ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Ριάντ και Αμπού Ντάμπι ο Μητσοτάκης για άνοιγμα σε αραβικές χώρες και επενδύσεις

Το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι είναι οι επόμενοι σταθμοί του διπλωματικού μαραθωνίου που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψη σε χώρες της Αραβικής Χερσονήσου έρχονται στη συνέχεια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Παρίσι, όπου έγινε αποδέκτης ισχυρού μηνύματος υποστήριξης από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τόσο σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο οικονομικής συνεργασίας.

Η επιλογή της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υπό την παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία, δεδομένης της θέσης που έχουν πάρει οι δύο αραβικές χώρες έναντι της Τουρκίας -και ειδικότερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που στηρίζουν ενεργά τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη. Οι δύο χώρες θεωρούνται σημαντικές στον κύκλο συμμαχιών της Αθήνας για την αποτροπή του τουρκικού επεκτατισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και την ακύρωση του μνημονίου που υπέγραψε για την ΑΟΖ η Αγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούν, αποφασίστηκε η μεταφορά ελληνικής αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία. Το σύστημα θα συνοδεύεται από ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό 65 έως 140 ατόμων, που θα είναι χειριστές και προσωπικό φύλαξης. Το αίτημα για την ελληνική συμμετοχή στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, έχει υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά. Η διεθνής πρωτοβουλία αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας και συμμετέχουν σε αυτήν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού από την Κυριακή σε Ριάντ και Αμπου Ντάμπι δεν έχει μόνο διπλωματικό ενδιαφέρον, αλλά και επενδυτικό. Για αυτό το λόγο εξάλλου τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Μαραθώνιος διπλωματικών επαφών

Ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψη στην πρωτεύουσα Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στη συνέχεια στο Άμπου Ντάμπι, θα επισκεφθεί στις 14 Φεβρουαρίου το Μόναχο, όπου θα συμμετάσχει σε συνέδριο για θέματα γεωπολιτικής και ασφάλειας.

Στις 20 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα της ατζέντας το νέο επταετές χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ένωσης.

Στις 9 Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο, όπου θα λάβει χώρα το ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ στο Βερολίνο. Εκεί θα έχει συνάντηση και με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Θα προηγηθεί στις 24 Φεβρουαρίου η υπουργική σύνοδος των βαλκανικών χωρών που είναι χώρες-μέλη της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα τεθεί και η προοπτική ένταξης στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων, θέμα στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και μία από τις προτεραιότητές της, μετά την απόρριψη από την ΕΕ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει εξάλλου την δημιουργική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών μετά την μετεκλογική στροφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο θέμα αυτό. Η σύνοδος των βαλκανικών χωρών πραγματοποιείται και ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων που προγραμματίζει στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο, με πρωτοβουλία της κροατικής προεδρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης