ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι λέει ο Αβραμόπουλος για την αποπομπή της Ελλάδας από την Σένγκεν

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος (φωτό αρχείου) Eurokinissi-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Δεν υπάρχει προβλεπόμενη διαδικασία που να εξωθεί μια χώρα από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης, τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας αναφορές που θέλουν την Ελλάδα να βλέπει την πόρτα της εξόδου από την ζώνη Σένγκεν.

Μιλώντας στον Βήμα FM ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να βγει από την Σένγκεν καμία από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, παρά μόνο αν η ίδια το θελήσει. Ωστόσο προειδοποίησε πως «αν κάποια χώρα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, δηλαδή να προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, προϊόντων, ανθρώπων, τότε το συμβούλιο της Σένγκεν μπορεί να παίρνει απόφαση και να επαναφέρει τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για μια περίοδο», φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Γερμανίας και της Αυστρίας όπου εξαιτίας των ισχυρών προσφυγικών πιέσεων στα σύνορα τους, έχουν επανέλθει οι συνοριακοί έλεγχοι.

Όσον αφορά τις αιτιάσεις για καθυστερήσεις εκ μέρους της Ελλάδας σε ότι αφορά τη φύλαξη των συνόρων και κυρίως για τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση σημείωσε πως «εδώ και πάρα πολύ καιρό, είχαμε πει ότι έπρεπε να έχουν πράγματι στηθεί αυτά τα hotspots», και ξεκαθάρισε ότι η έκθεση του Κολεγίου των Επιτρόπων για το προσφυγικό δεν είναι συνδεδεμένη με τα hot spots.

«Η έκθεση λοιπόν που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, που είναι καθαρά εσωτερική, τεχνική και έχει γίνει από ειδικούς από όλες τις χώρες, εντόπισε προβλήματα στη διαχείριση των συνόρων της χώρας, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια. Άρα, δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα hotspots» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ΕΕ διαθέτει 475 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα, ενώ τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μουζάλα για επαναπροώθηση προσφύγων. «Έρχεται σε πλήρη αρμονία με την πρωτοβουλία που ανέλαβα πριν λίγο καιρό για τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοσυνοριοφυλακής [...] Σε λίγο καιρό θα δείτε την Frontex να μετατρέπεται στο πρώτο οργανωμένο πανευρωπαϊκό σώμα φύλαξης των συνόρων.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτιμά πως «κλειδί» για τη διαχείριση του προσφυγικού είναι η συνεργασία με την Τουρκία, η οποία «από την ώρα που υπογράφτηκε αυτό το σχέδιο δράσεως, υποχρεούται να πάρει τα δικά της μέτρα για να αποδείξει ότι πράγματι αυτά που υπογράφει τα εννοεί. Από την άλλη μεριά όμως, πρέπει να της αναγνωρίσουμε ότι έχει 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της εδώ και πάρα πολύ καιρό, κυρίως στο νότιο τμήμα της, στα σύνορα της με τη Συρία. Τους έχει υποδεχτεί, τους προσφέρει φιλοξενία και ζητάει πλέον από την Ευρώπη να αναλάβει ένα μέρος της δαπάνης αυτής, γιατί δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της».

Τέλος, ο επίτροπος αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η Κομισιόν έχει θέσει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πως ούτε θα τεθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης