ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλική «ασπίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο με αεροπλανοφόρο και φρεγάτες

(Benoit Tessier/Pool via AP)

Πολεμικά πλοία στέλνει ο Εμανουέλ Μακρόν, σαν απάντηση στην Τουρκία, για τα ενεργειακά αποθέματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκαν σε μια νέα ελληνογαλλική «εταιρική στρατηγική σχέση», μετά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Αυτή, αποσκοπεί στην υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου από την Γαλλία, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και στην προστασία των γαλλικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία το Παρίσι επιθυμεί να ανακτήσει τη χαμένη του επιρροή.

Οι ηγεσίες Άμυνας και Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας θα καθορίσουν το επόμενο διάστημα όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Η Γαλλία προετοιμάζεται για μια μόνιμη συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία -σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews- θα περιλαμβάνει την παρουσία πολεμικών πλοίων, μαχητικών Rafale και ειδικών επιχειρησιακών μονάδων, όπως και συνεχείς ναυτικές ασκήσεις.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η μόνιμη πλέον παρουσία μιας γαλλικής φρεγάτας FREMM, που θα περιπολεί στην ανατολική Μεσόγειο και θα ενημερώνει έγκαιρα το ελληνικό και το γαλλικό Πεντάγωνο για τις εξελίξεις και τις ενδεχόμενες απειλές στην περιοχή, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τα γαλλικά συμφέροντα από Γάλλους αξιωματούχους.

Παράλληλα, εξετάζεται και πρόταση για μεταστάθμευση γαλλικών Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, με στόχο να παραμένουν στην αεροπορική βάση για σημαντικό χρονικό διάστημα και να προχωρούν σε συνεκπαίδευση με τα ελληνικά Mirage.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος, που με τον πλέον ηχηρό τρόπο διεμήνυσε την Τετάρτη πως δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τις τουρκικές προκλήσεις, έχει ανοιχτή και απευθείας επικοινωνία με όλους τους σημαντικούς «παίκτες» σε όλα τα επίπεδα, είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο. Κι αυτό γιατί η εμπλοκή της Total στη Μεγαλόνησο, αλλά και στα οικόπεδα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, όπου έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, θα αποφέρει δισεκατομμύρια στη γαλλική οικονομία.

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που το δεύτερο σημαντικότερο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Παρίσι ήταν με τον CEO της Total, Πατρίκ Πουγιανέ, με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα υδρογονανθράκων και την εκμετάλλευση τους σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη, όπου η έχει σημαντική διείσδυση, αναφέρει η εφημερίδα.

Επικερδής θα είναι για τα γαλλικά συμφέροντα και η πώληση αμυντικού εξοπλισμού. Όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, είναι στενό το «μαρκάρισμα» που γίνεται στην ελληνική ηγεσία για την επίτευξη της συμφωνίας εξαγοράς φρεγατών τύπου Belharra, η οποία θα αποφέρει σε πρώτη φάση στα γαλλικά κρατικά ταμεία 2,5 δισ. ευρώ. Κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας θεωρούν δεδομένο πως η συμφωνία έχει κλείσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης