ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δύσκολη εξίσωση της κυβέρνησης στο προσφυγικό

AP Photo

Στη δεύτερη φάση του σχεδίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού περνάει η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία θα γίνει καταγραφή των ΜΚΟ. Aρμόδιοι υπουργοί έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως ορισμένες εξ αυτών διαθέτουν άλλους στόχους απ’ αυτούς που πραγματικά πρέπει να έχουν.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, που βρίσκεται ήδη στην Ήπειρο, θα επισκεφθεί περιοχές στις οποίες οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν και θα προσπαθήσει να τους πείσει να δεχτούν τις λύσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Αυτό που επισημαίνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ότι «όπου μπορούν οι δήμοι να βοηθήσουν, να παίξουν ρόλο, να διαχειριστούν κονδύλια, και αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα».

Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος -που εξελίσσεται με απρόβλεπτες συνέπειες, κάτι που ανησυχεί πάνω απ όλα το Μέγαρο Μαξίμου- προβλέπεται αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων, επίσπευση διαδικασίας ασύλου και επιστροφές μεταναστών, καθώς επίσης ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, με προμήθεια σκαφών, αλλά και 200 προσλήψεις λιμενοφυλάκων.

Ωστόσο, τίποτα δεν πρόκειται να θα αλλάξει αν δεν σταματήσουν αφενός οι ροές προσφύγων προς τα νησιά και αφετέρου η αντίδραση των προσφύγων που ξεσηκώνονται γιατί ζούνε υπό απάνθρωπες συνθήκες. Ειδικά στο ΚΥΤ Μόριας, όπου στοιβάζονται 23 χιλιάδες μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων η κατάσταση είναι τραγική.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές οι αντιδράσεις είναι υποκινούμενες. Ο ρόλος ελάχιστων ΜΚΟ, όπως λέει η κυβέρνηση, δεν είναι ξεκάθαρος και για αυτό ελέγχονται. Όταν δε οι αντιδράσεις μερίδας μεταναστών που εκδηλώθηκαν με την ψήφιση της τροπολογίας, που θεωρητικά ελέγχει τις ΜΚΟ, η κυβέρνηση κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο κ. Μηταράκης το επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι σε ορισμένες ΜΚΟ ο ρόλος τους ελέγχεται.

Διευκρινήσεις για το ίδιο θέμα δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «τα χρόνια της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού (2015-2016) μπήκαν χρήματα στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν πήγαν σε κυβερνήσεις αλλά σε ΜΚΟ. Διαμορφώθηκε ένα τοπίο για ΜΚΟ που είχαν πορεία δοκιμασμένη, αλλά και άλλων ΜΚΟ που φτιάχτηκαν εν μια νυκτί, αποσκοπώντας να κερδίσουν από τα κονδύλια της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μόρια και για το ενδεχόμενο τα επεισόδια αυτά να έχουν υποκινητές, ο κ. Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι «υπάρχει μια χρονική σύμπτωση της διακηρυγμένης βούλησης να μπει τάξη σε αυτό το σκοτεινό δίκτυο και της εξέγερσης που έγινε στη Μυτιλήνη. Δεν λέω ότι σε δύσκολες καταστάσεις δεν αναπτύσσονται αιτίες που οδηγούν σε αυτές τις εικόνες, αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τη χρονική σύμπτωση».

Στο μεταξύ το Προσφυγικό δεν είναι μόνο πρόβλημα διαχείρισης, αλλά είναι και πολιτικό θέμα, αφού πολλές φορές παρατηρείται διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης. Το «καρφάκι» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι «δεν πήραμε και άριστα», δείχνει την απόσταση που υπάρχει μεταξύ διαφόρων υπουργών που χειρίζονται το Προσφυγικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί τις διαφορές στα επιχειρήματα που αποτυπώνονται από υπουργούς στα ΜΜΕ, που σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες και προσπαθεί οι διαφωνίες αυτές να μην λάβουν έκταση και να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Γνωρίζουν όμως οι επιτελείς του Μαξίμου πολύ καλά τι συμβαίνει και για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη στιγμή που προχώρησε στις αλλαγές με την επανασύσταση του υπουργείου που είχε καταργήσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην ΕΡΤ για το ίδιο θέμα, άφησε αιχμές για τον αρχικό τουλάχιστον χειρισμό του όλου θέματος:

«Δεν αριστεύσαμε στο Μεταναστευτικό. Ναι, το ξέρουμε όλοι, το συμφωνούμε. Υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις από τον πρωθυπουργό, σημαντικές διορθωτικές κινήσεις. Νομίζω ότι το σύστημα θα αποδώσει. Πράγματι δεν είναι εύκολο. Εγώ έχω διαχειριστεί το Μεταναστευτικό το ’12-’14, νομίζω το ξέρω. Δεν είναι εύκολο ζήτημα. Δεν Η πραγματικότητα είναι δε ότι έχει γίνει δυσχερέστερο, όταν μία άλλη χώρα εν μέρει το χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς την Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης