ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τις 14 Ιανουαρίου η τουρκική navtex για το Oruc Reis

Navtex με την οποία ανακοίνωνε τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από το «Oruc Reis» από τις 14 Ιανουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 10ης Απριλίου, ώρα Τουρκίας, είχε εκδώσει  ο σταθμός της Αττάλειας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του τουρκικού Ναυτικού.


Συγκεκριμένα, η υπ’ αριθμ. 0114/20 τουρκική Navtex, που μεταδόθηκε στις 14 Ιανουαρίου, δεσμεύει για το εν λόγω διάστημα μία περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης, δυτικά / νοτιοδυτικά της Πάφου και απέναντι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η περιοχή αυτή περικλείεται από τα εξής γεωγραφικά στίγματα:
34 31.53 Βόρεια - 030 27.08 Ανατολικά
33 51.65 Βόρεια - 030 28.27 Ανατολικά
33 53.40 Βόρεια - 030 46.78 Ανατολικά
34 31.92 Βόρεια - 030 45.92 Ανατολικά

Δεν επιβεβαιώνεται πάντως προς το παρόν αν το «Oruc Reis» πλέει αυτή τη στιγμή εντός της περιοχής αυτής ή έχει παρεκκλίνει της πορείας του και βρίσκεται σε άλλο σημείο.

Σύμφωνα με την τουρκική υδρογραφική υπηρεσία, το «Oruc Reis» θα συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το «Ataman» και το «Cengiz Han».

Πριν από τρεις ημέρες, στις 28 Ιανουαρίου, η ίδια υπηρεσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού μετέδωσε νέα Navtex (0198/20), με την οποία υπενθύμιζε ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η υπ’ αριθμ. 0114/20 οδηγία προς τους ναυτιλωμένους και αφορούσε την ερευνητική δραστηριότητα του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό «Oruc Reis» εισήλθε νωρίς το πρωί της Παρασκευής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και έκτοτε παραμένει περίπου 130 ναυτικά μίλια νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

Παρακολουθεί με προσοχή η Αθήνα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την πορεία του τουρκικού πλοίου συνιστώντας ψυχραιμία και σύνεση, ενώ στο σημείο έσπευσε η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» ώστε να υπάρξει πλήρη εικόνα της «αβλαβούς διέλευσης» του τουρκικού πλοίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική φρεγάτα έχει ήδη στείλει το μήνυμα στο τουρκικό ερευνητικό ότι πλέει παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και πρέπει να αποχωρήσει, χωρίς να λαμβάνει απάντηση από το τουρκικό πλοίο, μια πρακτική συνήθης από την τουρκική πλευρά.

Εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ μιλώντας στο CNN Greece επιβεβαίωσε την είσοδο του πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και εκτιμούμε ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού έχει γίνει λόγω καιρού» επισήμανει ο εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως το πιο κοντινό πολεμικό σκάφος της Τουρκίας βρίσκεται περίπου 50 ναυτικά μίλια μακριά από το Oruc Reis.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης