ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κέρδη Μητσοτάκη σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με στόχο το διπλωματικό και επενδυτικό άνοιγμα της χώρας στο εξωτερικό, που ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα, το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και σήμερα ξεκινάει τις επαφές του στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ που θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τον διάδοχο του θρόνου, αλλά και με επενδυτές που ενδιαφέρονται για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή διευρύνει το πλέγμα σχέσεων της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή κι ενισχύει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο.

Προσέγγιση Αθήνας - Ριάντ: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον βασιλιά Σαλμάν

Το μήνυμα του πρωθυπουργού από την Αραβική Χερσόνησο, όπως αυτό αποτυπώθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, αναφέρει:

«Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι στη Σαουδική Αραβία. Μετά από πολύ καιρό ένας Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας. H σημερινή επίσκεψη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της άμυνας».

Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός στο Ριάντ από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας με τα στρατιωτικά αγήματα να του αποδίδουν τιμές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτησε έναν-έναν τους υπουργούς και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στο παλάτι.

Οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα, ενώ κορυφαία θέση στην ατζέντα των συνομιλιών, πέραν των επενδύσεων, βρέθηκαν ζητήματα γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε, οι θέσεις των δύο χωρών ευθυγραμμίζονται, κυρίως όσον αφορά στην ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης για την ΑΟΖ και την τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την προσπάθεια της για άσκηση επιρροής σε αραβικές χώρες.

Ο βασιλιάς Σαλμάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στον τομέα της άμυνας, όσο και των επενδύσεων.

Τα κεφάλαια στα οποία επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες ήταν η γεωστρατηγική συμμαχία, το τουρκολιβυκό σύμφωνο, η αμυντική συνεργασία και οι επενδύσεις

Σαουδαραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις εκδηλώθηκε στους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας και διαπιστώθηκαν σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, με την ελληνική πλευρά να υποβάλει λίστα επενδυτικών ευκαιριών.

Ο υπουργός Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε μάλιστα σε κάποια αποστροφή του λόγου του:

«Είμαι προσωπικά ερωτευμένος με την πατρίδα σας».

«Από την πλευρά σας κ. πρωθυπουργέ θα πρέπει να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες και εμείς θα δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία και την καλή διάθεση εκ μέρους των οικοδεσποτών του και τους κάλεσε στην Αθήνα: «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας», είπε ο πρωθυπουργός, καθώς διαπίστωσε ένα θετικό momentum για επενδύσεις από επίσημο κρατικό επενδυτικό σχήμα, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σήμερα, Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου, εκτός των άλλων, θα έχει συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Νάχιαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης