ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρών» στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις

ΣΥΡΙΖΑ: «Παρών» στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Δεν θα υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει «παρών» στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή – η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 14:00 το μεσημέρι.

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ «κλείδωσε» στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Αν και αρκετά μέλη του οργάνου επιχειρηματολόγησαν υπέρ της καταψήφισης της συμφωνίας, τελικά υπερίσχυσε το «παρών». Άλλωστε αυτή ήταν και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Γιατί «παρών»;

Η επιλογή του ΣΥΡΖΙΑ να μην υπερψηφίσεις τη συμφωνία για την ανανέωση κι επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, είχε προαναγγελθεί εδώ και αρκετές μέρες. Η Κουμουνδούρου είχε δεχτεί βολές για τη υπερψήφιση της συμφωνίας, δεδομένου ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη που διαμόρφωσε τη συμφωνία που θα ψηφιστεί αύριο.

Ωστόσο, το σκεπτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν την Ελλάδα απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση πρέπει να «παγώσει» τη συμφωνία, στο πλαίσιο της συμμαχικής αμοιβαιότητας.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και προβλέψιμη», είναι η φράση που επαναλαμβάνουν ο Αλέξης Τσίπρας και ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το «παρών» επελέγη κατά του «όχι» για να σταλεί μήνυμα τόσο στην Ουάσιγκτον όσο κι εν γένει στον διεθνή παράγοντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανατρέπει τη γραμμή που χάραξε ως κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική. Δεν επιστρέφει δηλαδή στις μέρες του «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Τι είχε πει ο Τσίπρας

Στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει σχετικά με το ζήτημα των βάσεων:

«Οι σύμμαχοι είναι εδώ για να σε στηρίζουν σε μια δύσκολη στιγμή. Όμως, και η εξωτερική πολιτική δεν είναι ζήτημα αγάπης ή συμπάθειας, αλλά είναι ζήτημα συμφερόντων. Οι σχέσεις είναι σχέσεις συμφερόντων. Όταν είσαι σε μια συμμαχία κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Κάτι προσδοκάς να πάρεις. […]

Θέλω να πω, λοιπόν, ότι κατά την άποψή μου είναι εξαιρετικά κρίσιμο, ακόμα και με τους συμμάχους μας, να μην μας θεωρούν δεδομένους. Να μην μας θεωρούν προβλέψιμους. Και να δίνουν ανταλλάγματα ουσιαστικής στήριξης όταν παίρνουν πράγματα τα οποία ζητούν από τη χώρα. […]

Ζήτησα λοιπόν εξαιτίας αυτού του λόγου, από τον σημερινό πρωθυπουργό και από την κυβέρνηση, να αναστείλει την υπογραφή της συμφωνίας. Όχι να την αλλάξει, να την παγώσει μέχρι έως ότου ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας θέσει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο θα υπερασπιστεί τον σύμμαχό του σε περίπτωση που η προκλητικότητα της Τουρκίας ξεπεράσει τα όρια».