Συνάντηση Μητσοτάκη – Παρλί: Έμφαση στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί. Παρλί.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, και ο προϊστάμενος του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος.
Το μήνυμα πριν τη συνάντηση
Το μήνυμα πως «η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», έστειλε με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Βήμα», μία ημέρα πριν από τις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα ομόλογό της, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί (Florence Parly). Διαμήνυσε εξίσου πως φιλοδοξία της Γαλλίας είναι να συμμετάσχει στην πλήρη ασφάλεια της Ελλάδας, σε μια περιφέρεια στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη.
«Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι, η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα του σεβασμού της κυριαρχίας τους στις θαλάσσιες ζώνες τους και καταδικάζει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας αυτών των θεμελιωδών κανόνων» ανέφερε ειδικότερα η Φλοράνς Παρλί. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας καταδίκασε το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, τονίζοντας πως δεν έχει καμία νομική αξία και δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Υπογράμμισε περαιτέρω πως η συμφωνία αυτή θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και την ασφάλεια της περιοχής.
Εξάλλου η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κατέστησε σαφές πως τα συμφέροντα των δύο χωρών σε θέματα ασφαλείας συνδέονται και διαμήνυσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να επενδύσει σε μια βιώσιμη σχέση «επειδή η στρατηγική και γεωπολιτική μας θεώρηση της Ευρώπης και της Μεσογείου είναι παρόμοια σε μεγάλο βαθμό».
«Ο Πρόεδρος Μακρόν ανήγγειλε τη σύναψη στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε θέματα ασφάλειας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, με τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, αυξημένη ναυτική παρουσία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, κοινές ασκήσεις και ενισχυμένη βιομηχανική συνεργασία. Ταξιδεύω στην Αθήνα για να συζητήσω με τον κ. Παναγιωτόπουλο αυτή την εταιρική σχέση και να ετοιμάσουμε τις λεπτομέρειες της, σύμφωνα με τον στόχο που μας έχει δοθεί να την έχουμε συνάψουμε μέχρι τον επόμενο Ιούνιο» διευκρίνισε.
Εστιάζοντας στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, επισήμανε πως κατά την τελευταία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε σαφέστατος:
«Πορευόμαστε προς ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», και σημείωσε: «Τα πλοία μας συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μια άλλη ελληνική φρεγάτα συνοδεύει το "Charles de Gaulle" στις αποστολές του στη Μεσόγειο. Σύντομα οι αεροπορικές δυνάμεις των χωρών μας θα συνεργαστούν σε μια μεγάλη αεροπορική επιχείρηση με την ονομασία "Ηνίοχος". Με δύο λόγια, η διαλειτουργικότητα των στρατευμάτων μας προοδεύει».