ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τα εργασιακά

ΙΝΤΙΜΕ

Αιχμηρές ατάκες, στιγμές έντασης και κόντρα μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, σημάδεψαν τη σύζητηση για τα εργασιακά που έλαβε χώρα το πρωί στη Βουλή.

Η διεξαγωγή αυτής της ειδικής συνεδρίασης έγινε κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Κρίθηκε, μάλιστα, απαραίτητη, καθώς είχαν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι αποτελεί προτεραιότητά της κυβέρνησής του η δημιουργία «πολλών, νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας».

«Προκάλεσα τη συζήτηση γιατί πιστεύω ότι τα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο εργασίας αποτυπώνουν τη διαφορετική μας αντίληψη», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», τόνισε

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκριτική ρητορική περί ρεκόρ απολύσεων, ενώ αντίθετα «οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν και είναι 65.718 περισσότεροι από πέρσι», επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στους δείκτες που πιστοποιούν - όπως είπε - την θετική της πορεία. «Δανειζόμαστε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο, ενώ για πρώτη φορά η χώρα εξέδωσε 15ετες ομόλογο», ανέφερε.

«Τα τελευταία δεδομένα αποκαλύπτουν ότι είναι ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 2,8%. Ήδη η Κομισιόν αναθεώρησε την εκτίμησή της στο 2,4%», συμπλήρωσε και τόνισε:

«Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέλος στην καθήλωση».

Στόχος, όπως είπε, είναι «να ξεκολλήσουμε από την αναιμική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση». Αυτό, όπως εξήγησε, θα γίνει με ενίσχυση του εισοδήματος, μείωση των φόρων. «Μειώνουμε τη φορολόγηση της εργασίας, αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Μειώνουμε τις εισφορές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα συνεχίσουμε» διαβεβαίωσε.

Έκανε επίσης λόγο για «θωράκιση των εργαζομένων και τόνωση της απασχόλησης, αλλά και προστασία της εργασίας με σύγχρονες πολιτικές.

«Ο εργαζόμενος σήμερα ήδη ανακουφίζεται από τα βάρη φόρων και εισφορών. Διατηρήθηκαν όλα τα σταθερά επιδόματα, το αφορολόγητο έμεινε εκεί που ήταν, αλλά αυτή η κυβέρνηση είναι που μειώνει φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ», σημείωσε.

Τσίπρας: «Εκτός τόπου και χρόνου ο Μητσοτάκης»

Για άσκηση πολιτικής που στην πραγματικότητα απορρυθμίζει την αγορά εργασίας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Επικαλούμενος τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε:

«Η Κομισιόν διαψεύδει τους προεκλογικούς σας ισχυρισμούς περί ανάπτυξης 4% ακόμα και τους ισχυρισμούς σας για τον προϋπολογισμό για ανάπτυξη 2,8%. Σας προσγειώνουν στην ανάπτυξη του 2,4% αντί 2,8% και το χειρότερο είναι ότι προβλέπει ότι το 2021 η ανάπτυξη θα υποχωρήσει το 2%».

«Όχι στο 4% όπως εσείς προεκλογικά ισχυριζόσασταν ότι μπορεί να φέρετε μέσα από μία πολιτική που στην πραγματικότητα απορυθμίζει», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Διότι ο βασικός πυρήνας των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεών σας είναι ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα έρθει μέσα από τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων της εργασίας και από τη στασιμότητα των μισθών ή και τη μείωση των μισθών. Αυτή είναι η βασική μας πολιτική και ιδεολογική διαφορά», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

Κατηγόρησε δε για «λαθροχειρία» τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχείλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κάντε βόλτες και στην αγορά, όχι μόνο εκδρομές. Στο τέλος τα νέα σας θα τα μαθαίνουμε από το TripAdvisor. Μιλήστε με εμπόρους και βιοτέχνες στα καταστήματα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να καταλήξει:

«Παρά τις μεγαλοστομίες σας για την ανάπτυξη που ήρθε, η αγορά στενάζει. Πηγαίνετε να μιλήσετε μαζί τους».

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με το ζήτημα του κατώτατου μισθού, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να πάρει μία ξεκάθαρη θέση.

«Εμείς μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια προχωρήσαμε τη διαδικασία, με πολιτική βούληση. Καμία διάλυση δεν είδαμε στην οικονομία, όπως λέγατε, από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Μας λέγατε ότι θα αυξήσετε κατά 8% τους μισθούς, αυτά λέγατε προεκλογικά. Δεσμευθείτε ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 5,5%, διπλάσιο από το ρυθμό ανάπτυξης της ΑΕΠ όπως λέγατε».

«Για να δούμε ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι», κατέληξε.

Γεννηματά: Εφιαλτικά τα στοιχεία για την ανεργία, κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος

Σφοδρή κριτική κατά της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση τους τελευταίους οκτώ μήνες αλλά και κατά της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην αγορά εργασίας λόγω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής.

επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι η πολιτική που ασκεί στα εργασιακά υπονομεύει τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και ενθαρρύνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Τα στοιχεία για την ανεργία είναι εφιαλτικά και κανείς από αυτό το έδρανο δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Γεννηματά απαντώντας στον πρωθυπουργό και επικαλούμενη «τα νούμερα», που είναι, όπως είπε «αποκαλυπτικά», έκανε λόγο για «το νέο μεγάλο πρόβλημα» που είναι οι «εργαζόμενοι φτωχοί».

«Με τις φορολογικές ελαφρύνσεις διευκολύνετε τους επιχειρηματίες και επιβαρύνετε τους εργαζόμενους», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Μοντέλο ανάπτυξης με φθηνή εργασία είναι καταδικασμένο να αποτύχει», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους, «αφήνοντας την αντιμετώπιση της ανεργίας στην λειτουργία της αγοράς».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είπε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε η ΝΔ το 2013 τον κατώτατο μισθό, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα που προτείνει αύξηση 7,5 + 7,5% τα επόμενα δύο χρόνια.

«Ήταν μνημονιακή υποχρέωση και το ξέρετε. Το άφησε και ο κ. Τσίπρας», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά και απευθυνόμενη στα δύο κόμματα υπογράμμισε: «Σταματήστε το ανατολίτικο παζάρι για τον κατώτατο μισθό. Μπορεί να αυξηθεί με απόφαση των κοινωνικών εταίρων με ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης