ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επενδύσεις και διπλωματία: Η ατζέντα του Μητσοτάκη σε ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

AP Photo/Petros Giannakouris

Επαφές διπλωματικού, γεωπολιτικού και επενδυτικού χαρακτήρα θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρωί της Δευτέρας στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Παρόλο που βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση επενδύσεων -με τις κυβερνητικές να επισημαίνουν ότι με τις επισκέψεις αυτές κλείνει ένας κύκλος επενδυτικών ταξιδιών του κ. Μητσοτάκη- οι πρόσφατες εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων.

Άλλωστε, οι εν λόγω επαφές του κ. Μητσοτάκη είχαν προγραμματιστεί πριν την υπογραφή του μνημονίου για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αλλά και των εξελίξεων που αυτή η συμφωνία πυροδότησε.

Αθήνα και Ριάντ έχουν συμφωνήσει ότι τα μνημόνια τα οποία υπεγράφησαν τέλη Νοεμβρίου μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Λίβυου πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ, είναι άκυρα και ανύπαρκτα.

Η Σαουδική Αραβία έχει καταδικάσει ανοιχτά και δημοσίως τις πρόσφατες τουρκικές πρακτικές στη Λιβύη, ενώ ανήκει στις χώρες που υποστηρίζει τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει σε όλα τα θέματα της περιοχής της ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, προάγοντας την ασφάλεια στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό και κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν, αποφασίστηκε η μεταφορά ελληνικής αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση των Patriot, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είχε ξεκινήσει ως συζήτηση από τον Οκτώβριο.

Οικονομικές συμφωνίες

Στις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει με ταχύτητα η εξομάλυνση όλων των διαδικασιών, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των δύο χωρών που θα επισκεφθεί.

Από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, αναμένεται να βγουν ωφελημένες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και HAE.

Τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει επισκεφθεί ήδη στους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης, τις ΗΠΑ και την Κίνα, θα συνοδεύσουν στην Αραβική Χερσόνησο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι συναντήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και αναπληρωτή πρωθυπουργό του Βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας δρ. Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ Αλ Κασάμπι και ακολούθως με τον Διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν.

Την Δευτέρα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών.

Την Δευτέρα το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Χαμίντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης