Μητσοτάκης: Οδικός χάρτης για επενδύσεις από χώρες του Κόλπου
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Υπάρχει μια ομάδα χωρών, με τις οποίες έχουμε κοινή αντίληψη για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο Άμπου Ντάμπι.
Σχετικά με τις συζητήσεις που είχε στις δύο χώρες για την οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων σημείωσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ένα μεγάλο κενό στο επίπεδο των σχέσεων με τις δύο αυτές χώρες» και τόνισε:
«Είναι βέβαιο ότι μπορούν να κινητοποιηθούν πολύ σημαντικά κεφαλαία από τον Κόλπο τα οποία θα στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
«Έχουμε δρομολογήσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το πώς μπορούμε να κινητοποιήσουμε σημαντικά κεφαλαία από το Άμπου Ντάμπι», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Στο Αμπου Ντάμι ο πρωθυπουργός είχε επαφές με επενδυτές και τον διάδοχο του θρόνου του Εμιράτου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Νάχιαν.
Επενδυτικό ενδιαφέρον από αραβικά κεφάλαια
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αραβική Χερσόνησο, ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση στις το πρωί της Τρίτης με τον αναπληρωτή επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού φορέα Mubadala, Χομάιντ αλ Σιμάρι. Ακολούθησε γεύμα εργασίας με τον διάδοχο του θρόνου , παρουσία του Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA). Το γεύμα έγινε στα κεντρικά γραφεία του ADIA.
Βασικό αντικείμενο των συναντήσεων ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον που ήδη εκφράζεται από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι για την Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους διαχειριστές κεφαλαίων του Αμπού Ντάμπι να ενισχύσουν την παρουσία τους στη χώρα μας.
Στη συνάντηση με τον διάδοχο συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με έμφαση στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ειδικά στο ζήτημα της Λιβύης, όπου καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων.
Η πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέφρασε την ισχυρή επιθυμία για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα στο πλαίσιο και της αναβάθμισης της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Στη διάρκεια των συναντήσεων, εκφράστηκε η έντονη πρόθεση από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αναδειχτεί η Ελλάδα ως ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, στις επαφές με τους κρατικούς επενδυτικούς φορείς των ΗΑΕ εκφράστηκε έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και το real estate.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
Επίσκεψη στο Λούβρο
Ο πρωθυπουργός , ολοκληρώνοντας την επίσκεψη εργασίας στο Άμπου Ντάμπι, επισκέφτηκε και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο ηρώων του Εμιράτου, Ουαχάτ αλ Καράμα.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη επισκέφθηκε το Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Λούβρο του Παρισιού.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου από τον Γάλλο διευθυντή του Μανουέλ Ραμπατέ.