ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πονοκέφαλοι Τσίπρα, οι δανειστές και τα σενάρια για εκλογές ή νέο σχήμα

Προβληματισμός επικρατεί σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου τόσο για τις διαπραγματεύσεις όσο και για τις κοινωνικές κινητοποιήσεις EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έντονος είναι ο προβληματισμός σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης η οποία βρίσκεται κάτω από ασφυκτική πίεση τόσο από τις κοινωνικές κινητοποιήσεις όσο και από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece τον προβληματισμό αυτό εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την παρουσία του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα.

Σκληρή επιτροπεία από τους θεσμούς

Τα μέλη της ΠΓ του κυβερνώντος κόμματος άκουσαν τον πρωθυπουργό να λέει ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόταν στον τρόπο που συμπεριφέρονται οι δανειστές, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια «άτυπη συγκυβέρνηση» καθώς οι θεσμοί ζητάνε να δουν και να εγκρίνουν όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε, μάλιστα, για σκληρή επιτροπεία και είπε στα μέλη της ΠΓ ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τα περνάει όλα από την έγκρισή τους».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να προχωρήσει τις διαδικασίες έτσι ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση προκειμένου «να ανασάνουμε οικονομικά» και ακολούθως να θέσει, σε υψηλούς τόνους και σε όλα τα επίπεδα, το ζήτημα της σκληρής επιτροπείας.

Σκέφτεται ακόμα και μονομερείς ενέργειες

Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ξαναταπεινωθώ». Παράλληλα, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κατάθεση του σχετικού νόμου μονομερώς αν αυτό χρειαστεί. Οι μέχρι τώρα διαφωνίες εστιάζονται στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άμεσες περικοπές συντάξεων. Επιπλέον, διαφωνίες υπάρχουν και για το φορολογικό και ειδικά για το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς και των υψηλών φορολογικών συντελεστών ενώ οι δανειστές επιμένουν και στις ξεχωριστές κλίμακες για ελεύθερους επαγγελματίες.

Εξετάζονται όλα τα σενάρια

Το κλίμα στην Πολιτική Γραμματεία ήταν «παγωμένο» την ώρα που συγκεκριμένες τάσεις του κόμματος εκφράζουν τον προβληματισμό τους κατά πόσο μπορεί να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ την πίεση των κοινωνικών κινητοποιήσεων, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις μνημονιακές πολιτικές. Μάλιστα, μέλη του οργάνου που ανήκουν σε συγκεκριμένη τάση άσκησαν κριτική λέγοντας ότι ολοένα και περισσότερο στη δημόσια εκφώνηση του κόμματος «φαίνεται σαν το πρόγραμμα που ακολουθούμε να είναι δικής μας ιδιοκτησίας».

Επιπλέον, φαίνεται ότι παρά τις προσπάθειες κατάθεσης μέρους του «παράλληλου προγράμματος» αυτό φτάνει στη Βουλή αρκετά «κουτσουρεμένο», όπως γίνεται στην περίπτωση του προγράμματος για την υγεία που θα εισαχθεί προς συζήτηση αυτή την εβδομάδα.

Το γεγονός αυτό μαζί και με τις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών δημιουργούν επιπλέον προβληματισμούς σε βουλευτές – κυρίως της επαρχίας- σε σημείο που ορισμένοι σκέφτονται να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Τα ηγετικά κλιμάκια στο Μαξίμου ισχυρίζονται, πάντως ότι έχουν διασφαλίσει πως όποιος βουλευτής δεν μπορεί να ψηφίσει στις επόμενες ψηφοφορίες θα παραδώσει την έδρα του, ακολουθώντας το μοντέλο Σακελλαρίδη.

Όσον αφορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις τους καθώς θεωρούν ότι είναι ακόμη πολύ νωπή η λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή τοποθέτηση Δραγασάκη που εκλαμβάνεται ως απάντηση στον Πάνο Καμμένο ο οποίος, σε συνέντευξή του στην Real News, υποστήριξε ότι αν οι δανειστές επιμείνουν στις απαιτήσεις τους, «ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι το λόγο».

Επιπλέον, στόχος του Μαξίμου είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων καθώς θεωρούν ότι με αυτό θα δοθεί μήνυμα στην κοινωνία αλλά και στο κομματικό ακροατήριο κατά της διαπλοκής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το τελευταίο διάστημα έχουν ανέβει οι τόνοι από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και οι επικρίσεις για τον τρόπο παρουσίασης των κινητοποιήσεων από συγκεκριμένα τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες.

Αλλαγή εκλογικού νόμου ή κυβερνητικές αλλαγές

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι αφού κλείσει η πρώτη αξιολόγηση να προχωρήσει άμεσα την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί του αναλογικότερου και τότε, αν χρειαστεί, να προκηρύξει εκλογές δημιουργώντας, έτσι, τις προϋποθέσεις για κυβέρνηση συνεργασίας με μικρότερα κόμματα.

Η εκτίμηση που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης πάντως, είναι ότι στόχος των δανειστών είναι να αναγκάσουν την κυβέρνηση σε «άτακτη υποχώρηση» και για αυτό λαμβάνουν τα μέτρα τους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και εισηγήσεις για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είτε με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ είτε με τη συμμετοχή ή τη στήριξη ορισμένων βουλευτών από άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων).

Γνώστες των σκέψεων Τσίπρα και όσων συζητώνται στο παρασκήνιο τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν ευοδωθούν, ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρήσει μια «ηρωική έξοδο» και να οδηγηθούμε σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, με πρωθυπουργό πρόσωπο ευρείας αποδοχής, ακόμα και από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης