ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας διέβη τον Ρουβίκωνα
Η εισηγητική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε την επιτάχυνση των εξελίξεων στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην ουσία ο Αλέξης Τσίπρας διέβη των εσωκομματικό Ρουβίκωνα, κάνοντας ένα σαφές ηγετικό «statement» απέναντι στην ενιαία εσωκομματική αντιπολίτευση. Παίζοντας το παιχνίδι των πολιτικών συμβολισμών, ο κ. Τσίπρας ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση σε δύο ζητήματα που αυτή θεωρεί «ταυτοτικά»:
- Πρώτον, στο ζήτημα της αυτοπρόσωπης παρουσίας των νέων μελών πριν την ψηφοφορία για το συνέδριο. Παρά τον ομόφωνη απόφαση της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι όποιοι γράφονται ηλεκτρονικά στο iSyriza, θα μπορούν να ψηφίσουν για το συνέδριο χωρίς να έχουν συμμετάσχει προηγουμένως σε κάποια κομματική διαδικασία. Μάλιστα, ο. Τσίπρας άδειασε τον Πάνο Σκουρλέτη, λέγοντας ότι τα διαδικτυακά μέλη δεν είναι followers. Ο κ. Σκουρλέτης είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι «θέλουμε κανονικά μέλη, όχι followers».
- Δεύτερον, στο ζήτημα των οργάνων. Την απόφαση για το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ θα την πάρει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας και όχι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ περνάνε σε δεύτερη μοίρα.
Τα μηνύματα
Επιλέγοντας να δώσει τη μάχη των πολιτικών συμβολισμών σε αυτά τα δύο εσωκομματικά ζητήματα, ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφή μηνύματα ότι:
- Ο ίδιος καθορίζει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν είναι ηγέτης υπό κηδεμονία.
- Θα πάει σε συνέδριο αντιπαράθεσης με την εσωκομματική ενιαία αντιπολίτευση.
- Η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο είναι αδιαπραγμάτευτη.
- Στον νέο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκτός «πολιτικού κέντρου» ιστορικά στελέχη όπως οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης.
Πελατειακά δίκτυα
Στον κ. Τσίπρα απάντησε ο Νίκος Φίλης, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό της Κεντρικής Επιτροπής από τον πρόταση για τα διαδικτυακά μέλη. Ο πρώην υπουργός Παιδείας υποστήριξε το κείμενο του απολογισμού, υποστηρίζοντας ότι η λαϊκή εντολή είναι «να επιστρέψουμε αφού αλλάξουμε». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διευρυνθεί αμφίπλευρα, διατηρώντας όμως ως ραχοκοκαλιά τη Ριζοσπαστική Αριστερά. Σε ιδιαίτερα οξείς τόνους, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι άθροισμα προσώπων που μπορεί να προέρχονται από πελατειακά κυκλώματα. Προσέθεσε ότι τα μέλη του διαδικτύου θεσμοθετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και δεν αντιστοιχούν σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πάνος Λάμπρου από του 53+ είπε ότι το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτυπώνει όλη τη γκάμα της απεύθυνσης του, δηλαδή την οικολογία, τον φεμινισμό τα κινήματα. Υπογράμμισε ότι κατάργηση της αυτοπρόσωπης παρουσίας οδηγεί στην αποθέωση των φραξιονιστικών μηχανισμών. Προσέθεσε ότι από τη στιγμή που η πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Διακήρυξη, τότε δεν μπορεί να γίνει δεκτή η «κεντροδεξιά τάση» που θέλουν να φτιάξουν μέλη των ΑΝΕΛ.
Σε ανάλογο τόνο, αν και με σαφώς πιο ήπιες διατυπώσεις, κινήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι ένας αριστερός πάντα φοβάται τη δεξιά διολίσθηση γιατί προς αυτήν τον ωθεί ο κοινωνικός περίγυρος και οι θεσμοί.
Από τη μεριά των προεδρικών, ο Χρήστος Στάικος στήριξε 100% την τοποθέτηση Τσίπρα. Υποστήριξε ότι η διαδικασία διεύρυνσης και μετασχηματισμού έρχεται από παλιά κι εγγυάται τη νίκη. Κατά τον κ. Στάικο, με το νέο όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ «επιστρέφει» τρόπον τινά στις απαρχές του, δηλαδή στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.