ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θύελλα» αντιδράσεων νησιωτών και αντιπολίτευσης για την επίταξη και τα κέντρα προσφύγων

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/DIMITRIS TOSIDIS

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να επιτάξει εκτάσεις προκειμένου να στηθούν τα νέα κέντρα προσφύγων, με τους κατοίκους των νησιών να απειλούν να φτάσουν ακόμη και μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και την αντιπολίτευση να εξαπολύει συντονισμένα «πυρά» κατά του κυβερνητικού σχεδίου.

Αρμόδιοι υπουργοί, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN Greece, αναφέρουν πως εάν δεν έκαναν κάτι θα υπήρχε μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Μάλιστα, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προειδοποιούν ότι δεν θα δώσουν το «παρών» στη σύσκεψη που έχει πραγματοποιηθεί στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας με την συμμετοχή της περιφερειακής Αρχής και των πέντε νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος.

Ορισμένοι διαμηνύουν δε, ότι όχι μόνο δεν θα είναι στη σύσκεψη αλλά θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σημείωσε πως σε κανέναν Έλληνα δεν αρέσει να ακούγεται ο όρος επίταξη σε καιρό ειρήνης.

«Δεν γίνεται τα κλειστά κέντρα να στεγάσουν τον τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών που υπάρχει στα νησιά» είπε ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε:

«Εμείς αυτό που ζητάμε είναι όχι κλειστά κέντρα αλλά να σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Θέλουμε να επωμιστούν το βάρος του προσφυγικού και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών».

Μηταράκης: Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν – Μέτρο έκτακτης ανάγκης η επίταξη

Μετά το «θόρυβο» που προκλήθηκε, ο Νότης Μηταράκης αποκάλυψε πως θα ζητήσει αναβολή της συνάντησης με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως το μέτρο της επίταξης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί μετά από τα επεισόδια στη Μόρια.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθήσαμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, επανέλαβε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των προσφυγικών ροών.



«Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης» είπε ο ίδιος, και συνέχισε:

«Αν δεν προχωρούσαμε στην επίταξη, θα χάναμε ακόμη έξι μήνες και δεν θα προλαβαίναμε να κάνουμε τίποτα μέχρι το τέλος του έτους».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Είναι προφανές ότι θα αντιδράσουμε στην απόφαση αυτή με κάθε νόμιμο τρόπο και από εκεί και πέρα ξεκινάμε με τη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μανταμάδο και θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας» είπε ο δήμαρχος της περιοχής, Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος επίσης ξεκαθάρισε πως δεν θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύσκεψη.

«Δεν θα συμμετέχουμε γιατί πλέον το θεωρούμε ως εμπαιγμό» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί το πρωί της Δευτέρας να καλούμαστε επίσημα σε σύσκεψη με τρεις – τέσσερις υπουργούς και το μεσημέρι να γίνεται η επίταξη».

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως έχει καλέσει το δημοτικό συμβούλιο της Μυτιλήνης σε κοινή συνεδρίαση.

Ο Δήμος Χίου σκοπεύει να προσφύγει δικαστικά κατά της ΠΝΠ

Την κυβερνητική απόφαση καταδικάζει και ο Δήμος Χίου, που μετά από συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που την καταδικάζει.

Το εν λόγω ψήφισμα προβλέπει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της ΠΝΠ και κάθε άλλης υπουργικής απόφασης ή άλλης διοικητικές πράξης που σχετίζεται με την επίταξη.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα προκάλεσαν και πολιτική «θύελλα», με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι «επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, ένα εκ των οποίων τη μια μέρα ονομάζει “κλειστό” και την άλλη δήθεν “ελεγχόμενο”».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει τις προτάσεις του, υπογραμμίζοντας ότι «λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως εάν στις παραπάνω κυβερνητικές ανακοινώσεις «συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η "τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα", αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο».

«Υπάρχει λύση», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση οφείλει:

  • Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.
  • Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού)
  • Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός - και όχι δύο - κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί
  • Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη:

«Η κυβέρνηση μετέτρεψε τις αποθήκες ψυχών στα νησιά, σε πυριτιδαποθήκες και τώρα παίζει με τη φωτιά. Επί επτά μήνες κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στο πρόβλημα. Και τώρα εγκλωβισμένη κάνει επίδειξη αυταρχισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις, δημοκρατικά εκλεγμένες, αρχές των νησιών. Τα νέα κέντρα, είτε με επίταξη είτε χωρίς, δεν θα λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Δυστυχώς η κυβέρνηση μετατρέπει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα σε εθνική τραγωδία» τόνισε ο κ. Χρηστίδης.

Για απαράδεκτη μεθόδευση έκανε λόγο με τη σειρά του το ΚΚΕ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

«Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το "αποφασίζουμε και διατάζουμε", με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι δικαιολογίες, που επικαλείται, αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα.

Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα νησιά που έχουν hotspot, την ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον και οι δύο αποδέχονται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου. Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, δημιουργεί προβλήματα στα νησιά, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επίσης η καταστολή σε βάρος προσφύγων-μεταναστών, καθώς και η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ακροδεξιών ομάδων, οξύνει την κατάσταση και δημιουργεί εντάσεις στα νησιά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης