ΣΥΡΙΖΑ: Τεταμένο εσωκομματικό κλίμα – Αναζητούνται γέφυρες
Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τα πιο σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα από το καλοκαίρι του 2015.
Όσο πλησιάζουμε στο συνέδριο του Μαΐου εντείνεται η διαπάλη στελεχών και τάσεων στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το κλίμα είναι τόσο τεταμένο ώστε, ακόμα και με την παραμικρή αφορμή, να ξεσπάνε δημόσιες αντιπαραθέσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις το κλίμα ενός οιονεί «εσωκομματικού εμφυλίου» περνάει και στη βάση του κόμματος.
Τα πράγματα έχουν περιπλακεί γιατί η διαπάλη δεν αφορά μόνο στους συσχετισμούς στα καθοδηγητικά όργανα, όπως συμβαίνει συνήθως τις παραμονές των κομματικών συνεδρίων, αλλά τείνει να πάρει ταυτοτικές-«υπαρξιακές διαστάσεις.
Το «θέλουν να μας αποκλείσουν» είναι πλέον μια κατηγορία που ανταλλάσσεται συχνά, με διαφορετικούς κάθε φορά παραλήπτες.
Ένα κείμενο που δεν υπήρξε
Τα πνεύματα οξύνθηκαν πολύ τις τελευταίες ημέρες με μια μάλλον ασήμαντη αφορμή για τους μη μυημένους στα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου.
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος έγραψε στο Ανοιχτό Παράθυρο ότι οι 53 διακινούν κείμενο υπογραφών «για να αποκλειστούν από την προσυνεδριακή διαδικασία -και να μετέχουν ως… παρατηρητές στο συνέδριο -όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα από το 2018 για διεύρυνση». Μάλιστα το άρθρο καταλήγει ως εξής: «Κατά κάποιο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πλέον στη θέση στην οποία ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου λίγο πριν το 1977, όταν ξεκαθάρισε την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ με αποφασιστικό τρόπο και θεμελίωσε την κυβερνητική προοπτική του».
Οι 53 εξέλαβαν το κείμενο του Λακόπουλου ως κατευθυνόμενη διαρροή από το «προεδρικό» στρατόπεδο και όχι ως ρεπορτάζ. Το γεγονός όμως που τους εξόργισε είναι ότι δεν διακινούν κανένα κείμενο υπογραφών. Το κείμενο που δημιούργησε το θέμα, ήταν μια πρόταση ενός μέλους της τάσης στην εσωτερική λίστα των 53+. Γι΄αυτό και ορισμένοι έκαναν λόγο για «υποκλοπή». Οι 53+ εξέδωσαν ανακοίνωση-απάντηση στην οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι μας θέλουμε να είναι μεγάλος, που όλοι και όλες θέλουμε να νικήσει πολιτικά, ιδεολογικά, εκλογικά το δεξιό, νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό σχέδιο της ΝΔ, δεν λειτουργεί με χατζάρα και βούρδουλα. Εσύ αγαπητέ, αλλιώς έμαθες, με τον βούρδουλα, τη στοχοποίηση της διαφορετικής άποψης και τις διαγραφές. Αλλά εμείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι΄ αυτό. Δικό σου το πρόβλημα».
Η ΟΜ Αμπελοκήπων
Η εσωκομματική αντιπαράθεση δεν διεξάγεται μόνο, στην κορυφή, αλλά έχει περάσει και στη βάση. Η Οργάνωση Μελών Αμπελοκήπων στην οποία είναι γραμμένος ο Αλέξης Τσίπρας, εξέδωσε ψήφισμα στις 20 Ιανουαρίου στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Η διεύρυνση πάει καλά και τα νέα μέλη ήδη εμπλουτίζουν τη ζωή, τη δράση του κόμματος, και περιμένουμε να πάμε στο συνέδριο πιο πλούσιοι κι αποτελεσματικοί, στο δύσκολο εγχείρημα της χάραξης ενός νέου πολιτικού σχεδίου, που θα εμπνεύσει πρώτα τα μέλη, και στη συνέχεια την κοινωνία, όπως έγινε με επιτυχία στο παρελθόν.
Η διεύρυνση όμως αυτή πήρε μια άλλη έννοια όταν αφορούσε τα όργανα του κόμματος. Είδαμε αντικαταστατικές πρωτοβουλίες, καθώς και τη βαθμιαία υποβάθμιση και υποκατάσταση των οργάνων του κόμματος -με κορυφαίο παράδειγμα την ίδια την Κεντρική Επιτροπή- από άλλες ομάδες, στις οποίες συμμετέχουν, μαζί με τα εκλεγμένα μέλη του κόμματος και άλλα πρόσωπα, μη μέλη του κόμματος, χωρίς να ακολουθούνται κάποιες κομματικές – καταστατικές διαδικασίες.[…]
Έτσι, με κάποιο αδιευκρίνιστο και αδιόρατο τρόπο, η διεύρυνση άρχισε ως πρακτική να διευρύνεται, και δια της διολίσθησης και της παράκαμψης κομματικών οργάνων να σημαίνει συγχώνευση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, μιας ξεχωριστής οντότητας με την οποία αποφασίσαμε να συμπορευτούμε στις εκλογές, όμως η συγχώνευση είναι ένα πολύ διαφορετικό ζήτημα. Τέτοιες πολύ σοβαρές αποφάσεις για τη φυσιογνωμία του κόμματος πρέπει να λαμβάνονται από την Κεντρική Επιτροπή, αν όχι στο Συνέδριο.
Παράλληλα, αυτό που μας προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι παρακολουθούμε να εντάσσονται στα ανώτατα όργανα του κόμματος πρόσωπα με αμφιλεγόμενη πορεία και έργο. Άνθρωποι με γνωστή ιστορία, ταυτισμένοι με τις ξεπερασμένες και χρεοκοπημένες πολιτικές μιας Σοσιαλδημοκρατίας που εκφυλίστηκε σε Νεοφιλελευθερισμό, που καταδίκασαν το ΠΑΣΟΚ σε ανυποληψία και στο περιθώριο».
Οι «δημογέροντες»
Ωστόσο, παράλληλα με την εσωκομματική διαπάλη, φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν γέφυρες μεταξύ τάσεων και στελεχών.
Είναι ενδεικτικό ότι στο περιθώριο της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσεις στη Βουλή με τους λεγόμενους «δημογέροντες» του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκο Βούτση, Γιάννη Δραγασάκη και Νίκο Φίλη) στις οποίες συζητήθηκαν και τα εσωκομματικά.
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ολοένα και περισσότερο στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι ένας εσωκομματικά τραυματισμένος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει με αξιώσεις τη μάχη στις κάλπες.