ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας έριξε το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας έριξε το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με τη σημερινή τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το γάντι στην ενιαία εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με δύο προτάσεις που έκανε, έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να πάει σε ένα συνέδριο αντιπαράθεσης με την αντιοπολίτευση, για να διασφαλίσει το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Πρώτον, παρέκαμψε την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αλλαγή του ονόματος του κόμματος. Αν και δεν θα γίνει δημοψήφισμα εφόσον υπάρξει συμφωνία, εντούτοις, την απόφαση για την πρόταση προς το συνέδριο θα την κάνει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπου είναι ισχυροί οι πασοκογενείς. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Για αυτό και πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από τη ΚΕ. Ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που στη πορεία προς το συνέδριο θα ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα μας. Και στην επόμενη ΚΕΑ, θέλω να πιστεύω με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να αποφασίσουμε τη πρόταση για τη προσθήκη στην ονομασία που θα επικυρωθεί στο Συνέδριο. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε και τη γνώμη των μελών μας, για το ζήτημα αυτό. Θα μπορούσαμε. Αλλά αυτό θα είχε νόημα μόνο ανά αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας. Στο βαθμό που αυτή δε θα προκύψει δεν νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος».
  • Δεύτερον, είπε ότι τα μέλη που γράφτηκαν στο iSyriza μπορούν να ψηφίσουν κανονικά για τον συνέδριο, χωρίς να παρευρεθούν σε καμία προηγούμενη συνεδρίαση: «Έχω λοιπόν κάθετη διαφωνία και θέλω με ευθύτητα να την εκφράσω στην ΚΕ, με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη κομματική μας ζωή -προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεων μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά». Η έκφραση followers είχε χρησιμοποιηθεί από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Ο απολογισμός

Στο άνοιγμα της ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική και συμβολική τη στιγμή, «διότι σήμερα συζητάμε για τον απολογισμό μιας μακράς και εξαιρετικά πυκνής περιόδου στη βάση ενός κειμένου». Υπογράμμισε ότι: «Και μιλώ για μια ιστορική και συμβολική στιγμή γιατί είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα που ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα και μάλιστα για τεσσεράμισι χρόνια, έχει το πολιτικό θάρρος, την τόλμη, την πολιτική γενναιότητα να αποτιμήσει όχι την διακυβέρνηση κάποιας άλλης πολιτικής δύναμης αλλά την δική του διακυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας αντιπαράθεσε τον απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τις πρακτικές των αντιπάλων του «που ως γνωστόν δεν τόλμησαν ποτέ να αποτιμήσουν αυτοκριτικά το παρελθόν τους» και οι οποίοι «απλώς μετά την ήττα θα επιδοθούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί».

Καταλήγοντας την αναφορά του στον απολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα απολογηθεί, αλλά θα μάθει από τα λάθη και τις παραλήψεις της πρώτης φοράς Αριστερά. Και θα το κάνει αυτό, ακριβώς επειδή πρώτιστο καθήκον της περιόδου, είναι να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη δεύτερη φορά».

Κάλυψη σε Παπαγγελόπουλο

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο, ενώ έδωσε εμμέσως πλην σαφώς πολιτική κάλυψη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, λέγοντας ότι:

«Μπορούμε να είμαστε και να δηλώνουμε περήφανοι γιατί δεν συγκαλύψαμε, δεν κουκουλώσαμε, δεν αποκρύψαμε τις βρώμικες πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος: Από τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τις μικρότερες εστίες διαφθοράς του βαθέος κράτους, δεν συμβιβαστήκαμε, δεν σιωπήσαμε, δεν αδρανήσαμε».

Τα δύο ερωτήματα

Κατά τον κ. Τσίπρα, η «δεύτερη φορά Αριστερά» πρέπει να απαντήσει σε δύο κύρια ερωτήματα:

  • Πώς θα καταφέρει, τη δεύτερη φορά η Αριστερά, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας;
  • Πώς θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, με δεδομένες τις δεσμεύσεις μας την ΕΕ, αλλά τώρα που είμαστε πια εκτός μνημονίων άρσης κυριαρχίας, ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε εκ νέου στον Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορώντας τον εμμέσως υπονονόμευσε την κυβέρνησή του. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του στην ηγεσία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής όταν συνέβη η τραγωδία στο Μάτι: «Όταν για παράδειγμα εμείς απολογούμασταν για το Μάτι και σήμερα η φυσική ηγεσία για τους χειρισμούς της οποίας τότε απολογούμασταν δουλεύει σε θέσεις πολιτικού προϊσταμένου για τον πολιτικό μας αντίπαλο, σημαίνει ότι και τότε που κυβερνούσαμε εμείς δούλευε για το πολιτικό μας αντίπαλο. Στη δική μας πλάτη, όμως. Και σε θέση κρίσιμης ευθύνης».

Προσέθεσε δε ότι:

«Σύμφωνοι σύντροφοι και καμία αντίρρηση. Κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών σε κρίσιμους τομείς, αφού όμως ξηλώσεις τη σαπίλα που σε τρώει σα το σαράκι».

Φθείρεται η κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση κι εκτίμησε ότι «το πολιτικό σκηνικό πολύ πιο σύντομα από ότι φανταζόμασταν, μόλις 7 μήνες μετά τις εκλογές, είναι εξαιρετικά ρευστό». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τυφλή πρόσδεση του κ. Μητσοτάκη προσωπικά και της ΝΔ συνολικά στον ύστερο, φθαρμένο, διαβλητό, υπό αμφισβήτηση σε όλο τον κόσμο, νεοφιλελευθερισμό» Επίσης, μίλησε για «παντελή ανικανότητα που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Το άνοιγμα

Ο Αλέξης Τσίρπας έκανε σαφές ότι θα επιμείνει στο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά: «Ήδη από το καλοκαίρι και το βράδυ των εκλογών έδωσα το μήνυμα για να ξεκινήσουμε μια μεγάλη πορεία προς το λαό. Μια πορεία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού. Και υπερασπίζομαι αυτή την επιλογή. […] Να ανασυγκροτηθούμε οργανωτικά. Να διευρυνθούμε πολιτικά Να μετασχηματιστούμε κοινωνικά».

Για τα νέα μέλη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: «Να έρθουν, λοιπόν, όλοι ανεξαιρέτως όσοι δηλώνουν ότι συμφωνούν με τις αρχές της ιδρυτικής μας διακήρυξης, του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Να έρθουν αλλά να γνωρίζουν ότι υπάρχουν κανόνες λειτουργίας. Και εδώ, επαναλαμβάνω, το πρόβλημα δεν είναι στους νέους συντρόφους αλλά σε όλους εμάς τους παλαιότερους.»

Αναμένουμε την αντίδραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.