέμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, είπε ότι «θα προτείνουμε μετεγκαταστάσεις, εν ανάγκη, ανάλογα με το πώς προχωρά η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου».
Ταυτόχρονα τέσσερα άλλα κράτη δήλωσαν έτοιμα να πάρουν ασυνόδευτα παιδιά από την Ελλάδα, ενώ οι χώρες του Βίζεγκραντ αλλά και η Εσθονία, η Νορβηγία αλλά και η Δανία ανακοίνωσαν ότι στέλνουν επιπλέον βοήθεια.
Θέλουν παραβίαση των συνόρων
Η Τουρκία επιμένει παρ’ όλα αυτά στο σχέδιο της και στέλνει 1.000 πάνοπλους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας στον Έβρο, με ειδικό εξοπλισμό και φουσκωτά.
Στόχος τους Ερντογάν είναι, ακόμη και διά της βίας, να παραβιαστούν τα σύνορά μας.
«Ο Έβρος δεν θα πέσει»
Η κυβέρνηση δίνει μάχη να διατηρήσει τα ελληνικά σύνορα κλειστά για όσο χρειαστεί.
«Ο Έβρος δεν θα πέσει» διαμηνύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
«Ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στην πρόκληση στάθηκε όρθιος με όλους τους Έλληνες δίπλα του και οι Ευρωπαίοι ήρθαν και στοιχήθηκαν δίπλα μας... Δεν μπορούμε να εκβιαζόμαστε από τη γειτονική χώρα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, στέλνει το δικό του μήνυμα: «Η Ελλάδα δέχεται ασύμμετρη απειλή, θα προστατεύσουμε με κάθε μέσο τα σύνορα μας».
Εκτιμάται ότι η Άγκυρα έχει συγκεντρώσει 10.000 μετανάστες στην Αδριανούπολη και άλλους 5.000 στη συνοριογραμμή.
Κλειστά κέντρα ακόμη και σε αραιοκατοικημένα νησιά
Στις προκλήσεις αυτές η Ελλάδα απαντά με αποτροπή και συλλήψεις στις περιπτώσεις των μεταναστών που περνούν στο ελληνικό έδαφος.
Προχωρά επίσης στην κατασκευή δύο κλειστών κέντρων κράτησης και άμεσης επιστροφής για όσους περνούν παράνομα τα ελληνικά σύνορα.
Το πρώτο θα κατασκευαστεί στη Βόρεια Ελλάδα και το δεύτερο στην Αττική, κοντά σε αεροδρόμιο ώστε να γίνεται γρήγορα η απέλαση τους, εντός δύο μηνών.
Στη Βόρεια Ελλάδα πρόκειται για το πρώην στρατόπεδο Βασιλειάδη, στη Ροδόπολη Σερρών, χωρητικότητας τουλάχιστον 1.000 ατόμων.
Εκεί θα μεταφερθούν οι συλληφθέντες μετά την 1η Μαρτίου σε Μυτιλήνη και Λέρο με το αρματαγωγό «Ρόδος».
Ως δεύτερο σχέδιο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα σε αραιοκατοικημένα νησιά, αν το προτείνουν τα δημοτικά συμβούλια της Μυτιλήνης ή της Χίου, ενώ με τροπολογία του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη αποσυμφορεί τα νησιά.
Όσοι έχουν πάρει άσυλο απομακρύνονται από τις δομές και μεταφέρονται στην ενδοχώρα.