Αχτσιόγλου: Η ΝΔ έχει δυσανεξία στην αύξηση των μισθών
Σφοδρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, άσκησε την Κυριακή η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
«Αν θέλουμε μία πραγματικά δίκαιη ανάπτυξη για τους περισσότερους σε αυτόν τον τόπο πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση των μισθών», δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Real FM».
Αναφερόμενη στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση 7,5% του κατώτατου μισθού φέτος και 7,5% το 2021, υπογράμμισε ότι «είναι ένας βασικός άξονας για να τονωθεί το εισόδημα των εργαζομένων» και πρόσθεσε ότι «υποχρέωση της πολιτείας είναι να αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και μετά να τον αποδώσει εκ νέου στους κοινωνικούς ανταγωνιστές για να διαπραγματευτούν».
«Η αύξηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του κατώτατου μισθού, κατά 11% και 27% για τους νέους με κατάργηση του υποκατώτατου, ήταν ορθή απόφαση. Αυτό επιβεβαιώθηκε με την αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης ενώ και η ανεργία μειώθηκε περισσότερο. Θέση και πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, διότι η προστασία των δικαιωμάτων καταλήγει τελικά σε αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων είτε, για παράδειγμα, αφορά την τήρηση των ωραρίων είτε την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας», πρόσθεσε η τέως υπουργός Εργασίας.
«Αντιθέτως», συνέχισε, «η ΝΔ θεωρεί ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση οι εργαζόμενοι πρέπει να χάνουν. Είτε είμαστε σε περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής είτε σε περίοδο ανάπτυξης, είτε μιλάμε για κερδοφόρες επιχειρήσεις είτε όχι, οι εργαζόμενοι είναι μονίμως ζημιωμένοι. Μένει πιστή στο δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή τη διαρκή συμπίεση μισθών και δικαιωμάτων ώστε, υποτίθεται, να υπάρχει αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία. Αυτό εφαρμόστηκε στη χώρα, ιδίως την περίοδο του δευτέρου μνημονίου, προκάλεσε κοινωνικό όλεθρο, οδήγησε μία ολόκληρη γενιά εργαζομένων στη φτωχοποίηση και οικονομικά ήταν εντελώς αναποτελεσματικό».
Απαντώντας στη θέση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, περί αντιεπιστημονικής και ανεύθυνης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού, σημείωσε: «Δεν νομίζω πως ο κ. Βρούτσης είχε κάποια βιβλιογραφία όταν η ΝΔ μείωνε τον κατώτατο μισθό το 2012, κατά 22% και 32% στους νέους. Με επιστημονικές αναφορές και τεκμηριώσεις τον μείωσε; Φαίνεται ότι έχει μία συνολική δυσανεξία στην αύξηση των μισθών».
Πότε «κλειδώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού - Οι διαβουλεύσεις, οι εκθέσεις και οι ωφελημένοι
Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ υπογράμμισε ότι «το 2020 θα δοθούν 200 εκατ. ευρώ λιγότερα στις συντάξεις σε σχέση με το 2019. Η κυβέρνηση μικραίνει την “πίτα” και κάνει μία αντίστροφη αναδιανομή, αφαιρώντας εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να δώσει μικρές αυξήσεις στα ανώτερα κλιμάκια των συντάξεων, μόνο σε όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Η εικόνα περί γενικευμένων αυξήσεων είναι ψευδής. Οι συνταξιούχοι πριν το 2016 δεν θα δουν αύξηση στις κύριες συντάξεις τους, τα όσα λέει ο κ. Βρούτσης είναι λογιστικές αυξήσεις εντός της προσωπικής διαφοράς. Αντιθέτως καταργεί τη 13η σύνταξη, η οποία ήταν ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους».
Τέλος, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «μειώσαμε κατά 75% τις 400.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που μας είχε αφήσει ο κ. Βρούτσης και τις παραδώσαμε περίπου 100.000. Έγινε μία σοβαρή δουλειά αλλά δεν μηδενίστηκαν όπως θα έπρεπε, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων. Η ΝΔ σε 7 μήνες αύξησε τις εκκρεμότητες κατά 40.000 γιατί κάνει πολιτική για την επικοινωνία και όχι για την ουσία».