ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Έβρο: «Κεντροαριστερή» γραμμή – Αποστάσεις από τους δικαιωματικούς

ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στη χτεσινή συνέντευξή του στο Mega o Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό και την «κρίση των συνόρων».

Μιλώντας στη Δώρα Αναγνωστοπούλου και τον Αντώνη Καρακούση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάραξε μια γραμμή που είχε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, υιοθέτησε μια στάση κόμματος εξουσίας που θέτει σε προτεραιότητα το «κρατικό συμφέρον» στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Δεύτερον, πήρε σαφείς αποστάσεις από τους δικαιωματικούς του κόμματός του και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, από τη σκοπιά της διοικητικής αποτελεσματικότητας και της δημοκρατικής μετριοπάθειας.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε όπως θα ανέμενε κανείς από έναν τυπικό ηγέτη της ευρύτερης ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς.

Ναι στο κλείσιμο των συνόρων

Όποιοι δεν διαβάζουν προσεκτικά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρας, καθώς και τα non paper του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να ένιωσαν έκπληξη ακούγοντάς τον να υποστηρίζει το κλείσιμο των συνόρων. Ωστόσο, δεν πρόκειται για καινούρια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μην ξεχνάμε άλλωστε τις δεκάδες καταγγελίες για push back (άτυπες απελάσεις χωρίς καταγραφή και χωρίς υποβολή αίτησης ασύλου) στον Έβρο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε και η σημερινή. Εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής.»

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι: «Η κυβέρνηση η δική μας είχε κλείσει τον Έβρο χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να δημιουργεί κλίμα μισαλλοδοξίας, χωρίς να παρακινεί τους πολίτες να πάρουν τα δίκανα και τις καραμπίνες είχαμε κλείσει αποτελεσματικά τις ροές, τα τελωνεία, όλο τον Έβρο.»

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας έκανε μια πολύ ήπια κριτική στην αναστολή του ασύλου που αποφάσισε η κυβέρνηση: «Τι νόημα έχει η αναστολή της διαδικασίας του ασύλου για ένα μήνα; Έχετε καταλάβει; Εγώ δεν έχω καταλάβει. Διότι εάν το νόημα είναι ότι αναστέλλεις τη διαδικασία του ασύλου ενώ πριν νομοθετούσες για να το επιταχύνεις, ουσιαστικά κάνεις ζημιά σε όλη την πολιτική που είχες μέχρι χθες. Εάν το κάνεις γιατί δεν θέλεις να δώσεις σε κανέναν άσυλο και θες να τους απελάσεις όλους, ωραία να τους απελάσεις λέω εγώ, πού θα τους πας; Η Τουρκία θα τους πάρει; Η Τουρκία σε εκβιάζει. Με τον Ερντογάν δεν μιλάς. Δεν θα τους πάρει. Η Ευρώπη θα τους πάρει; Πριν έρθω στο στούντιο ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας έκανε την ακόλουθη δήλωση, να στηρίξουμε την Ελλάδα στον Έβρο να κλείσει τα σύνορά της, αλλά ξέρετε κάτι, δεν θα δούμε ούτε ένα πρόσφυγα στη Γερμανία.»

Αποστάσεις από τους δικαιωματικούς

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αφίσα της Νεολαίας Τσίπρα με τίτλο «Refugees welcome», ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε σαφείς αποστάσεις από τους δικαιωματικούς του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι νέοι άνθρωποι κα Αναγνωστοπούλου έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν και να ονειρεύονται ακόμη και την ουτοπία, αλλιώς θα ήταν γερασμένοι από τα είκοσι τους χρόνια. Εμείς όμως που διαχειριζόμαστε την πραγματικότητα που πολλές φορές είναι σκληρή και μάλιστα όταν έχουμε και την ευθύνη της χώρας, οφείλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα και να κινούμαστε με βάση τις αξίες μας. Διότι όταν λέμε να φυλάμε τα σύνορά μας δεν εννοούμε να βιαιοπραγούμε ή να απειλούμε ανθρώπινες ζωές, αλλά με βάση τις αξίες μας πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που ονομάζουμε εθνική ασφάλεια.»

Αυτή η προσαρμογή των «αξιών» της Αριστεράς στη «διαχείριση της πραγματικότητας» ίσως και να συνοψίζει την πορεία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ακρότητες

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν ταυτίστηκε με την κυβερνητική σε ένα γενικό πλαίσιο εθνικής συναίνεσης. Άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για ανυπαρξία σχεδιασμού και ελλιπή πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, εξέφρασε τη διαφωνία του για τη χρησιμοποίηση του όρου εισβολή: «Γιατί όταν έχεις εισβολή σημαίνει πόλεμος. Έτσι δεν είναι; Έχουμε πόλεμο; Δεν έχουμε πόλεμο. Και εάν έχεις πόλεμο πρέπει να νικήσεις τον αντίπαλο. Δεν είναι οι πρόσφυγες ο αντίπαλος, να τον τουφεκίσεις. Είναι η Τουρκία στην προκειμένη περίπτωση. Άρα ας είμαστε προσεκτικοί.»

Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα ξενοφοβίας: «Ο φόβος απέναντι στον ξένο, απέναντι στο διαφορετικό, είναι ένα πολύ συντηρητικό συναίσθημα που δυστυχώς διαπερνά την ελληνική κοινωνία. Και αυτό δεν είναι απειλητικό για την αριστερά και για την πρόοδο και τις προοδευτικές δυνάμεις. Δεν είναι απειλητικό μόνο για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Είναι απειλητικό ακόμα και για τη συντηρητική παράταξη, διότι η διέξοδος που δεν θα καταφέρει να τη δώσει ο κ. Μητσοτάκης, αυτός ο κόσμος θα ψάξει να τη βρει σε ακραίες δυνάμεις.»

Ποιους πείθει

Είναι σίγουρο ότι η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ακούστηκε θετικά από τους πολίτες που τοποθετούνται στην Κεντροαριστερά. Είναι όμως σίγουρο ότι δεν θα ενθουσίασε τους αριστερούς ακτιβιστές που θα διαδηλώσουν υπέρ των προσφύγων την Πέμπτη στις 6:30 στα Προπύλαια και στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης