ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Ο Τσίπρας και η εθνική υπευθυνότητα δεν πάνε μαζί

Πέτσας: Ο Τσίπρας και η εθνική υπευθυνότητα δεν πάνε μαζί
ΙΝΤΙΜΕ

Απάντηση στα όσα δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην κοινή συνεδίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Ο κ. Τσίπρας δεν άντεξε ούτε δύο μέρες. Άλλα είπε στο MEGA μπροστά σε εθνικό ακροατήριο κι άλλα σήμερα μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο. Στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει», ανέφερε, κατηγορώντας τον πρώην πρωθυπουργό.

«Οι "κωλοτούμπες" είναι ειδικότητά του. Όπως και η μόνιμη κριτική του στους χειρισμούς της κυβέρνησης, με την οποία όμως συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι ο κ. Τσίπρας και η εθνική υπευθυνότητα δεν πάνε μαζί».

Η ομιλία Τσίπρα

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πλήρη αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής του: «Αφού τα έκανε μπάχαλο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τώρα κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει ώστε η ευρωπαϊκή ηγεσία να αισθάνεται ευτυχής. Δε ζητάει ούτε Σύνοδο Κορυφής που θα τους δυσκολέψει, ούτε κυρώσεις απέναντι στη Τουρκία μπας και συμμορφωθεί και ξανατηρήσει τη Συμφωνία, ούτε φυσικά νέα προγράμματα μετεγκαταστάσεων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στις δικές τους χώρες. Παρά μονάχα ικανοποιείται με κονδύλια για να χτίσει νέα κέντρα, με λόγια αγάπης και επιβράβευσης για το πόσο καλός είναι και με ένα φιλικό χτύπημα στη πλάτη δίπλα στον Έβρο ποταμό».

Προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ένα «απρόσμενο δώρο σε αυτούς που έχουν φανταστεί τη λύση του προσφυγικού πολύ απλά: Τη Βουλγαρία να φυλάει σαν το μαντρόσκυλο τα χερσαία σύνορα και την Ελλάδα να έχει διπλό ρόλο. Να κάνει το ίδιο στον Έβρο και να μετατρέπει τα νησιά της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για να κρύψει την αλήθεια διεξάγει έναν επικοινωνιακό πόλεμο, εν ονόματι της υπεράσπισης της πατρίδας, βέβαια». Υπογράμμισε ότι:

«Επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εθνικιστικής και σε μεγάλο βαθμό ρατσιστικής έκρηξης, που βρίσκει τη θερμή υποστήριξη όλης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Γιατί όχι άλλωστε. Ενθαρρύνει ακραίες δυνάμεις να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Επικαλείται αισθήματα πατριωτισμού και εθνικής εγρήγορσης εκείνων που μέχρι χτες κακοποιούσε με τα ΜΑΤ».

Απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι «η φύλαξη των συνόρων μας είναι αυτονόητο καθήκον για κάθε κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς σύνορα.

Και ως κυβέρνηση υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα της Ελλάδας να φυλάγει τα σύνορά της. Και το υπερασπιστήκαμε καλύτερα από ότι η σημερινή, αν και χωρίς επικοινωνιακούς παιάνες και προπαγάνδα πολέμου. Υπερασπιστήκαμε, όμως, και συχνά με κόστος πολιτικό, λόγω της εμπρηστικής προπαγάνδας της ΝΔ, και τις αρχές του ανθρωπισμού, και τα δικαιώματα των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο χρονικό των ανακολουθιών της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό:

«Ο πρωθυπουργός κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γιατί έλεγε ότι δεν χρειάζεται γιατί είναι μη λειτουργικό. Στο πλαίσιο του περίφημου επιτελικού κράτους μετέφερε τις αρμοδιότητας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη. Λίγες ημέρες μετά μάθαμε ότι τις αρμοδιότητες τελικά θα τις έχει ο κ. Κουμουτσάκος, ο αναπληρωτής τους κ. Χρυσοχοΐδη. Μόνο που ο κ. Κουμουτσάκος, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε πολύ όρεξη να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, γιατί μάλλον θα είχε προετοιμαστεί για άλλο. Έτσι περάσαμε 3 μήνες απραξίας και εν τω μεταξύ ο αριθμός των προσφύγων ανέβαινε δραματικά. Τον Οκτώβριο ο κ. Μητσοτάκης αποφασίζει ότι τελικά υπεύθυνος δεν θα είναι ούτε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ούτε ο κ. Κουμουτσάκος, αλλά ένας απόστρατος, ο υφυπουργός κ. Στεφανής. Για τρίτη φορά οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν, αυτή τη φορά στο υπουργείο Άμυνας. Όμως η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ