ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η γνωμάτευση της γερμανικής Βουλής για Λιβύη μας δικαιώνει

ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως η γνωμάτευση της γερμανικής Βουλής για τα μνημόνια Άγκυρας Τρίπολης δικαιώνει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Νταβός, ο πρωθυπουργός σημείωσε: « Η Αθήνα θεωρεί πως το Βερολίνο αναπροσαρμόζει τη στάση του, κάτι που ίσως σημαίνει και τη συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου».

Σημειώνεται πως νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει την γνωμοδότηση των Επιστημονικών Υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με την δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Τόνισε ωστόσο ότι η γνωμοδότηση συμφωνεί με τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία «αντιπροσωπεύει πλήρως» και το Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ παρέπεμψε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019, όπου, όπως είπε, έχει καταγραφεί ότι «η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να προκαλεί νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες».

Αυτή είναι η θέση «στην οποία βεβαίως συμβάλαμε και η οποία μας αντιπροσωπεύει πλήρως και στην οποία προσχωρούμε», συνέχισε η κυρία 'Αντεμπαρ για να τονίσει ότι τα αποσπάσματα της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου που έχουν δημοσιοποιηθεί συμφωνούν με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κληθείσα να απαντήσει εάν και με ποιον τρόπο μπορεί η γνωμοδότηση να επηρεάσει την διαδικασία ειρήνευσης που αποφασίστηκε στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου και η διαδικασία παρακολούθησης, η οποία ξεκινάει τώρα, έχουν ως στόχο την ειρήνη στην Λιβύη και τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη αλλά σαφή θεματολογία, η οποία προβλέπεται από αυτή την διαδικασία και για αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτό. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι πολλά κράτη είναι σημαντικοί εταίροι σε αυτό, αλλά σε αυτές τις συνομιλίες της παρακολούθησης ("Follow up") συζητούμε με τους εταίρους όσα σχετίζονται με την Λιβύη. Παρά ταύτα λαμβάνουμε βεβαίως υπόψη την διένεξη για αυτή την συμφωνία και έχουμε μια πολύ σαφή θέση, την οποία εκφράσαμε δημοσίως πολλές φορές. Το επίκεντρο στην Διαδικασία του Βερολίνου όμως είναι άλλο», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη της Τουρκίας στην στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη, η κυρία 'Αντεμπαρ αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου, όπου επισημαίνεται: «Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός που έχουμε αυτή την στιγμή και του πώς θα μετατραπεί σε μια εκεχειρία και ταυτόχρονα εργαζόμαστε προκειμένου να επιβάλουμε το εμπάργκο όπλων». Μέσω αυτού, συνέχισε η εκπρόσωπος, «βλέπετε ότι επί της αρχής -και αυτό αφορά όλα τα μέρη τα οποία εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στην Λιβύη - επιθυμούμε να σιγήσουν τα όπλα, να μην υπάρξει περαιτέρω όξυνση και να μπούμε σε μια πολιτική διαδικασία. Αυτός είναι ο στόχος μας και πάνω σε αυτόν εργαζόμαστε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης