ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Η κυβέρνηση περνά από την άμυνα, στην αντεπίθεση

EUROKINISSI

Αλλάζει γραμμή η κυβέρνηση για το προσφυγικό έχοντας αποφασίσει να σκληρύνει την στάση της απέναντι στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που αρνούνται σε συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της ΕΕ και επιθυμούν κλειστά σύνορα και φράχτες για την αντιμετώπιση του.

Το Μαξίμου, ήδη από χθες, έδωσε δείγματα γραφής αναφερόμενο σε τέσσερις χώρες που βάζουν εμπόδια στην διαχείριση του ζητήματος σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιταγές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα σκληρύνει περαιτέρω την στάση της το επόμενο διάστημα, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο.

Τα μηνύματα που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας από τη διεθνή διάσκεψη για το συριακό στο Λονδίνο αλλά και από την κατ ιδίαν συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ είναι δυσοίωνα καθώς υπάρχει μία διάχυτη εκτίμηση πως το προσφυγικό θα ενταθεί και η κατάσταση που θα διαμορφωθεί για την Ευρώπη θα φτάσει στα όρια της δισεπίλυτης.

Όμως το Μαξίμου θεωρεί πια ότι δεν μπορεί να βρίσκεται διαρκώς με την πλάτη στον τοίχο ή απολογούμενο για το θέμα των προσφυγικών ροών κι έχει αποφασίσει - εφόσον προηγουμένως εμφανίσει αποτελέσματα ως προς την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης - να περάσει στην αντεπίθεση και να καταγγείλει εάν αυτό χρειαστεί και την Τουρκία για την μη εφαρμογή των όσων έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζοντας ότι η γειτονική χώρα δεν εφαρμόζει καν την συμφωνία για την επανεισδοχή των προσφύγων.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα και να μην επιτρέψει το προσφυγικό να επηρεάσει ακόμη κι εμμέσως τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε στο τετ α τετ που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ ότι σε λίγο καιρό οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα ενδιαφέρονται καν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα περί την οικονομία καθώς αυτό που τούς καίει είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού που ούτως ή άλλως πιέζει πολιτικά την Γερμανίδα καγκελάριο.

Εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να τρέξει μόνη της το θέμα της αξιολόγησης και να πιέσει τους θεσμούς να συνεργαστούν με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος. Έτσι, ενώ κανείς θα περίμενε ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τους 153 βουλευτές και με το εάν αυτοί θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό, φαίνεται πως το Μαξίμου επικεντρώνεται περισσότερο στο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, να ψηφιστούν τα νομοθετήματα κι αμέσως μετά να ξεκινήσει η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικοί παράγοντες συνειδητοποιώντας ότι ο χρόνος ασκεί ασφυκτική πίεση και την περιορίζει πολιτικά, θα επιδιώξουν η επιστροφή της τρόικας να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν ούτως ώστε η διαπραγμάτευση να μπει σε τροχιά συγκερασμού των διαφορετικών θέσεων με στόχο να κλείσει ως τα τέλη Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τους εν λόγω κυβερνητικούς παράγοντες, θα ήταν καταστροφικό η διαπραγμάτευση να παραμένει ανοιχτή και η αξιολόγηση να αιωρείται για τους επόμενους δύο μήνες εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων που την καθιστούν αμήχανη και την βάζουν διαρκώς σε θέση απολογούμενου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης