Τσίπρας στους Ευρωσοσιαλιστές: Η Ελλάδα δικαιούται περισσότερους πόρους από το Ταμείο Συνοχής
Την εκτίμηση ότι η υφιστάμενη πρόταση για την Ελλάδα που αφορά στο συνολικό ποσό των πόρων από το Ταμείο Συνοχής είναι προβληματική, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την Πέμπτη, κατά την παρουσία του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), στις Βρυξέλλες.
«Αν ένα θέμα είναι το συνολικό πόσο των πόρων της συνοχής, ένα άλλο θέμα είναι η δίκαιη κατανομή τους, η οποία πρέπει να γίνεται με βασικό κριτήριο την ενίσχυση των πιο αδύναμων χωρών», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα, λοιπόν, που την προηγούμενη περίοδο έχασε το 25% του ΑΕΠ της εξαιτίας της κρίσης, δικαιούται σήμερα αναλογική ενίσχυση και όχι αναλογικό περιορισμό των πόρων όπως προτείνεται», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε δε σε προτάσεις που κατατέθηκαν από ρουμανική προεδρία και ενσωμάτωναν ελληνικές θέσεις. Εξήγησε πως αν η υφιστάμενη πρόταση για την Ελλάδα, παρουσιαζόταν ενόσω ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός, δεν επρόκειτο να την αποδεχθεί.
Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους Ευρωσοσιαλιστές να στηρίξουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη καθώς είναι απαράδεκτο να εξαιρείται από μια συζήτηση για την περιοχή της, η οποία την αφορά και επηρεάζει άμεσα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό της Ε.Ε., υπογράμμισε πως οι προτάσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επ’ αυτού «δείχνουν να μην λαμβάνουν υπόψιν την οικονομική κρίση που διανύσαμε καθώς και την προσφυγική κρίση που διανύουμε, ενώ υπονομεύουν και τις προοπτικές για σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών και το όραμα για μια πιο κοινωνική Ευρώπη».
Πρόσθεσε επίσης πως αν θέλουμε να απαντήσουμε στις παραπάνω προκλήσεις καθώς και να ανταποκριθούμε και σε ακόμη περισσότερες σύγχρονες προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής ή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, δεν μπορεί να μειώνουμε τους πόρους.
Και η μόνη προοδευτική απάντηση είναι η συγκροτημένη προσπάθεια για εξεύρεση νέων πηγών μέσα από τη φορολογία που δε θα επιβαρύνει τους πολίτες αλλά τις πολυεθνικές και τον μεγάλο πλούτο. Όπως η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των ψηφιακών «γιγάντων» του Διαδικτύου ή τη φορολόγηση των εκπομπών άνθρακα.
Επιπλέον αναρωτήθηκε αν εξακολουθούμε να αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το κρίσιμο διακύβευμα παραμένει η αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικισμού και των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Αν αυτό ισχύει, διερωτήθηκε, πώς μπορούμε να συζητάμε μείωση κατά 44 δισεκ. ευρώ των κονδυλίων συνοχής, αλλά και σοβαρή μείωση κονδυλίων αγροτικής πολίτικης. Τόνισε ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι ο αντιευρωπαισμος και θα θεριέψει στο Νότο και θα δικαιωθεί στον Βορρά.
Ο Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε επιπλέον κονδύλια για την Ελλάδα
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική εναντίον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί «μέσω του δόγματος του προβλέψιμου εταίρου και συμμάχου» μια «συνταγή αποτυχίας».
Προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στον πρώτο πολυετή προϋπολογισμό μετά την κρίση, οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή «δυστυχώς μειώνονται αντί να αυξάνονται, και τα κριτήρια κατανομής τους γίνονται ακόμη πιο άδικα ιδιαίτερα για τις αδύναμες χώρες».
Σημείωσε ότι «αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά αρνητική, καθώς παγιώνει την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και μεγαλώνει την απόκλιση μεταξύ των κρατών μελών».
Τόνισε ότι για την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη «δεν είναι μόνο άδικη» αλλά και «έξω από κάθε πλαίσιο πολιτικής ηθικής», καθώς η χώρα μας, όπως είπε, «υπέστη τεράστιες θυσίες κατά τη κρίση και έχασε το ¼ του εθνικού της πλούτου».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ως πρωθυπουργός διεκδίκησε «με επιμονή και μεθοδικότητα να υπάρξουν επιπρόσθετα κονδύλια από αυτά που προτείνονται, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ως ελάχιστο μέτρο αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, προκειμένου η Ευρώπη να μείνει ενωμένη, αλλά και ως ελάχιστη στήριξη για να μην χάσει η χώρα το τραίνο της σύγκλισης».
«Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν συνέχισε αυτή την διεκδίκηση. Όχι μόνο την απεμπόλησε ολοκληρωτικά αλλά δεν συμμετείχε στην Σύνοδο που διοργάνωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, των φίλων της συνοχής, την Πορτογαλία, προκειμένου να διεκδικήσει συμμαχίες και να θέσει το πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων και συνεπώς προσέρχεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να υπάρχει καμία θετική προσδοκία και κάτι καλύτερο για την χώρα», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «δυστυχώς το δόγμα του προβλέψιμου εταίρου και συμμάχου, του δεδομένου συμμάχου και στην εξωτερική πολιτική και στα πλαίσια της Ευρώπης, αποτελεί συνταγή αποτυχίας», για να υπογραμμίσει πως «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τουλάχιστον αξίζουν μια κυβέρνηση που θα διεκδικεί και δεν θα αγνοεί το δίκιο τους».