ΣΥΡΙΖΑ: Σκουρλέτης και Παππάς αντιμέτωποι στο δρόμο προς το συνέδριο
Ο δρόμος προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στρωμένος με ρόδα.
Για την ακρίβεια πολλά είναι τα αγκάθια που πρέπει να ξεπεράσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Αγκάθια που αν κα δεν απειλούν με σχίσμα τη συνοχή του κόμματος, εντούτοις, ζημιώνουν τη δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Εν προκειμένω, οι δημοσκοπήσεις συνιστούν ισχυρή ένδειξη ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος δεν ενθουσιάζονται με τις εσωκομματικές διενέξεις. Ωστόσο, οι αρκετά σκληρές τοποθετήσεις στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία έδειξαν ότι είναι μεγάλη απόσταση που χωρίζει τους λεγόμενους «προεδρικούς» από τη λεγόμενη «ενιαία εσωκομματική αντιπολίτευση» -οι ονομασίες που χρησιμοποιούμε, δεν είναι οι επίσημοι τίτλοι των τάσεων, αλλά κωδικοποιήσεις δημοσιογραφικού χαρακτήρα.
Δύο στρατόπεδα
Στην πορεία για τη διαμόρφωση ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζει και ο εσωκομματικός χάρτης των τάσεων. Στους «προεδρικούς» έρχονται να προστεθούν οι νέοι πασοκογενείς σύμμαχοι της Προοδευτικής Συμμαχίας. Δηλαδή στο πλευρό του Νίκου Παππά, της Όλγας Γεροβασίλη, του Γιάννη Μπαλάφα, του Αντώνη Κοτσακά και του Παύλου Πολάκη προστέθηκαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Από την άλλη μεριά, έχει συγκροτηθεί η συμμαχία των 53+ (Τσακαλώτος, Δρίτσας, Λάμπρου) με τη νέα τάση Αριστερό Δίκτυο (Βίτσας, Καλαμαρά), καθώς και με ιστορικά στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης. Πιο προσεκτικός στη σχέση του με αυτή την εσωκομματική συμμαχία είναι και ο Νίκος Βούτσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις των Γιάννης Δραγασάκη και Δημήτρη Παπαδημούλη βρίσκονται σε αρκετή απόσταση από τις προσεγγίσεις της προεδρικής τάσης.
Τα πρόσωπα
Στις δύο συμμαχίες που έχουν σχηματιστεί, μπαίνουν «μπροστά» και δύο ηγετικά στελέχη του κόμματος: Ο Νίκος Παππάς στους προεδρικούς και ο Πάνος Σκουρλέτης στην ενιαία αντιπολίτευση. Το «μπαίνουν μπροστά» δεν σημαίνει ότι ηγούνται των τάσεων ή εξελέγησαν μέσα από κάποια διαδικασία. Πολύ περισσότερο έχει να κάνει με το βάρος της εκπροσώπησης της συλλογικής άποψης στον δημόσιο διάλογο και τα όργανα του κόμματος.
Στην Πολιτική Γραμματεία ο κύριοι Σκουρλέτης και Παππάς διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα ζητήματα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, των διαρροών στα ΜΜΕ και των δημόσιων κειμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς ήταν αυτό που πρότεινε εσωκομματικό δημοψήφισμα για το όνομα, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης επιχειρηματολόγησε για το αντίθετο. Επίσης, διαφώνησαν για τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο θα διασφαλιστεί η εκπροσώπηση της Προοδευτικής Συμμαχίας στη νέα Κεντρική Επιτροπή.΄
Οι απόψεις
Πέρα από το power game που είναι αναπόφευκτο σε κάθε κόμμα εξουσίας, η αφετηριακή πολιτική διαφωνία είναι το πόσο θα μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο –διότι μια ορισμένη μετατόπιση τη «βλέπουν» όλες οι πλευρές. Κατά τη μια άποψη, χωρίς ένα γενναίο άνοιγμα στην Κεντροαριστερά δεν γίνεται να συσπειρωθούν αρκετές δυνάμεις για να ανατραπεί η ΝΔ. Κατά την άλλη, η απομάκρυνση από τα αριστερά ριζοσπαστικά ακροατήρια (με έμφαση στη νεολαία) θα αμβλύνει τις διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή του.
Οι απαντήσεις τους
Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικές απαντήσεις του Πάνου Σκουρλέτη και του Νίκου Παππά σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους στο CNN Greece:
-Κύριε Σκουρλέτη το τελευταίο διάστημα βλέπουμε δημοσιεύματα που καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πειθαρχικά μέτρα ενάντια στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Πώς τοποθετήστε απέναντι σε αυτές τις εκκλήσεις;
-Όλα αυτά τα θεωρώ αστεία. Γράφονται σε υποτιθέμενα φιλικά site, αχαρτογράφητα αυτή τη στιγμή. Αφορούν έναν μικρόκοσμο. Πρόκειται για κάποια κέντρα που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στο διαδίκτυο. Στον ίδιο τόνο κινούνται και ορισμένοι που εμφανίζονται ως τιμητές του ΣΥΡΙΖΑ και τον καλούν να εγκαταλείψει την Αριστερά, ενώ οι ίδιοι ανήκουν στο παλιό σύστημα της διαπλοκής. Η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς είναι οι ανοιχτές διαδικασίες και ο δημοκρατικός διάλογος, όχι η δήθεν συζήτηση μέσω διαρροών και κατασκευασμένων δημοσιευμάτων.
-Κύριε Παππά, είδα χτες ένα δημοσίευμα σε ιστοσελίδα φιλική στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ανέφερε ότι ο γραμματέας του κόμματος είναι σε ανοιχτή γραμμή με φιλοκυβερνητικά εκδοτικά συμφέροντα. Πώς σχολιάζετε αυτού του τύπου τα δημοσιεύματα; Υπάρχει ζήτημα να μετριαστεί η οξύτητα μιας αντιπαράθεσης που δημιουργεί κακές εντυπώσεις στα ίδια τα μέλη σας;
-Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας να μην πληγώνουμε, να μη δυσκολεύουμε και να μη δημιουργούμε ανασφάλειες στα μέλη του κόμματος. Οι ηγεσίες δεν είναι για να επισημαίνουν κινδύνους αλλά για να λύνουν προβλήματα και να υπερβαίνουν κινδύνους. Τα εκδοτικά συγκροτήματα που έχουν εχθρική στάση απέναντι στην Αριστερά θα αναζητήσουν και θα μεγαλοποιήσουν την οποιαδήποτε διαφωνία. Νομίζω ότι έχουμε τη συλλογική διαδικασία και την πείρα για να υπερβούμε και αυτήν την κρίση. Επιτρέψτε μου όμως να βάλω μια προσωπική νότα. Θυμάμαι τη συζήτηση για το φόβο της πασοκοποίησης. Είναι αδικαιολόγητος φόβος. Υπενθυμίζω ότι επί τέσσερα χρόνια κυβερνήσαμε με τον Καμμένο, ένα κόμμα που προέρχεται από τη Δεξιά. Κάναμε αυτήν την επιλογή και δεν παρεκκλίναμε από τις αρχές μας. Βάλαμε τα χέρια μας στη φωτιά για να ωφεληθεί η κοινωνία.