ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Ξανά στο τραπέζι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

ΙΝΤΙΜΕ

Εντός Φεβρουάριου, πιθανώς στις 17 Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας  για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρχικά οι κοινές επιτροπές στρατιωτικών συνεπικουρούμενες από διπλωμάτες θα κάνουν μια αποτίμηση των προηγούμενων συναντήσεων και θα επιδιώξουν τη συνέχιση της διαδικασίας, στη σκιά των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την παρ’ ολίγον κρίση μεταξύ των δύο χωρών από τον πλου του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, την Παρασκευή, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη σχετικής επιστολής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας με τις αξιώσεις της Άγκυρας κατά τη συζήτηση των ΜΟΕ.

Παράλληλα, πριν από την έναρξη του νέου κύκλου συζητήσεων για τα ΜΟΕ, δεν αποκλείεται να υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 12 και 13 Φεβρουαρίου. Θα πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ, καθώς είχαν συναντηθεί ξανά στις 15 Οκτωβρίου.

Ο προηγούμενος γύρος συνομιλιών μεταξύ στρατιωτικών επιτροπών για τα ΜΟΕ πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, μεταξύ 17 και 21 Ιουνίου, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί ανάλογη συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών των δύο χωρών στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 25 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις αυτές οι δύο πλευρές κατέληξαν να επεξεργάζονταν ένα κείμενο 20 σημείων. Οι συνομιλίες «πάγωσαν» μετά την υπογραφή του μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση Αλ Σάρατζ της Τρίπολης για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Επιδίωξη της τουρκική πλευράς είναι να ανοίξει στις συζητήσεις αυτές όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών, ωστόσο θέση της ελληνικής πλευράς στις προηγούμενες συναντήσεις ήταν η συζήτηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών να παραμείνει σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ.

Η Άγκυρα επιχειρεί, μονίμως, να εντάξει στη συζήτηση για τα ΜΟΕ τις αξιώσεις της στο Αιγαίο, θέτοντας ενίοτε το δίλημμα ότι η συζήτηση θα περιλαμβάνει τα πάντα ή τίποτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης